Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips over online webshops, diensten & producten

SWOOP review & ervaringen

SWOOP
Ga naar Swoop.nl

Onze expert over SWOOP:

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

SWOOP is een van de bekendste en populairste refurbishers van Nederland. Het is een webshop met een eigen refurbish afdeling waar apparaten worden gecontroleerd en opgeknapt. Je vindt hier vrijwel uitsluitend Apple apparaten en daarvan is doorlopend een grote voorraad aanwezig. De webshop is dus heel geschikt voor iedereen die een voordelige iPhone, iPad, MacBook of iMac zoekt. In deze review lees je de werkwijze van het bedrijf, wat het Keurmerk Refurbished voor jou inhoudt en of je er goed aan doet om bij deze refurbished webshop een bestelling te plaatsen.

Waarom kies je voor SWOOP?
 • Groot aanbod iPhones en iPads uit voorraad leverbaar
 • Veel verschillende modellen
 • Voor elke portemonnee
 • Vandaag besteld morgen in huis.
 • Makkelijk bereikbaar
Ga naar Swoop.nl

Werkwijze

blank

SWOOP koopt allerlei Apple producten op (meestal van bedrijven die hun elektronica vervangen), checkt en repareert die en biedt ze in de eigen webshop opnieuw ter verkoop aan. Tijdens de kwaliteitscontrole wordt elk apparaat op meer dan 50 punten gecontroleerd zodat SWOOP kan garanderen dat het echt nog optimaal zal werken. Het enige onderscheid tussen de verschillende kwaliteitsgradaties zit hem daardoor in het uiterlijk (oftewel in de zichtbare gebruikssporen). Alle apparaten die je in de webshop ziet zijn op voorraad en reeds gecheckt. Je kunt ze dus meteen kopen en hebt ze dan vaak al binnen een werkdag in huis.

Kwaliteitseisen

SWOOP hanteert drie verschillende kwaliteitsklassen van de producten in de webshop: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt. Dat gaat alleen om een cosmetisch onderscheid, want technisch werken de apparaten als het goed is nog 100% goed. Een apparaat dat zo goed als nieuw is heeft bijvoorbeeld geen krasjes op het scherm. Bij de categorie licht gebruikt zijn er wel kleine krasjes te zien. De derde en laagste klassering heeft een scherm waar wel krassen op kunnen zitten, maar niet zo erg dat ze het zicht belemmeren.

Met dit systeem hanteert SWOOP een minder groot onderscheid dan de meeste andere refurbishers, die vaak een systeem met 4 klassen gebruiken. Dat beteken binnen de gebruikte classificaties dus een groter verscheidenheid in kwaliteit dan je wellicht gewend bent.

Keurmerken

De meeste producten in de SWOOP webshop worden geleverd met het Refurbished Keurmerk. Dat betekent dat het apparaat een uitgebreide technische keuring heeft gehad op meer dan 50 essentiële punten zoals de batterij en het scherm. Bovendien beschikt SWOOP over ISO 9001 en ISO 14001, twee certificaten die over de kwaliteit van de gevolgde procedures waken en garanderen dat er daarbij ook zorgvuldig met het milieu wordt omgegaan.

Hoe worden de producten gecontroleerd?

SWOOP heeft een eigen technische dienst die de voorraad refurbished telefoons, tablets en andere apparaten heeft gecontroleerd, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Het bedrijf heeft daar al veel ervaring mee, want het is ooit begonnen als een reparateur van Apple apparaten zoals iPhones, iPads en iMacs. Ook reparaties van apparaten die je retour stuurt binnen de garantieperiode worden dus normaal gesproken afgehandeld door de technici van SWOOP zelf.

Hoe wordt er omgegaan met accu’s?

Een van de kwaliteitsaspecten die door het Keurmerk Refurbished worden bepaald is de accucapaciteit. Die moet op het moment van levering nog minimaal 85% zijn en na 2 jaar nog minimaal 70% zijn.. Daar worden de accu’s dus tijdens de kwaliteitscontrole ook op gecheckt. Mocht de accu ondermaats blijken te presteren dan wordt die dus in dit stadium meteen vervangen.


Garantie en ruilen

blank

Bij alle apparaten die je in de SWOOP webshop koopt profiteer je standaard van 2 jaar garantie. Deze garantie wordt SWOOP Premium genoemd, maar die krijg je dus altijd. Bij de apparaten die door SWOOP met het Keurmerk Refurbished label worden geleverd zit standaard de SWOOP Premium+ garantie. Die duurt ook 2 jaar en dekt ook nog eens schade aan de glasplaat van het scherm af.

Retourneren

Wanneer jen iet tevreden bent met je aankoop bij SWOOP kun je uiteraard je apparaat retourneren om het te ruilen of je geld terug te krijgen. Als een aankoop niet is wat je ervan gehoopt of verwacht had kun je binnen 30 dagen gebruik maken van het herroepingsrecht. Daarvoor hoeft er niets mis te zijn met het apparaat, je kunt er altijd van gebruik maken. Je kunt dan je geld terugkrijgen of een vervangend apparaat uitzoeken. Als het nieuwe toestel goedkoper is krijg je het verschil op je rekening gestort, is het andere apparaat juist duurder dan moet je het verschil eerst bijbetalen.

Voor je een artikel retour kunt sturen moet je altijd eerst contact opnemen met de klantenservice. Je krijgt dan via e-mail de retourinstructies (zoals het antwoordnummer voor de adressering) toegestuurd.

Reparatie

SWOOP repareert normaal gesproken alle geretourneerde apparaten zelf. Valt de reparatie binnen je garantie, dan is dat helemaal gratis. Mocht je pogen gebruik te maken van de garantie terwijl die niet van toepassing is, dan worden wel altijd de onderzoekskosten in rekening gebracht.

Verzendkosten

De verzendkosten bij artikelen die je van SWOOP ontvangt zijn gratis. Ook wanneer je binnen de garantieperiode een pakketje retour stuurt neemt SWOOP daarvan de verzendkosten voor zijn rekening.


Contact en klantenservice (bereikbaarheid)

De klantenservice van SWOOP is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00. Je kunt dan contact opnemen via de live chat op de site of telefonisch op het nummer 030 – 753 78 01. Ook via de Facebook Messenger kun je tijdens de genoemde openingstijden een bericht sturen. Er is geen contactformulier op de site beschikbaar maar je kunt wel rechtstreeks een e-mail sturen naar info@swoop.nl.

Aankoopadvies

SWOOP is alleen een webshop en heeft geen fysieke winkels beschikbaar. De klantenservice is ook uitsluitend beschikbaar voor algemene vragen of specifieke problemen met je aankoop. Aankoopadvies blijft dus beperkt tot de informatie die je op de website bij elk product kunt vinden.


Klanttevredenheid

De meeste klanten die kopen bij SWOOP zijn tevreden over hun aankoop en de afhandeling door de klantenservice wanneer er toch een probleem was. Uiteindelijk kan het natuurlijk altijd gebeuren dat een tweedehands apparaat ook na de kwaliteitscontrole alsnog de geest geeft. Maar aangezien je dan altijd profiteert van de verlengde garantieperiode van 2 jaar hoeft dat geen ramp te zijn. Natuurlijk zijn er ook verhalen bekend van dingen die minder goed gingen, maar dat kan je ook gebeuren bij een webshop waar alleen nieuwe artikelen worden verkocht.


Prijs-kwaliteit

De prijs-kwaliteit verhouding van de verkochte producten is gewoon goed te noemen. De prijzen zijn echter niet altijd even laag als je zou verwachten van gebruikte apparaten. De beste kans op een koopje maak je bij de wat oudere modellen met lichte gebruikssporen. Toch kun je dankzij de ruime garantieperiode van 2 jaar en de kwaliteit die gepaard gaat met het Keurmerk Refurbished geen buil vallen aan je aankoop bij SWOOP. Zelfs als er iets mis mee is of het apparaat toch defect raakt kun je het altijd 2 jaar kosteloos laten repareren. Het moet dus wel heel gek lopen wil je bij SWOOP geen waar voor je geld krijgen.

Hoe duur is SWOOP vergeleken met concurrentie of nieuw?

Oudere modellen telefoons en tablets kun je bij SWOOP voor een heel gunstige prijs aanschaffen en er toch gewoon 2 jaar garantie op krijgen. Maar met name de door SWOOP geleverde apparaten die nog relatief recent zijn, die buiten de Btw-margeregeling vallen en het Keurmerk Refurbished dragen kunnen helaas nog behoorlijk prijzig zijn. Daar staat tegenover dat je het dan over een zo goed als nieuw apparaat hebt dat een realistische kans heeft om net zo lang mee te gaan als een volledig nieuwe smartphone of tablet. Door dan bij deze webshop toch voor refurbished te gaan kun je alsnog makkelijk 100 euro of meer besparen.

BTW margeregeling

Omdat veel tweedehands producten die je in de webshop van SWOOP kunt kopen uit Nederland of andere Europese landen afkomstig zijn maak je daarbij automatisch gebruik van de margeregeling voor de Btw. Dat houdt in dat je geen omzetbelasting hoeft te betalen over je refurbished apparaat, aangezien dat reeds is gebeurd toen het artikel nieuw werd gekocht. Dat betekent dus dat je bij deze refurbisher sowieso minder geld kwijt bent dan in de winkel. Dit geldt niet voor alle apparaten in de webshop maar het staat er gelukkig wel altijd bij vermeld.


Aanbod

blank

De hoofdmoot van het aanbod bij SWOOP bestaat uit Apple producten. Dat gaat meestal om apparaten uit het eigen refurbished aanbod, maar je kunt ook toestellen tegenkomen die via andere refurbishers zoals Partly, Forza en Renewd worden verkocht.

Voor welke apparaten kun je er het beste terecht?

iPhones

De meeste klanten van SWOOP komen voor het grote aanbod aan iPhones. De meeste daarvan bevinden zich in licht of zichtbaar gebruikte staat. Er is veel keus uit verschillende modellen en uitvoeringen en je hebt vaak ook diverse kleuren om uit te kiezen. Dat betekent dat ook de prijzen heel divers zijn. De oudere modellen vind je het vaakst, maar er zijn ook nieuwere iPhones te krijgen. Elke telefoon die je ziet staan is ook echt op dit moment te koop, je hoeft dus nooit de teleurstelling te ervaren dat een bepaald model nadat je erop hebt geklikt toch uitverkocht blijkt te zijn.

iPads

SWOOP heeft ook een mooie voorraad iPads al is die wel een stuk kleiner dan de iPhones. Je vindt van de nieuwere generaties iPads (momenteel 2017 en nieuwer) wel vaak enkele verschillende modellen met bijvoorbeeld enkele variaties in kleur en opslagruimte. Omdat de kwaliteit van de aangeboden iPads uiteenloopt van zichtbaar gebruikt tot zo goed als nieuw zijn ook de prijzen heel divers.

iMac, MacBook Air en MacBook Pro

Je kunt ook bij SWOOP terecht voor Mac computer zoals een iMac of een Mac Mini, maar ook voor een ruime collectie MacBooks. Er is een aparte rubriek voor MacBook Air en MacBook Pro, waarbij je ook telkens weer kunt kiezen voor verschillende kwaliteit en heel uiteenlopende specificaties. iMacs en MacBooks worden over het algemeen heel netjes gebruikt en zijn dus vaak in goede staat. Al helemaal wanneer je bij het apparaat in kwestie ziet staan dat die is refurbished door de fabrikant (oftewel Apple zelf) want dan gaat het om een computer of notebook die eigenlijk niet van nieuw te onderscheiden is, maar dan wel voor een lagere prijs.

Windows laptops

Tot slot is er af en toe ook een kleine collectie refurbished Windows laptops te koop. Dit lijkt te gaan om wat bijvangst die SWOOP heeft bij het opkopen van partijen MacBooks en andere Apple apparaten. Het kan interessant zijn om er even in te neuzen als je ook een Windows apparaat zou overwegen, maar zoek je specifiek een refurbished Windows laptop dan zijn er betere platforms om die te vinden.


Levertijd

Bij elk apparaat in de webshop laat SWOOP meteen zien wat de verwachte levertijd is. Dat gaat in de praktijk vrijwel altijd om 1 dag. Voor 20.00 ’s avonds besteld betekent dat je het apparaat normaal gesproken de volgende werkdag in huis hebt. Wanneer een product onverhoopt toch niet op voorraad is krijg je via e-mails updates over de daadwerkelijke levertijd.


Verkopen aan SWOOP

Het is op dit moment niet mogelijk om je eigen gebruikte apparaten aan deze webshop te verkopen. Daarvoor kun je beter bij een van de concurrenten van het bedrijf terecht.


Is SWOOP betrouwbaar?

SWOOP is een heel betrouwbare partij die over het algemeen goed bereikbaar is en ook heel goed beoordeeld wordt door klanten. Mooi meegenomen: het bedrijf repareert zelf al jarenlang Apple producten en weet dus precies wat het in zijn webshop heeft staan. Op die manier leverde het inmiddels al meer dan 100.000 refurbished apparaten aan consumenten. Een indrukwekkend aantal in de nog relatief jonge refurbished markt.


Conclusie

SWOOP is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar een voordelig refurbished Apple apparaat zoals een gebruikte iPhone of iPad. Om het op safe te spelen kun je echter wel het beste de artikelen kiezen uit de eigen voorraad die van het Keurmerk Refurbished zijn voorzien. De kans dat die producten precies aan je eisen voldoen en van uitstekende kwaliteit zijn is dan het grootst. Ook profiteer je dan automatisch van de uitgebreide garantie voor het scherm.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Groot aanbod iPhones en iPads uit voorraad leverbaar
 • Veel verschillende modellen
 • Voor elke portemonnee
 • Vandaag besteld morgen in huis.
 • Makkelijk bereikbaar
Minpunten:
 • Alleen Apple apparaten
 • Slechts 3 kwaliteitsklassen
Ga naar Swoop.nl
foto auteur Joey de Vries
Deze review is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

Ervaringen SWOOP

Ervaring geschreven door MartheMarthe
26 mei 2021
Refurb Apple

Ik wil nooit meer duur uit zijn als ik een telefoon of tablet koop. Ik heb een tijdje geleden besloten dat ik dat eigenlijk maar onzin vindt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar goede dealtjes en zo kwam ik bij Swoop uit. Daar kan je allerlei Apple producten kopen, maar dan refurb. Dat betekent dus dat ze tweedehands zijn, maar dan wel opgeknapt tot op bepaalde hoogte. Aan mijn iPhone is bijvoorbeeld niet te zien dat die al eerder gebruikt is door iemand anders. Daar hoef ik dus ook geen idioot hoge bedragen voor te betalen. Voorlopig blijf ik bij Swoop wanneer ik iets moet vervangen.

Ervaring geschreven door Maren
17 mei 2021
Goede deals, goede service

Ik vind voor webwinkels niet alleen de prijzen en het aanbod belangrijk. Ik vind dat ook alle zaken eromheen gewoon goed geregeld moeten zijn. In dat kader is Swoop voor mij wel één van de beste voorbeelden van de laatste tijd. Je kan hier goede refurbished deals vinden. Dat betekent dus eigenlijk dat je opgeknapte tweedehands producten koopt. Alleen dan wel op een manier zodat jij ervan profiteert. Ik heb de proef op de som genomen en eerst de klantenservice gebeld. Die bleken gemakkelijk te bereiken en ook nog eens heel veel kennis in huis te hebben. Daardoor hoeft dus eigenlijk niks je tegen te houden om er te bestellen. Daar kan je wel heel goed van profiteren.

Ervaring geschreven door Corina
26 april 2021
Makkelijk

Voor mij is Swoop de redding geweest. Mijn apple was gestolen en ik had dus helemaal niets meer. Maar ik was ook bijna blut, dus tegen de tijd dat ik een nieuwe telefoon bij elkaar had gespaard zo heel mijn sociale leven kapot zijn. Daarom ben ik dus ook zo blij dat Swoop bestaat. Daar kan je opgeknapte toestellen tegen eenn veel betere prijs krijgen. Daardoor wordt het dus allemaal direct wel een stuk gemakkelijker. Ik heb gewoon een goede iPhone gekocht, die ik nog altijd gebruik. Zo kan je dus wel stellen dat je er wel heel veel goede deals mee kan doen. Alle reden om een positieve review te schrijven, dacht ik zo.

Ervaring geschreven door San Marco
29 januari 2021
Meer dan tevreden

Swoop was voor mij een uitkomst toen ik snel een telefoon moest hebben om mijn kapotte smartphone mee te vervangen. Het toestel was gewoon van prima kwaliteit en ik heb er nog ruim een jaar plezier van gehad. Het is dan ook voor iedereen die snel een goede optie nodig heeft, een uitkomst. Wil je echt het nieuwste van het nieuwste, dan moet je hier natuurlijk niet zijn. Maar dat is lang niet voor iedereen aantrekkelijk tegenwoordig.

Ervaring geschreven door Ed
11 november 2020
Thinkpad gekocht

Refurbished kopen was nieuw voor mij. Was benieuwd of je wel echt kreeg wat er beloofd werd. Gelukkig voldeed de Thinkpad die ik besteld had helemaal aan de beschrijving en de afbeeldingen die erbij geplaatst waren. Ik gebruik hem nog altijd.

Ervaring geschreven door Radja
2 september 2020
Handige live chat

Had wat vragen over een refurbished iphone 8, en via de chat werd ik direct geholpen.

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling SWOOP

Website www.swoop.nl
Sterren
Ervaringen
90% aanbevolen, 6 ervaring(en)
Deel je ervaring »
Ga naar Swoop.nl
© ReviewGo.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies