Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips over online webshops, diensten & producten

Essent review & ervaringen

Essent
Ga naar Essent.nl

Onze expert over Essent:

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Essent is natuurlijk een heel bekende Nederlandse energiemaatschappij. Bij deze energieleverancier ontvang je altijd groene stroom en kun je tegenwoordig ook CO2 gecompenseerd gas en biogas afnemen. Je profiteert er als nieuwe klant van hoge cashback kortingen, maar ook voor bestaande klanten heeft Essent een aantrekkelijke vaste klantenkorting in het leven geroepen. In deze review lees je alles over het overstappen naar Essent, de actuele tarieven, hoe duurzaam deze energiemaatschappij is, de vele kortingen die je kunt ontvangen en nog veel meer, zodat je objectief kunt bepalen of overstappen naar Essent voor jou interessant zou kunnen zijn.

Waarom kies je voor Essent?
 • Cashback of tegoedbon cadeau
 • Altijd volledig groene stroom
 • Voordelige contracten tot wel 5 jaar
 • Ook geschikt voor ZZP'ers
Ga naar Essent.nl

Essent in het kort

Essent is een van de grootste energieleveranciers van Nederland en een trendsetter op het gebied van het milieuvriendelijk opwekken van elektriciteit. Zo was het huidige Essent de drijvende kracht achter het eerste Nederlandse windmolenpark. Het bedrijf is tegenwoordig niet meer in Nederlandse handen, want na een overname door het Duitse RWE is het inmiddels in handen gekomen van het eveneens Duitse E.ON. Nog altijd richt het bedrijf zich op echter consumenten en zakelijke klanten.


Contractmogelijkheden bij Essent

blank

Naast de gangbare contracten van 1 en 3 jaar biedt Essent ook de optie om een extra voordelig contract voor maar liefst 5 jaar af te sluiten. Daarnaast is er natuurlijk een vrij opzegbaar contract beschikbaar.

Flexibel (maandelijks opzegbaar)

Bij het maandelijks opzegbare Flexibel contract zit je nergens aan vast maar betaal je logischerwijs ook het hoogste tarief. Dit is een geschikt contract wanneer je graag de vrijheid hebt om veelvuldig van leverancier te wisselen, zonder bang te hoeven zijn voor een opzegboete. Wanneer je wel gewoon lid wordt van het klantprogramma Thuisvoordeel krijg je alsnog korting op je jaarnota.

1 jaar vast

Met 1 jaar vast profiteer je van voordeligere tarieven dan bij het flexibele contact maar weet je wel dat je niet al te lang aan je energiecontract vastzit wanneer Essent toch niet zo goed bevalt als je had gehoopt. Aangezien je bij dit contract ook al profiteert van riante cashback actie en andere kortingen kan het een goede keus zijn.

3 jaar vast

Met het contract met een looptijd van 3 jaar verzeker je jezelf van een voordelig tarief op zowel stroom als gas en profiteer je van uitstekende cashback aanbiedingen. Wanneer je dit contract nieuw afsluit kun je vaak ook kiezen voor een tegoedkaart van populaire webshops zoals Wehkamp en Bol.com.

5 jaar vast

De voordeligste tarieven krijg je wanneer je het contract 5 jaar vast afsluit. Dit is een geschikt energiecontract voor mensen die heel honkvast zijn en nu al weten dat de kans groot is dat ze niet zo snel opnieuw over willen gaan stappen. Bij dit contract zijn ook de hoogste welkomstkortingen te krijgen tot wel 300 euro.


Welkom kortingen (cadeaus en acties)

Welke welkomstkortingen heeft Essent voor nieuwe klanten en zijn er ook voordelen voor bestaande klanten? Je leest het hier.

Tot 300 euro cashback of tegoedbon voor nieuwe klanten

Bij alle contracten behalve het flexibele contract kun je profiteren van een riante cashback actie. De bedragen variëren momenteel van 150 tot 300 euro, afhankelijk van het type contract en de looptijd daarvan. De hogere bedragen gaan altijd om cashback, oftewel een contant bedrag dat op je rekening wordt teruggestort en wat je dus naar eigen inzicht kunt besteden. Maar er zijn ook regelmatig tegoedbonnen van populaire webshops zoals Bol.com te claimen. Bij elk contract staan de mogelijke acties en kortingen direct bij de aanbieding vermeld.

Vriendenvoordeel

Ben je al klant van Essent en zo tevreden dat je ook familie en vrienden wilt vertellen dat ze klant zouden moeten worden? Dan kun je jezelf en de ander een leuk presentje bezorgen via Vriendenvoordeel. Dan krijgen jullie allebei 25 euro zodra die persoon zichzelf inderdaad aanmeldt voor een Essent energiecontract. Je hoeft alleen maar je persoonlijke link te delen via e-mail, Whatsapp, Facebook of een andere manier.

Thuisvoordeel klantenprogramma

blank

Het Thuisvoordeel klantenprogramma is beschikbaar voor alle klanten van Essent. Je kunt er korting mee ontvangen op je energietarief en op de aanschaf van een CV-ketel of isolatie van je woning. Ook zul je elk jaar een bepaalde hoeveelheid airmiles ontvangen. Installeer je de Tankey app op je smartphone, dan kun je ook enkele eurocenten per liter korting krijgen op de benzine van aangesloten tankstations.

Er zijn drie verschillende niveaus in het Thuisvoordeel klantenprogramma:

Brons

Klanten die minder dan 3 jaar Essent klant zijn zitten in de categorie Brons. Zij ontvangen 5% korting op hun energietarief, krijgen elk jaar 225 airmiles cadeau (of drie kleine presentjes) en tanken met een korting van 3 eurocent per liter via de Tankey app.

Zilver

Klanten die in de groep Zilver zitten krijgen 7,5% korting op hun energietarief, tanken met 4 eurocent korting voor elke liter benzine zolang ze die via Tankey kopen en ontvangen jaarlijks 375 airmiles.

Goud

Elke klant die langer dan 10 jaar energie afneemt via Essent zit in de categorie Goud. Dat betekent een korting van 10% op je energietarieven, 525 airmiles per jaar en een korting van 5 eurocent per liter met Tankey.


Tarieven en betalingen

Hier vind je alle informatie over de tarieven, hoe je het maandelijkse voorschot kunt betalen en of je ook een betalingsregeling kunt treffen.

Wat zijn de kosten?

De tarieven van Essent bevinden zich zo’n beetje in de middenmoot van de energieleveranciers die in Nederland actief zijn. Dat heeft er deels mee te maken dat je altijd groene stroom krijgt en dat nu eenmaal altijd wat duurder is dan volledig grijze stroom. Daar komt echter nog wel het vaste klantenvoordeel bij wanneer je jezelf aanmeldt voor Thuisvoordeel. En ook de welkomstbonus kan het totaaltarief natuurlijk nog omlaag brengen.

Betalingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om je maandelijkse termijn of je jaarnota (wanneer je moet bijbetalen) te voldoen. De makkelijkste is automatische incasso, want daar hoef je zelf nooit aan te denken. Maar je kunt ook elke maand in Mijn Essent je factuur bekijken en betalen met behulp van iDeal. Handmatig overmaken is ook een optie, maar dan moet je wel altijd goed eraan denken je betalingskenmerk en je klantnummer vermelden.

Betalingsregelingen

Het is mogelijk om voor je eindafrekening een betalingsregeling te treffen. Daarvoor moet het bij te betalen tussen 150 en 1.000 euro liggen. Daarnaast moet je in het afgelopen jaar geen andere betalingsregeling of uitstel van betaling hebben gehad en is het noodzakelijk om via automatisch incasso te betalen. Je kunt de betalingsregeling zelf aanvragen via Mijn Essent.


Energiebronnen

blank

De belangrijkste energieproducten die je bij Essent kunt afnemen zijn natuurlijk stroom en gas. Hier lees je hoe deze producten zijn samengesteld.

Elektriciteit: Volledig groene windstroom

Alle elektriciteit die je bij Essent krijgt is 100% groen en afkomstig van windmolens in Europa. Met het contract DubbelGroen weet je bovendien zeker dat je stroom afkomstig is van windmolens die zich in Nederland bevinden.

Gas: Gewoon of CO2 gecompenseerd (bio)gas

Bij gas van Essent heb je de keuze uit normaal ‘grijs’ gas (dat dus behoorlijk belastend is voor het milieu) en het volledig groene gas van DubbelGroen. Dat bestaat uit 90% CO2 gecompenseerd aardgas, aangevuld met 10% biogas.


Hoe groen en duurzaam is Essent?

Klanten van Essent ontvangen sinds 2017 zonder uitzondering groene stroom, die afkomstig is van windmolenparken die zich in Europa bevinden. Hieronder bespreken we het stroometiket en het nog duurzamere DubbelGroen contract van Essent.

Ongekend duurzaam met DubbelGroen

DubbelGroen is het extra duurzame energiecontract van Essent dat is bedoeld voor iedereen die het milieu een extra warm hart toedraagt. Met DubbelGroen profiteer je namelijk van 100% groene stroom van Nederlandse windmolens en krijg je gas dat bestaat uit 10% biogas en 90% ‘gewoon’ gas waarvan de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd.

Samenstelling stroometiket

Het stroometiket van Essent laat zien dat het bij dit bedrijf altijd gaat om een heel duurzame manier van energie produceren, welk product je ook kiest. Daarbij is het wel belangrijk dat je echt klant bij Essent zelf wordt want dan ontvang je altijd 100% groene stroom. Wanneer je klant wordt bij een van de andere energiemaatschappijen die onderdeel uitmaken van de Essent Groep ontvang je vaak het energieproduct NV Mix. Daarin is ongeveer een derde van de opgewekte elektriciteit afkomstig van niet-duurzame bronnen zoals aardgas en kolen.


Terugleveren aan Essent

blank

Uiteraard is het mogelijk om zelf opgewekte elektriciteit terug te leveren aan Essent. Dat geschiedt via saldering, waarbij je geleverde stroom in mindering wordt gebracht op je energierekening. Je kunt op de site van Essent heel handig alvast berekenen wat dit jou voor besparing op zou kunnen leveren. Ook bij het berekenen van je energie-aanbod kun je meteen al aangeven hoeveel energie je zelf verwacht op te wekken.


Energiecollectief mogelijkheden

Er zijn meerdere manieren om collectief energie in te kopen bij Essent. Zo maakt deze energiemaatschappij bijvoorbeeld deel uit van het Zekergroen energiecollectief van de Consumentenbond, waar alleen leveranciers in terechtkomen die voor een scherpe prijs volledig groene stroom leveren. Dankzij het collectief koop je dus extra voordelig je energie in.


Klantenservice en contactgegevens

blank

Hier vind je alle informatie over de Essent klantenservice en hoe je met het bedrijf in contact komt voor een vraag of een probleem.

Adresgegevens

Essent is gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. Dit zijn de adresgegevens van het hoofdkantoor:

Essent Retail Energie BV
Willemsplein 4
5211 AK ‘s-Hertogenbosch

Hoe en wanneer is Essent bereikbaar?

Essent is uitstekend bereikbaar en ook op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via Facebook en Twitter of door het contactformulier in te vullen. Vaak is het echter sneller om even te bellen. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 18.00 op het telefoonnummer 0900 – 1550. Op zaterdag kun je daarheen bellen van 9.00 tot 13.00. Wanneer je klant wilt worden kun je ook gebruik maken van 0900 – 9250. Dat is echter sneller en makkelijker via de website te regelen.

Een storing melden (noodnummer)

De snelste manier om hulp te krijgen bij een storing is door te bellen met het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom op telefoonnummer 0800 – 9009. Je wordt dan meteen doorgeschakeld naar je lokale netbeheerder. Bellen is gratis en het nummer is 24 uur per dag beschikbaar.


Inzicht in je energieverbruik

Wanneer je langer dan een jaar lid bent van Essent ontvang je een energierapport bij je jaarnota. Je kunt daarmee heel exact je verbruik inzien. Wil je echter eerder zien wat je verbruik is, bijvoorbeeld omdat je graag wilt weten of je termijnbedrag nog wel klopt, of het effect van je recente besparingsmaatregelen checken? Dan kan dat op de volgende manieren:

1. De slimme meter

Wanneer je een slimme meter hebt wordt die door Essent maandelijks uitgelezen en ontvang je automatisch (per e-mail) een overzicht van je verbruik.

2. Online met Mijn Essent

Binnen Mijn Essent zie je jouw meterstanden en kun je het recente verbruik inzien. Wanneer het nodig is kun je dan ook meteen je maandtermijn aanpassen.

3. De Verbruiksmanager+ app

De Verbruiksmanager+ is een app voor je smartphone waarmee je altijd je recente verbruik kunt checken en ook allerlei andere energiezaken kunt regelen. e app is beschikbaar voor Android en iOS.


Wat moet ik doen bij een verhuizing?

Een verhuizing doorgeven kan makkelijk en snel binnen Mijn Essent. Log daar in en geef uiterlijk 1 dag voor de sleuteloverdracht door dat je gaat verhuizen. Je moet daarbij de datum invullen waarop je de sleutel voor je nieuwe woning ontvangt, evenals de datum waarop je de sleutel van je vorige woning in moet leveren. Je contract wordt dan op tijd overgezet naar je nieuwe adres.


Hoe kun je Essent opzeggen?

Hieronder kun je lezen wat de opzegtermijn is voor je contract bij Essent en welke opzegboetes daarmee gemoeid kunnen zijn.

Opzegtermijn

De opzegtermijn van elk Essent energiecontract is 30 dagen. Zeg je vroeger op dan de afloopdatum van je energiecontract, dan kun je een opzegboete verschuldigd zijn. Zodra je contracttermijn is verlopen en je energiecontract stilzwijgend is verlengd moet je ook nog steeds de opzegtermijn van 30 dagen in acht nemen, maar hoef je in geen geval meer een opzegboete te betalen.

Opzegvergoeding

Zeg je jouw energiecontract bij Essent te vroeg op, bijvoorbeeld omdat je overstapt naar een andere energieleverancier, dan krijg je te maken met een opzegboete. Die wordt bij Essent de opzegvergoeding genoemd en bestaat uit de volgende bedragen:

 • Resterende looptijd minder dan 18 maanden: € 50,- per product
 • Resterende looptijd tussen 18 en 24 maanden: € 75,- per product
 • Resterende looptijd tussen 24 en 30 maanden: € 100,- per product
 • Resterende looptijd van meer dan 30 maanden: € 125,- per product

Voorbeeld: zeg je jouw contract voor gas en elektriciteit op en resteren er nog 20 maanden van je contractperiode, dan betaal je een opzegvergoeding van 2 x 75 euro oftewel 150 euro.

Deze opzegvergoedingen zijn conform de richtlijn die ervoor is opgesteld door de Autoriteit Consument en Markt.


Overstappen naar Essent

blank

Wil je overstappen naar Essent? Zoek dan gewoon het energieproduct en het contract dat het beste bij je wensen en situatie past en sluit het af. Dat is alles wat ervoor nodig is want opzeggen bij je vorige energiemaatschappij is niet nodig dat doet Essent al voor je. Binnen enkele dagen kan de levering al plaatsvinden en je hoeft natuurlijk geen seconde zonder stroom of gas te zitten.

Hoe lang duurt overstappen naar Essent?

Overstappen naar Essent kan heel snel via de Overstapservice. Hoe snel dat precies gaat heb je deels zelf in de hand. Zo werkt de Overstapservice:

 1. Je sluit een energiecontract af bij Essent.
 2. Essent stuurt je een welkomstmail.
 3. Essent zegt je vorige energiecontract op.
 4. Je ontvangt bericht dat je de huidige meterstanden door moet geven.
 5. De levering zal van start gaan zodra de meterstanden zijn verwerkt.

Geef dus zo snel mogelijk je huidige meterstanden door bij stap 4, dan heb je zo snel mogelijk profijt van je nieuwe voordelige tarieven.

Betaalt Essent mijn opzegboete?

Essent kan in een aantal gevallen je opzegboete betalen, maar dat verschilt per aanbieding. Je neemt het beste contact op met de klantenservice voor je overstapt. En check voor de zekerheid je contract, want daar hoort het in te staan.

Spoed: binnen een dag energie nodig?

Het is gewoon mogelijk om met spoed door Essent te worden aangesloten. Je moet daarvoor wel altijd telefonisch contact opnemen. Kijk voor het actuele telefoonnummer hierboven bij Klantenservice en contactgegevens. Wanneer je bent afgesloten door een betaalachterstand bij een andere energieleverancier dan moet je vrijwel altijd een waarborgsom betalen. Die kan enkele honderden euro’s bedragen. Wanneer je 3 jaar lang je facturen netjes hebt betaald krijg je de waarborgsom wel gewoon weer terug.


Overige energieproducten

Essent biedt veel meer dan alle gas en stroom. Je kunt er ook terecht voor de volgende energieproducten:

1. Zonnepanelen

Via de zonnepanelen check op de Essent website zie je meteen hoeveel je zou kunnen besparen op je energierekening wanneer je zonnepanelen laat installeren. Wanneer die check goed uitpakt kun je ook meteen de zonnepanelen aanschaffen via Essent. Daarbij kun je de BTW terug ontvangen voor extra voordeel en direct de stroom terugleveren via saldering.

2. Isolatie

Energie besparen begint natuurlijk bij goed isoleren. Niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Essent regelt voor jou de milieusubsidie waarmee je tot wel 30% op de kosten terug kunt krijgen. Er zijn allerlei mogelijkheden beschikbaar, zoals spouwmuurisolatie dakisolatie en vloerisolatie. De besparingen kunnen afhankelijk van het type isolatie uiteenlopen van enkele honderden tot een paar duizend euro per jaar.

3 CV-ketels, warmtepompen en zonneboilers

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe of klassieke verwarmingsoplossingen voor je woning dan kun je die ook via Essent aanschaffen of huren. Denk daarbij ten eerste natuurlijk aan een hoogrendement CV-ketel, maar ook aan een zonneboiler of een warmtepomp. Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar.

4. CV-ketel onderhoud

Of je nu een CV-ketel bij Essent huurt of hebt gekocht, of al een bestaande ketel hebt, je kunt die altijd laten onderhouden via je energieleverancier. Je kunt daarbij kiezen uit drie verschillende abonnementen met verschillende prijzen. Bij het voordeligste abonnement betaal je zowel het arbeidsloon als de materiaalkosten. Bij het middelste abonnement betaal je alleen het materiaal maar niet de arbeidskosten. Bij het meest uitgebreide abonnement zijn alle kosten inbegrepen.

5. Smart home oplossingen

Met de smart home oplossingen van Essent kun je efficiënter met energie omgaan, bijvoorbeeld met een slimme thermostaat of slimme verlichting die alleen aangaat als je in een ruimte bent.

6. Ventilatie

Bij een goed geïsoleerde woning moet ook voldoende aandacht zijn voor ventilatie, daarom kun je bij Essent ook terecht voor diverse ventilatie-oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld ventilatie aan laten leggen of vervangen, maar het ook via Essent periodiek laten reinigen voor de optimale luchtkwaliteit in huis.


Zakelijke contracten

Essent is een heel grote energieleverancier en kan daardoor ook grote industriële bedrijven van stroom voorzien. Het gedeelte zakelijk is daarom opgesplitst in zakelijk en grootzakelijk. De grotere klanten kunnen het beste rechtstreeks contact opnemen met Essent, want die kunnen dan een persoonlijk adviseur toegewezen krijgen die overal mee helpt. Klanten in het middel- en kleinbedrijf kunnen via de menu-optie zakelijk echter ook gewoon direct klant worden. Je geniet ook als ZZP’er van vrijwel dezelfde voordelen van de particuliere klanten (zoals de cashback aanbiedingen) maar je vindt hier ook veel hulp wanneer je als bedrijf informatieplicht hebt in verband met de nieuwste milieumaatregelen.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Cashback of tegoedbon cadeau
 • Altijd volledig groene stroom
 • Voordelige contracten tot wel 5 jaar
 • Ook geschikt voor ZZP'ers
Minpunten:
  Ga naar Essent.nl
  foto auteur Joey de Vries
  Deze review is geschreven door Joey de Vries

  Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

  Ervaringen Essent

  Ervaring geschreven door LuukLuuk
  26 april 2021
  Leuke deal, goede service

  Ik kon een goede deal met cashback krijgen toen ik overstapte naar Essent. Dat klinkt natuurlijk altijd interessant in de oren, maar in deze tijden was extra geld overhouden alleen maar nog fijner. Daarom heb ik van het aanbod gebruik gemaakt. Dat het lekker goedkoop is, is één voordeel. Maar nu ik er klant ben heb ik ontdekt dat Essent nog veel meer voordelen te bieden heeft. Zo vind ik de service hier wel een stuk beter dan bij andere providers waar ik mijn stroom heb afgenomen in de afgelopen jaren. Ik weet niet of dat komt doordat ik nieuw ben of dat dit zo blijft, maar het is in ieder geval zeker een punt wat benoemd mag worden. Ga zo door Essent!

  Ervaring geschreven door Leroy
  4 januari 2021
  Essent heeft alles op orde

  Ik heb niet altijd goed ervaringen gehad met energiebedrijven. Daardoor ben ik ook vaak overgestapt. Nu ben ik voor het eerst langer dan een jaar bij dezelfde leverancier gebleven. Essent blijkt namelijk de zaken wel gewoon goed op orde te hebben. Dat is voor mij zo belangrijk, dat ik liever een keer niet op zoek ging naar een lagere prijs. Ik wilde bij voorkeur gewoon een keer goed behandeld blijven worden, zonder dat ik steeds met storingen en problemen te maken zou krijgen. Dat is wat Essent mij kan bieden.

  Ervaring geschreven door anoniem
  30 november 2020
  Voordelig als je overstap

  Veel mensen stappen ieder jaar over van energieleverancier. Dat deed ik vroeger ook. Tegenwoordig denk ik daar anders over. Ik ben al enkele jaren klant bij Essent. Ik ben niet meer alleen maar op zoek naar de laagste prijs. Het is ook belangrijk dat mijn leverancier gewoon betrouwbaar is. Dat is immers wat eraan ontbreekt bij de meeste leveranciers. Bij Essent heb je daar geen last van. Alles wordt gewoon gedaan zoals men heeft beloofd. Zeker een goede keuze!

  Ervaring geschreven door Sandra
  25 augustus 2020
  Leuke cashback

  Vorige maand overgestapt naar Essent. Cashback van €300,- is een hele mooie bonus. Overstappen werd direct geregeld door Essent, ging vlekkeloos.

  Ervaring inzenden

  • Minimaal 110 karakters
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Beoordeling Essent

  Website www.essent.nl
  Sterren
  Ervaringen
  80% aanbevolen, 4 ervaring(en)
  Deel je ervaring »
  Ga naar Essent.nl
  © ReviewGo.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies