Tips over online webshops, diensten & producten

EnergieDirect review & ervaringen

EnergieDirect
Ga naar Energiedirect.nl

Onze expert over EnergieDirect:

Laatst bijgewerkt: 12 november 2020

EnergieDirect is een voordelige energieleverancier zonder poespas maar wel met lage tarieven en veel gebruiksgemak. Je kunt er gas en stroom afnemen, zonnepanelen aanschaffen en ook meteen je huis laten isoleren voor een extra hoge besparing op je energierekening. In deze review lees je alles wat je moet weten over EnergieDirect.nl.

Waarom kies je voor EnergieDirect?
 • Volledig groene stroom met 100% windenergie
 • Vaste lage tarieven voor alle klanten
 • Handige Regelneef app voor je smartphone
 • Extra voordelen voor fans van PSV
Ga naar Energiedirect.nl

EnergieDirect in het kort

EnergieDirect is onderdeel van Essent en al sinds 2002 actief op de Nederlandse energiemarkt. Je ontvangt bij elk contract altijd volledig groene stroom opgewekt door windmolens uit binnen- of buitenland. Als vaste klant profiteer je ook van tariefvoordeel, zodat overstappen zelden nodig zal zijn. Al je energiezaken regel je met de handige Regelneef app voor je smartphone.


Contractmogelijkheden bij  EnergieDirect

Bij EnergieDirect heb je de volgende drie opties bij het afsluiten van een energiecontract:

Flexibel

Met het flexibele energiecontract zit je nergens aan vast. Elke 6 maanden krijg je sowieso altijd de laagste energietarieven. Je kunt het contract op elk gewenst moment opzeggen zonder dat je daarvoor een overstapboete verschuldigd bent.

1 jaar vast

Met het contract 1 jaar vast ben je per maand minder geld kwijt omdat je profiteert van lagere tarieven dan bij het flexibele contract. Daar staat tegenover dat je wel altijd minimaal 1 jaar het contract aan moet houden, tenzij je bereid bent de overstapboete op de koop toe te nemen.

2 jaar vast

Een energiecontract 2 jaar vast afsluiten betekent nog meer voordeel behalen op je energietarieven maar wel meteen ook 2 jaar vastzitten aan je contract. Als je dat niet zo erg vindt omdat je toch niet zo vaak overstapt dan is dit zeker een prima keuze.


Welkomstkortingen (cadeaus en acties)

EnergieDirect maakt niet zoveel gebruik van welkomstcadeaus, kortingen en producten die je meteen ontvangt bij het afsluiten van je energiecontract. Maar laten we eerlijk zijn, als je bij een andere energieleverancier een ‘gratis’ gameconsole of tablet krijgt dan is de kans groot dat je er uiteindelijk gewoon zelf voor betaalt met hogere tarieven. Daarom richt EnergieDirect zich liever op vaste lage tarieven. De enige uitzondering daarop zijn fans van voetbalclub PSV, want die krijgen wel meer leuke voordelen. Ook kun je profiteren van het zogenaamde Vriendenvoordeel.

Voordelen voor fans van voetbalclub PSV

Wanneer je fan bent van PSV dan liggen er enkele leuke extra voordelen voor je in het verschiet. EnergieDirect is namelijk shirtsponsor van de club uit Eindhoven. Door te kiezen voor Groene Stroom & Gas met het speciale PSV tegoed tarief ontvang je altijd 10% korting op al je aankopen in de PSV FANstore. Daarnaast krijg je meteen € 90,- tegoed om direct in de shop te besteden. Af en toe zijn er ook speciale PSV extra’s beschikbaar. Dat maakt EnergieDirect voor de fervente PSV-fan dus een extra goede keuze.

Vriendenvoordeel (verdien € 25,-)

Met het Vriendenvoordeel kun je jouw persoonlijke code aan je vrienden geven. Daarmee krijgen ze direct € 25,- korting als ze een energiecontract afsluiten. Maar dat niet alleen, ook jij ontvangt die € 25,-. Het voordeel bouwt op, dus hoe meer vrienden je ook op EnergieDirect wijst, hoe meer geld je kunt verdienen.

Tankey

Iets heel anders maar ook heel handig is Tankey, de app waarmee vaste klanten profiteren van extra voordeel op brandstof. Je bespaart tot wel 5 cent per liter benzine of diesel wanneer je de Tankey app gebruikt om te tanken bij een van de aangesloten tankstations. Je weet dan ook nog eens dat voor elke liter brandstof die jij in je tank gooit de CO2-uitstoot volledig wordt gecompenseerd. Je pakt dus niet alleen veel voordeel maar bent ook nog eens milieuvriendelijke bezig. De Tankey app is beschikbaar voor Android en iPhone telefoons.


Tarieven en betalingen

Hier lees je hoe het zit met de tarieven en de betalingen van je maandelijkse voorschot.

Wat zijn de kosten?

Nederland heeft heel veel verschillende energiemaatschappijen om uit te kiezen. Wanneer die met hun tarieven allemaal op een rijtje worden gezet zit EnergieDirect absoluut in het goedkoopste deel. Het is niet de aller goedkoopste leverancier, maar vooral wanneer je kiest voor een iets langer contract (1 tot 2 jaar) profiteer je van aantrekkelijke tarieven voor zowel stroom als gas.

Betalingsmogelijkheden

Betalen via automatische incasso is de meest voor de hand liggende methode om je maandelijkse termijnbedrag te voldoen. Je kunt een factuur echter ook direct betalen via Mijn EnergieDirect.nl of door het bedrag over te maken. Vermeld bij die laatste mogelijkheid wel altijd je klantnummer en het betalingskenmerk zodat de betaling goed doorkomt.

Betalingsregelingen

Mits je in het afgelopen jaar nog geen betalingsregeling hebt gehad kun je die aangaan voor het in termijnen voldoen van je jaarnota. Dat is altijd voor een minimum van € 150,- en een maximum van € 1.000,-. Betaling kan ook alleen plaatsvinden via automatische incasso.


Energiebronnen

Bij EnergieDirect kun je terecht voor stroom en gas:

Stroom: 100% windenergie

Alle stroom die je krijgt van EnergieDirect is afkomstig van windenergie. De windmolens die deze elektriciteit opwekken staan in Nederland en andere Europese landen. Dat maakt deze energieleverancier (in elk geval voor wat de stroom betreft) een milieuvriendelijke optie.

Gas

Ook al worden er steeds meer huizen en zelfs hele wijken zonder gasaansluiting gebouwd, voor veel andere huishoudens is het nog altijd de meest gebruikte energievorm om hun woning te verwarmen. Je kunt daarom ook ‘gewoon’ gas afnemen tegen een heel aantrekkelijk tarief. Wanneer je extra wilt besparen op gas kies je het beste voor een contract met een minimale looptijd van 2 jaar.


Hoe groen en duurzaam is EnergieDirect?

Bij EnergieDirect kun je elektriciteit en gas afnemen. Gas is weliswaar milieuvriendelijker dan het verbranden van kolen, maar belastender voor het milieu dan groen opgewekte stroom. Het is dus fijn om te weten dat je bij deze energiemaatschappij altijd volledig groene stroom ontvangt, opgewekt door windmolens in Nederland en de rest van Europa.

De CO2 belasting van het gas wordt echter niet gecompenseerd en het is ook niet mogelijk om dat optioneel zelf te doen via een apart product van EnergieDirect. Qua duurzaamheid staat EnergieDirect daarom in de middenmoot van alle Nederlandse energieleveranciers, zoals beoordeeld door de Consumentenbond in samenwerking met bekende milieuorganisaties.

Stroometiket

Het stroometiket van EnergieDirect vind je op de website.

Het stroometiket kun je alleen inzien voor het jaar ervoor, want het laat niet de intentie of verwachtingen zien maar altijd de daadwerkelijk behaalde samenstelling. In dit geval gaat het om een PDF-bestand die je meteen online kunt bekijken. Daarin zul je zien dat het aandeel fossiele bronnen 0% is, want alle stroom van deze energiemaatschappij wordt opgewekt door middel van windenergie.


Terugleveren aan EnergieDirect

Wanneer je zonnepanelen hebt kun je natuurlijk ook stroom terugleveren aan EnergieDirect. Dat kun je al direct op de site zien bij de prijscalculator. Daar kun je niet alleen je eigen gegevens invullen, zoals je adres en jaarlijkse gas- en stroomverbruik, maar ook aanvinken dat je zonnepanelen hebt. Wanneer je vervolgens invoert hoeveel je elk jaar gemiddeld aan elektriciteit opwekt wordt dat meteen in je totaalprijs doorberekend. Je ziet dan de prijs per maand en hoeveel je op jaarbasis betaalt meteen duidelijk in hetzelfde overzicht staan.

Doe nu de dakcheck van EnergieDirect »


Contactgegevens en klantenservice

Bij EnergieDirect is het relatief eenvoudig om in contact te komen met de klantenservice. Er zijn namelijk meerdere kanalen waarop je dat kunt doen. Let op dat je voor een klacht het beste het officiële klachtenformulier op de site kunt gebruiken. Daarnaast vind je ook een vraagbaak op de website met allerlei vragen en de bijbehorende antwoorden. Dat kan ook een prima manier zijn om een antwoord te vinden op je eigen vraag.

Adresgegevens

Adres:
Willemsplein 4
5211 AK Den Bosch

Hoe en wanneer is EnergieDirect bereikbaar?

Je kunt EnergieDirect op veel verschillende manieren bereiken. Dat kan bijvoorbeeld via de Regelneef app op je smartphone, waarin je direct met een medewerker kunt chatten. Daarnaast kun je op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 bellen met de klantenservice op het telefoonnummer 0900 – 334 73 28. Zorg dat je jouw klantnummer bij de hand hebt. Voor dit nummer geldt je gebruikelijke telefoontarief.

Tot slot kun je ook via Facebook en Twitter contact opnemen.

Facebook: https://www.facebook.com/energiedirect.nl/
Twitter: https://twitter.com/energiedirect

Een storing melden

Wanneer je een storing hebt bel je niet met EnergieDirect maar rechtstreeks met het landelijke storingsnummer 0800 – 9009. Je wordt dan zo snel mogelijk geholpen door een medewerker van je lokale netbeheerder. Die kan dan een monteur sturen naar je wijk of woning, afhankelijk van waar de storing zich bevindt.


Inzicht in je energieverbruik

Je hebt meerdere manieren om inzicht te krijgen in je energieverbruik.

1. De Regelneef app

De Regelneef app is beschikbaar voor iPhone en Android telefoons en kun je gebruiken om veel energiezaken meteen mobiel te regelen. Zo krijg je bijvoorbeeld direct inzicht in je energieverbruik. Met de Vooruitkijker zie je of je huidige termijnbedrag nog overeenkomt met je daadwerkelijke verbruik. Ook kun je via de app chatten met een medewerker van de klantenservice. Af en toe zul je een pushnotificatie ontvangen. Bijvoorbeeld als het slim is om je termijnbedrag te checken, of wanneer je de actuele meterstanden door moet geven.

2. Online met Mijn EnergieDirect

Zodra je klant wordt bij EnergieDirect krijg je inloggegevens voor je eigen online account op Mijn EnergieDirect. Daar kun je al je energiezaken inzien en beheren, waaronder het verbruik. Zo kun je al lang voordat je de jaarnota ontvangt zien of je qua verbruik nog wel op schema zit. Ook kun je meteen je maandelijkse voorschot aanpassen om te voorkomen dat je nu teveel betaalt of achteraf het verschil nog moet overmaken.

3. Je eigen slimme meter

Tot slot is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf inzicht te krijgen in je energieverbruik met behulp van je slimme meter, al dan niet in combinatie met een slimme thermostaat en/of een bijbehorende mobiele app. Zo’n slimme thermostaat zul je dan echter wel zelf al moeten hebben of aan moeten schaffen want de kun je niet afnemen bij EnergieDirect.


Wat moet ik doen bij een verhuizing?

Wanneer je gaat verhuizen is het natuurlijk belangrijk om dat aan je energieleverancier door te geven. Je kunt een verhuizing melden in Mijn EnergieDirect nadat je daarop bent ingelogd. Dat hoeft gelukkig slechts 1 dag voordat je de sleutel krijgt. Je moet dan even invullen wat je nieuwe adres wordt, evenals de datum dat je de nieuwe sleutel krijgt en de dag dat je de sleutel van je vorige huis inlevert. De verhuisdatum kun je altijd nog even aanpassen als het alsnog verandert.

Hoe kun je EnergieDirect opzeggen?

Je kunt EnergieDirect opzeggen, maar vaak is het veel makkelijker om gewoon een energiecontract bij een nieuwe leverancier af te nemen. Dan zal die leverancier namelijk je bestaande contract automatisch voor je opzeggen en heb je daar dus geen omkijken naar. Wil je toch echt opzeggen omdat er geen nieuw energiecontract meer nodig is? Dan kan dat telefonisch via de klantenservice.

Opzegtermijn

Zodra je contracttermijn is afgelopen kun je kosteloos opzeggen of overstappen. Wil je van tevoren opzeggen, dan kun je een opzegboete verschuldigd zijn.

Opzegboete

Hieronder kun je zien met welke opzegboetes je te maken krijgt wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier voordat je de afloopdatum van je huidige contract hebt bereikt:

 • Resterende looptijd minder dan 18 maanden: € 50,- per product
 • Resterende looptijd tussen 18 en 24 maanden: € 75,- per product
 • Resterende looptijd tussen 24 en 30 maanden: € 100,- per product
 • Resterende looptijd van meer dan 30 maanden: € 125,- per product

Let op: stap je over naar EnergieDirect en moet je de opzegboete juist aan je vorige leverancier betalen? Dan kun je dat bedrag wellicht terugkrijgen via je persoonlijke inlog op EnergieDirect.nl. Binnen een week weet je of je het bedrag vergoed zult krijgen.


Overstappen naar EnergieDirect

Ben je overtuigd geraakt over de voordelen van EnergieDirect en wil je dus wel overstappen? Dan kun je dat doen via hun site. Je bestaande energiecontract opzeggen is niet nodig, sluit gewoon een nieuw contract af om alles ineens te regelen. Bereken eerst je beste bod en kies een contract, vul je gegevens in en verzend het formulier. Je krijgt altijd 14 dagen bedenktijd. Je kunt natuurlijk ook de klantenservice bellen om over te stappen.

Hoe lang duurt overstappen naar EnergieDirect?

Het overstappen duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Natuurlijk zul je daarbij geen enkel moment zonder stroom of gas zitten. Op een bepaald moment wordt dat echter geleverd door EnergieDirect in plaats van je vorige energiemaatschappij.

Spoedaanvraag indienen

Wanneer je met spoed een energieaansluiting nodig hebt kan dat alleen telefonisch worden geregeld. Bel dus zo snel mogelijk met de klantenservice en geef aan dat je met spoed aangesloten moet worden.


Overige energieproducten

Het aantal overige energieproducten dat je bij deze energiemaatschappij af kunt nemen is wat beperkter ten opzichte van veel andere energiemaatschappijen. Je hebt de volgende twee mogelijkheden:

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak leggen is een goede investering. Niet alleen kun je namelijk de BTW terugvragen maar je bespaart ook al vanaf de eerste dag fors op je energierekening. Wanneer je via EnergieDirect zonnepanelen aanschaft kun je kiezen uit twee verschillende panelen: ZonGoed en ZonBeter.

Beide panelen hebben hetzelfde formaat, maar ZonBeter is wat duurder en heeft een hogere opbrengst dan ZonGoed. Welke voor jou het meest geschikt zijn kun je makkelijk achterhalen met de gratis DakCheck. Op alle panelen zit standaard 12 jaar garantie. Ze worden op afspraak in 1 dag op je dak geplaatst.

2. Isolatie

Daarnaast kun je voordelig je huis laten isoleren door de Nederland Isoleert. Dat kan bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie binnen 1 dag worden gedaan, zonder rommel in je huis. Voor veel huishoudens betekent dat een besparing van al snel 30% op hun energierekening. Er wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van topkwaliteit isolatiemateriaal. Daarmee is de investering van het isoleren voor de meeste woningen al binnen 4 tot 5 jaar helemaal terugverdiend.


Zakelijke contracten

EnergieDirect kan ook zakelijke klanten van energie voorzien. Met name ZZP’ers en ondernemers uit het MKB kunnen makkelijk en snel een flexibel contract afsluiten. Wanneer je bedrijf meerdere vestigingen heeft kun je een extra aantrekkelijk aanbod op maat ontvangen.

Zoek je echter advies over hoe om te gaan met de strenge milieu-eisen qua energiebesparing voor grotere bedrijven, dan kun je hier niet terecht maar schakel je beter eerst externe deskundigen in voor je overstapt naar EnergieDirect. Voor de meeste MKB’ers en ZZP’ers is dat echter niet van toepassing en die kunnen zich dus zonder zorgen aanmelden.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Volledig groene stroom met 100% windenergie
 • Vaste lage tarieven voor alle klanten
 • Handige Regelneef app voor je smartphone
 • Extra voordelen voor fans van PSV
Minpunten:
  Ga naar Energiedirect.nl
  foto auteur Joey de Vries
  Deze review is geschreven door Joey de Vries

  Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

  Ervaringen EnergieDirect

  Ervaring geschreven door Bridgette
  4 oktober 2021
  Gemakkelijke overstap

  Nooit te lang bij een energieleverancier blijven, is mijn advies. Dat betekent niet dat er geen goede aanbieders op de markt zijn. Als ervaringsdeskundige vind ik Energie Direct namelijk wel een hele goede optie waar je voor kunt gaan. Het is fijn om te weten dat de overstap naar Energie Direct heel soepel verloopt. Je krijgt niet te maken met storingen of gedoe met de aansluiting. In plaats daarvan wordt alles direct geregeld, zoals de naam van deze provider ook al belooft. Het fijne is ook nog eens dat je lekker goedkoop uit kan zijn. Dat is natuurlijk ook de hele reden om over te stappen. Is het voor jou binnenkort zover? Profiteer dan van deze tip!

  Ervaring geschreven door Nicki Nicki
  26 mei 2021
  Goedkoper uit

  Ik heb geen spijt van mij overstap naar Energie Direct. Vooraf kwam eruit dat ik veel goedkoper uit zou zijn als ik dat zou doen. Nu ik er eenmaal zit met mijn energie, blijkt dat ook gewoon de waarheid. Daarom kan ik het ook van harte aanraden aan iedereen die ook wat goedkoper uit wil zijn. Als je ergens gemakkelijk op kan besparen, dan is het namelijk wel je energie. Bijvoorbeeld door gewoon naar de beste leverancier met de meest geschikte prijs te gaan. Voor mij is dit echt een vooruitgang gebleken.

  Ervaring geschreven door Clifton
  4 januari 2021
  Geen spijt gehad van deze overstap

  Energie Direct zou ook wel een keer fijn zijn dacht ik. Bij mijn vorige leverancier had ik wel heel vaak te maken met storingen en met problemen met de aansluiting. Daar was het dus meestal energie morgen of overmorgen. Toen ik de kans kreeg om over te stappen heb ik dat gedaan. Even rondgevraagd aan bekenden waar zij goede ervaringen mee hadden. Twee vrienden hadden dat met deze provider. Dat was voor mij genoeg om dit ook een kans te geven. Daar heb ik tot nu toe geen spijt van. Hopen dat dit ook zo blijft.

  Ervaring geschreven door Suzanne
  30 november 2020
  Geen spijt van de overstap

  Overgestapt naar Energie Direct. Geen spijt van gekregen. De overstap ging soepel en de welkomstbonus is gewoon uitgekeerd. Ook de eindafrekening kwam lekker tijdig. Dat is ook wel eens een keer fijn.

  Groetjes
  Suzanne

  Ervaring geschreven door Daniel natrop
  7 oktober 2020
  Bedrijf denkt alleen maar aan geld

  Ze zijn zogenaamd goedkoper, haha grapje!! ze zetten jouw maandlasten lager dus van 130€ Nuon naar 110€ energiedirect. Ja dan ben je goedkoper en ook halverwege je contract en wat krijg je: een overstapboete van 480€ die ze niet betalen omdat het even wat langer duurt(richtlijnen). Die baas kan de corona krijgen

  Ervaring geschreven door Dora
  31 juli 2020
  Fijne werking van de app

  De Regelneef App is echt heel handig. Bij veel energie aanbieders is het contact erg lastig maar via deze app kan ik gewoon chatten. En handig om alvast te kijken wat mijn energieverbruik ongeveer is. Ben met mijn gezin bewust bezig om energie te besparen en dan is het leuk om te zien dat het loont.

  Ervaring inzenden

  • Minimaal 110 karakters
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Beoordeling EnergieDirect

  Website www.energiedirect.nl
  Sterren
  Ervaringen
  80% aanbevolen, 6 ervaring(en)
  Deel je ervaring »
  Ga naar Energiedirect.nl
  © ReviewGo.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement