Tips over online webshops, diensten & producten

Alensa review & ervaringen

Alensa
Ga naar Alensa.nl

Onze expert over Alensa:

Laatst bijgewerkt: 26 april 2021

Ben je een brillendrager of gebruik je contactlenzen? Of is dit nog niet het geval, maar sta je wel op het punt om je eerste bril te kopen? Dan kan je altijd eens een kijkje nemen in het assortiment van Alensa. Deze online webshop voor brildragers is oorspronkelijk ontstaan in Praag, Tsjechie, maar inmiddels uitgegroeid tot een grote Europese speler. Nu heeft Nederland ook diverse aanbieders van brillen, maar Alensa heeft zich hier toch netjes tussen gedrukt. We zochen voor je uit hoe deze webshop zich verhoudt ten opzichte van andere aanbieders van bril- en oogproducten. Lees je mee?

Waarom kies je voor Alensa?
 • Uitgebreid assortiment voor mannen en vrouwen
 • Mogelijkheid om brillen virtueel te passen
 • Veel uitgebreide vraag en antwoord pagina's met praktische tips
 • Qua prijzen concurrerend
Ga naar Alensa.nl

Wat is Alensa?

Alensa is een webshop die zich focust op de verkoop van brillen, lenzen en toebehoren. Deze webshop is van origine opgericht in Praag, Tsjechie in 2007. Sindsdien is deze verkoper rap gegroeid tot een Europese speler in de brillenmarkt. Momenteel opereren ze namelijk door praktisch heel Europa. Ze geven aan dat het assortiment enkel bestaat uit de nieuweste en echte producten, zoals je die ook bijn gerenommeerde namen als Pearle en Hans Anders tegenkomt. Ze kopen rechtstreeks bij de fabrikant, waardoor zij lagere prijzen kunnen hanteren.


Is Alensa betrouwbaar?

Alensa is een betrouwbare webshop, om maar direct met de deur in huis te vallen. Op het moment dat jij een aankoop doet op deze webshop, dan komt het in de meeste gevallen ook helemaal goed. Als bedrijf groei je namelijk niet zomaar door tot grote speler in Europa. Ook in Nederland zijn zijn al enkele jaren actief. Met succes, welteverstaan.

Ook de klanten zijn overwegend erg tevreden met Alensa. Zo zijn er al ruim 2000 beoordelingen achtergelaten via het reviewplatform Trustpilot. Hier scoort de webshop een prachtige 4,7 op de schaal van 5. Vooral de verhouding tussen prijs, kwaliteit en service worden overwegend goed ontvangen bij deze partij. Een goed teken voor elk brildragend mens.


Aanbod Alensa

Het aanbod van Alensa bestaat uit erg veel producten. Dit gaat van zonnebrillen tot reguliere brillen en van contactlenzen tot bijbehorende accessoires. Alles wat met oogverzorging te maken vind je hier ook terug. Als we alleen al kijken naar de categorie brillen, dan vinden we ruim 3000 verschillende monturen voor vrouwen en 1800 voor mannen. Ook voor kinderen zijn er verschillende brillen verkrijgbaar, maar wel een aanzienlijk kleiner assortiment dan bij volwassenen. Namelijk zo’n 130.

Ook qua merken hoef je je geen zorgen te maken. Je vindt namel als Burberry, Calvin Klein en Ray-Ban terug. Ook vind je er minder bekende merken terug, waar je over het algemeen ook minder voor betaalt. Zo is er voor iedere portemonnee wel een passende bril verkrijgbaar.

Accessoires en oogzorg

Alleen met een bril of set contactlenzen ben je niet altijd geholpen. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken om je ogen te verzorgen. Denk daarbij aan oogzalf, oogdruppels of brillendoekjes. Alles om het jou als brildrager zo gemakkelijk mogelijk te maken. De site biedt ook de mogelijkheid om herhaalbestellingen te plaatsen. Bevalt je iets dat je hebt gekocht dus goed? Dan haal je dit met een druk op de knop nogmaals probleemloos in huis.


Prijs- / kwaliteitverhouding

Over het algemeen zijn klanten van Alensa meer dan tevreden over de producten die ze kopen op de webshop. Zelf geeft de website over het algemeen lage prijzen te hanteren. Deze proef nemen we hier op de som. We nemen drie willekeurige producten uit het assortiment van de webshop en kijken hoe de prijzen zich verhouden ten opzichte van andere aanbieders.

HYLO-COMOD Oogdruppels (10 ml)

Allereerst kijken we naar bovengenoemde oogdruppels. Een geliefd merk onder brillendragers en daardoor verkrijgbaar bij verschillende aanbieders. We zien dit product dan ook terug in veel webshops. Bij Alensa betaal je €13,65 voor deze druppels met een inhoud van 10 ml. Wat direct opvalt als we dit product vergelijken met andere aanbieders, is dat deze vrij duur is bij Alensa. De goedkoopste versie van dezelfde hoeveelheid vinden we op Pazzox, namelijk voor €9,74. Bij Alensa is deze anderhalf keer zo duur. Verder zien we het product op nog enkele andere webshops schommelen tussen tien en twaalf euro. Geen briljante start.

Christian Dior Montaigne35 VSX (vrouwenbril)

Christian Dor is een grote naam als het gaat om mode. Ook op het gebied van brillen hebben zij een ruim assortiment, zo ook dit Montaigne35 VSX model voor vrouwen. Deze bril kost op het moment van schrijven €198,90 op de webshop van Alensa. Dat is bijna de goedkoopste, aangezien dezelfde bril enkel op Fashion Eyewear voor €186,- gaat. Verder is het een erg dure bril bij andere webshops. We vinden dit model van Christian Dior namelijk op andere webshops pas terug vanaf €300,-.

Calvin Klein CK6006-001 (mannenbril)

Calvin Klein is ook van alle markten thuis. Op het gebied van brillen zijn zij dan ook actief. Zo vinden we ook dit montuur voor mannen in de webshop van Alensa. Op het moment van schrijven betal je €69,90 voor deze bril. Dit is zowaar een keer de goedkoopste variant en ook nog eens met een flinke marge. Bij SmartBuyGlasses vinden we dit montuur terug voor €91,20 daara gaat het model pas vanaf €121,- bij andere aanbieders. Hier pak je dus flinke winst op bij Alensa.

Algemene noot

Zoals je ziet hangt het er dus erg vanaf wat je koopt en of Alensa er als goedkoopste aanbieder uitkomt. De producten die we hebben gekozen om te vergelijken met andere aanbieders zijn namelijk volledig willekeurig. Qua brilmonturen scoren ze in ieder geval redelijk goed qua prijs.


Virtuele paskamer

Als je naar een opticien in de stad gaat heb je fysiek de mogelijkheid om brillen te testen. Ga voor een spiegel staan en je weet direct of een bril je wel of niet staat. Dat voordeel heb je helaas niet wanneer je brillen gaat kopen via een webshop als Alensa. Toch heeft deze webshop daar een oplossing voor gevonden, namelijke en visuele paskamer. Hiervoor heb je wel een webcam nodig.

Ga naar een willekeurige brilmontuur in de webshop en klik daar op het knopje ‘virtueel passen’. Vervolgens vraagt je browser toestemming om je webcam te openen. Schrik niet van je eigen gezicht. Daarnaa plaatst het systeem een virtuele versie van de bril over je hoofd. Hier zie je direct ook allerlei andere monturen om aan te klikken, zodat je vlot verschillende monturen kunt testen. De werking van deze visuele paskamer is vergelijkbaar met filters zoals op Snapchat en Instagram.


Waar komen de producten van Alensa vandaan?

Zoals in de introductie van deze review aangegeven koopt Alensa haar producten rechtstreeks op van fabrikanten. Dit kunnen fabrikanten van over de hele wereld zijn. Het is dus lastig om een algemeen beeld te scheppen waar ieder, afzonderlijk product vandaan komt. De webshop opereert door heel Europa en zal ongetwijfeld haar lijntjes in meerdere landen en zelfs continenten hebben liggen. De webshop heeft in ieder geval een eigen filiaal in Amsterdam, waar ongetwijfeld allerlei producten op voorraad liggen. Zo hoef je in ieder geval nooit al te lang te wachten voordat je je bestelling in huis ontvangt.


Klantenservice

Een nieuw brilmontuur kopen is niet iets wat je alledaags doet. Grote kans dat je dan ook een vraag hebt die je graag aan een deskundige wilt stellen. Ook is het mogelijk dat er iets niet helemaal goed is gegaan tijdens de levering van een product. We zochten daarom voor je uit welke opties de klantenservice van Alensa allemaal biedt.

FAQ

Zoals vrijwel iedere webshop vind je op Alensa ook een uitgebreide FAQ. Hierin staan de meestgestelde vragen allemaal netjes op een rij, voorzien van een gepast antwoord. Zo weet je vaak al een antwoord op je prangende vraag te vinden. Heb je toch persoonlijke hulp of advies nodig? Dan kan je altijd nog contact opnemen op de volgende manieren.

Bellen

Telefonisch contact met de klantenservice is gelukkig ook mogelijk. Zo word je over het algemeen het snelste geholpen. Het telefoonnummer van Alensa is 0205-231060. De openingstijden zijn wel wat aan de korte kant, namelijk van 8.00 – 16.00 uur van maandag tot en met vrijdag. Ben je op zo’n moment aan het werk? Dan zal je toch een vrij moment moeten vinden. In het wekend is de klantenservice namelijk gesloten.

Mailen

Geen haast? Stuur dan een mailtje naar Alensa met jouw vraag of klacht. De maildesk van de webshop hanteert dezelfde openingstijden. Het mailadres dat je hiervoor nodig hebt is info@alensa.nl.

Chatten

Het is ook mogelijk om rechtstreeks op de site van Alensa via Facebook Messenger contact op te nemen met de webshop. Zo neem je contact op vanuit je eigen Facebook profiel en dus je eigen naam. Ook deze dienst is van maandag tot en met vrijdag beschikbaar, maar dan nog iets korter. Namelijk van 8.00 – 15.00 uur. Bijkomend voordeel is dat je wel te allen tijden de berichtgeving kunt terugkijken.

Betaalmogelijkheden

Heb je een mooie nieuwe (zonne)bril gevonden of nieuwe contactlenzen? Dan dien je alleen nog even te betalen, voordat je bestelling eraan komt. Op Alensa zijn er verschillende manieren om aan je betalingsplicht te voldoen.  De volgende betaalmethoden zijn actief op de webshop:

 • iDeal
 • PayPal
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • Klarna (achteraf betalen)

Garantie

Een algemeen beleid met betrekking tot garanties op producten vinden we niet terug op de site van Alensa. Wel vinden we verschillende pagina’s met betrekking tot geld terug garanties. Dit gaat dan om specifieke producten, zoals bijvoorbeeld contactlenzen van het merk TopVue. Hier staan wel enkele voorwaarden weergegeven, die ongetwijfeld ook op andere producten van toepassing zijn:

 • Producten moeten verpakt, ongemarkeerd en onbeschadigd teruggestuurd worden;
 • De verzending dient een aankoopbewijs van de webshop te bevatten;
 • Verzend- en retourkosten ontvang je niet terug;
 • Je ontvangt het aankoopbedrag terug van de prijs op dat moment. Ongeacht prijsveranderingen op de site;
 • Bij lenzen dienen er maximaal een X aantal lenzen gebruikt te zijn, voordat deze worden geaccepteerd als retour. Hiervoor vind je een tabel op de site van Alensa.

Verzending

Alle producten die je op Alensa bestelt, worden naar het opgegeven adres gestuurd. Daarin maakt Alensa gebruik van drie verschillende koeriersdiensten, namelijk DHL, PostNL en UPS Express. Afhankelijk van wat je koopt, wordt daar de koeriersdienst op aangepast. Voor DHL en UPS betaal je altijd €5,95 verzendkosten, ongeacht het aankoopbedrag. Gaat je bestelling via PostNL? Dan betaal je €2,95 voor bestellingen over de €39,-. Alles daarboven is volledig gratis.

Over het algemeen is Alensa vrij rap in het bezorgen van bestellingen. Zo zijn bestellingen via DHl en UPS, mits op voorraad, binnen twee werkdagen in huis. Via PostNL is de levering in maximaal drie werkdagen gereed.

Retourneren

Wil je een bestelling retourneren aan Alensa? Dan is dat gelukkig ook mogelijk. Hiervoor hanteert de webshop wel enkele vooraf gestelde voorwarden:

 • Doosjes en verpakkingen moeten ongeopend, ongebruikt, onbeschadigd en ongemarkeerd in nog verkoopbare toestand teruggestuurd worden;
 • De goederen moet volledig retour. Er mag niets missen;
 • Het product moet gekocht zijn op Alensa;
 • Retour binnen de bedenktijd van 14 dagen wordt volledig vergoed;
 • Retour buiten de bedenktijd wordt apart beoordeeld op basis van vervaldatum en staat van het product;
 • Verzend- en retourkosten worden niet vergoed.

Er wordt wel regelmatig gesproken over terugbetalingen op de retourpagina van Alensa. Hoe lang het duurt voordat je een terugbetaling krijgt is helaas niet bekend.


Vraag en antwoord

Naast het aanbieden van allerlei ooggerelateerd producten, vind je ook veel vragen die zijn voorzien van een gepast antwoord. Het gaat hier niet zomaar om antwoorden rondom bezoringen en leveringen, maar echt vragen die jou op weg helpen. Denk daarbij aan praktische pagina’s die je uitleggen hoe je het beste je bril kunt onderhouden of hoe je oogdruppels moet gebruiken. Mocht je dit allemaal niet weten, dan ben je direct op de juiste plek om aan al je informatie te komen. Een soort encyclopedie voor brildragers, wat natuurlijk ideaal is. Deze vragen vind je terug in de footer van de website.


Korting en aanbiedingen

Brillen, contactlenzen en accessoires zijn verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en prijssegmenten. Toch is het mooi als je ook eens voor een scherpe prijs een A-merk in huis kunt halen. We zochten voor je uit in hoeverre Alensa werkt met kortingen en aanbiedingen. Onze bevindingen lees je hier:

Uitverkoop

Het valt misschien niet direct op, maar direct op de homepagina vind je een afbeelding waarin staat ‘Uitverkoop’. Zodra je hierop klikt, kom je direct op een pagina terecht met alle brillen die op dat moment in de uitverkoop zijn. Hier is het vervolgens mogelijk om te filteren op producten voor mannen of vrouwen.

Kortingscodes

Als je op zoek bent naar kortingscodes om te gebruiken op Alensa, dan adviseren we je om vooral hun Twitterpagina in de gaten te houden. We zien namelijk dat ze om de zoveel dagen nieuwe kortingscodes plaatsen die beperkt te gebruiken zijn. Het gaat hierin vaak om algemene kortingscodes die toe te passen zijn op een specifiek product. Kortingscodes zijn vaak kortingen van vijf tot tien procent. Toch mooi meeegenomen.


Wel of niet kopen bij Alensa?

Als jij op zoek bent naar alles wat met brillen en de verzorging van je ogen te maken heeft, dan is Alensa een meer dan prima partij om aankopen op te doen. Zo is het assortiment zeer uitgebreid met de grootste A-merken naast onbekendere, kleine merken. Voor elke portemonnee is er wel iets te vinden. Alensa is in korte tijd uitgegroeid tot een grote Europese speler, waardoor het assortiment zeer divers is. Daarnaast leveren ze binnen maximaal drie werkdagen je betelde producten op het opgegeven adres. Ook vind je ontzettend veel soorten informatievoorziening terug, zodat je altijd goed beslagen ten ijs komt. Daarnaast is het mogelijk om virtueel brillen te testen, zodat je weet wat je in huis haalt.


Tips voor kopen bij Alensa

Af en toe heb je een nieuwe bril nodig. De trend verandert of je bent simpelweg uitgekeken op je andere. Voor een nieuwe bril kan je altijd een kijkje nemen op Alensa, aangezien ze een uitgebreid assoritment aan verschillende soorten brillen, contactlenzen en acccessoires hebben. Neem daarvoor de volgende tips mee tijdens het shoppen.

 • Test een bril virtueel uit voordat je op bestellen drukt. Maakt gebruik van je webcam;
 • Lees de tips in de footer van de website door om alles te weten te komen over de werking van verschillende producten en diensten;
 • Houd de Twitterpagina van Alensa in de gaten voor tijdelijke kortingscodes;
 • Maak je aankoop compleet met bijbehorende accessoires (brillenkokers, sprays en doekjes)
 • Bestel voor minimaal €39,- en betaal geen verzendkosten via PostNL.

Beste alternatieven voor Alensa

Alensa is niet de enige webshop op het gebied van brillen, lenzen en accesoires. Vind je net die ene brl niet terug die je graag zou willen? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van een van de volgende webshops:

Charlie Temple

Charlie Temple is een brillenverkoper van Nederlandse bodem. Zij waren de eerste aanbieders van deze producten via een webshop. Hier vind je een uniek assortiment met voornamelijk brillen van het eigen merk.

NewChic

NewChic is een Chinese webshop, maar volledig gericht op de verkoop van kleding, schoenen en accessoires. Hier vind je ook een uitgebreid assortiment aan brillen. Veelal brillen die je niet snel terugvindt in een Nederlandse webshop. Echt voor een uniek product ga je hierheen.

Fashionette

Fashionette is overwegend een plek waar je designertassen en andere luxeproducten koopt. Ook hier vind je een groot assortiment aan verschillende brilmonturen om je look mee af te maken. Houd er wel rekning mee dat deze webshop zich overwegend focust op vrouwen.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Uitgebreid assortiment voor mannen en vrouwen
 • Mogelijkheid om brillen virtueel te passen
 • Veel uitgebreide vraag en antwoord pagina's met praktische tips
 • Qua prijzen concurrerend
Minpunten:
 • Klantenservice niet lang geopend
 • Informatievoorziening over garanties schaars
Ga naar Alensa.nl
foto auteur Lars Meijer
Deze review is geschreven door Lars Meijer

Lars houdt van schrijven. Kruipt graag in het hoofd van een ander en zet dat inlevingsvermogen om in woorden. Geef hem een leeg, wit document en hij vult 'm met content waar de lezer blij van wordt. Meer informatie? Bekijk Lurz.nl

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling Alensa

Website www.alensa.nl
Sterren
Ervaringen
Ga naar Alensa.nl
© ReviewGo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement