Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips over online webshops, diensten & producten

ENGIE review & ervaringen

ENGIE
Ga naar Engie.nl

Onze expert over ENGIE:

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Zoek je een energieleverancier en vind je het heel belangrijk dat de stroom en het gas dat je ontvangt het milieu zo min mogelijk belast? Overweeg dan eens een nieuw energiecontract van ENGIE.

Deze energiemaatschappij wekt het grootste deel van de geleverde energie namelijk zelf op en doet dat zo groen mogelijk. Ook kun je bij ENGIE terecht voor zonnepanelen, kun je zelf opgewekte stroom direct terugleveren en profiteer je ook nog eens van een aantrekkelijk vriendenvoordeel.

Waarom kies je voor ENGIE?
  • Altijd 100% groene stroom
  • CO2 gecompenseerd gas
  • Geld verdienen met ENGIE Vriendenvoordeel
Ga naar Engie.nl

ENGIE in het kort

ENGIE is een grote energieleverancier die dus niet alleen voor consumenten maar ook voor zakelijke klanten geschikt is. Als particulier ontvang je bij ENGIE altijd groene stroom die van zonneparken, windmolenparken en waterkrachtcentrales uit Nederland en andere Europese landen afkomstig is.

Ook het gas dat je als consument geleverd krijgt is heel duurzaam, aangezien de volledige CO2-uitstoot ervan wordt gecompenseerd. ENGIE is namelijk niet voor niets wereldwijd de grootste investeerder in groene energie.

blank


Contractmogelijkheden bij ENGIE

Bij ENGIE kun je momenteel van de volgende contractmogelijkheden gebruik maken:

Modelcontract (variabel)

Het modelcontract is het variabele energiecontract van ENGIE waarbij je altijd het actuele energietarief betaalt en waarbij je ook meteen op kunt zeggen. De tarieven zijn wel wat hoger dan die van het 1-jarige contract. Dit energiecontract is met name interessant wanneer je ergens tijdelijk woont omdat je op kunt zeggen zonder overstapboete.

1 jaar vast

Met het 1-jarige energiecontract staan je tarieven een jaar lang vast en zul je dus niet met prijswijzigingen te maken krijgen. Met dit kortdurende energiecontract kun je profiteren van een vaste lage prijs maar zit je niet meteen al te lang aan hetzelfde contract vast.

3 jaar vast

Door je energietarieven drie jaar lang vast te zetten kun je nog wat meer besparen op de uiteindelijke prijs. Daar staat tegenover dat je meteen 3 jaar aan dit contract vastzit en dus sneller een opzegboete verschuldigd bent als je eerder overstapt of opzegt.


Welkom kortingen (cadeaus en acties)

ENGIE schermt niet met allerlei bonussen en welkomstcadeaus om mensen over te halen een contract af te sluiten. De enige actie die op dit moment loopt is het zogenaamde vriendenvoordeel. Wanneer je met je persoonlijke link vrienden of familie over ENGIE tips en zij inderdaad een contract nemen krijgen jullie allebei 50 euro. Er zit geen limiet aan het bedrag dat je daarmee in totaal kunt verdienen.


Tarieven en betalingen

Hier lees je alles over de tarieven en hoe het bij ENGIE zit met de betalingen.

Wat zijn de kosten?

Wanneer je absoluut de voordeligste tarieven wilt hebben is ENGIE wat ons betreft niet de beste energiemaatschappij om voor te kiezen. Dat komt doordat ENGIE volledig klimaatneutrale energie probeert te leveren en dat is nu eenmaal duurder dan volledig grijze stroom en gas waar de CO2 in het geheel niet van wordt gecompenseerd.

Betalingsmogelijkheden

De makkelijkste manier om je maandelijkse termijn te voldoen is door automatisch incasso in te stellen. Dan word elke maand op tijd het bedrag afgeschreven en heb je daar verder geen omkijken naar. Maar het is ook mogelijk om de factuur via MijnENGIE te bekijken en meteen (bijvoorbeeld via iDeal) te voldoen. Tot slot is ook handmatige overschrijving mogelijk, maar let dan wel op dat je de juiste betaalgegevens invult.

Betalingsregelingen

Wanneer je een uitzonderlijk hoge jaarnota krijgt, bijvoorbeeld omdat er per ongeluk een te laag bedrag is gebruikt als maandelijks voorschot, kun je daar eenvoudig een betalingsregeling voor treffen. Dat is maximaal eens per jaar mogelijk. Neem telefonisch contact op met de klantenservice om je specifieke situatie te bespreken. Je kunt er voor kiezen om elk bedrag handmatig over te maken of ze door middel van automatische incasso af te laten schrijven. Let wel op dat je normaal gesproken in de tussentijd ook gewoon je maandelijkse voorschotten moet blijven voldoen.


Energiebronnen

Bij ENGIE kun je stroom en gas afleveren. Hier bespreken we de herkomst van die energieproducten.

Elektriciteit: altijd volledig groene stroom

Elke klant krijgt automatisch groene stroom geleverd. Dat is afkomstig van zonnepanelen en windmolens uit Nederland en de rest van Europa. Dat is dus ook deels de stroom die door klanten van ENGIE met zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net. Als grootste investeerder in groene energie ter wereld heeft ENGIE genoeg capaciteit en mogelijkheden om daadwerkelijk volledig groene stroom te leveren.

Gas: CO2 gecompenseerd gas en biogas

Ook het gas dat je van ENGIE ontvangt is zo milieuvriendelijk als momenteel mogelijk is. Alle CO2-uitstoot van het door ENGIE klanten afgenomen gas wordt namelijk gecompenseerd. Zo worden er nieuwe bomen geplant en wordt er door het bedrijf geïnvesteerd in projecten in allerlei verschillende landen waarmee veel CO2 uitstoot wordt verminderd. Ook wordt er gebruik gemaakt van biogas, maar dat staat nog maar in de kinderschoenen en is dus nog maar een klein deel van het geleverde gas.


Hoe groen en duurzaam is ENGIE?

Zoals je hierboven al kon lezen is ENGIE een energiemaatschappij die groot inzet op echt duurzame energie. Hier vind je nog wat meer belangrijke informatie over de duurzaamheid van het bedrijf.

Stroometiket

Het ENGIE stroometiket maakt duidelijk dat het bedrijf in staat is om volledig groene stroom te leveren aan al zijn Nederlandse consumenten. Dat draait overwegend om elektriciteit opgewekt met zonnepanelen uit Nederland, windenergie uit Nederlandse en Europese windparken en waterkracht uit met name de Franse Alpen en Pyreneeën. (Groot)zakelijke gebruikers ontvangen ook nog altijd veel stroom die is opgewekt uit kolen en aardgas. Dit is nu nog een capaciteitskwestie, maar de verwachting is dat dit elk jaar weer een stukje beter zal worden.

Grootste investeerder in groene energie

Zoals al kort aangestipt is ENGIE wereldwijd de grootste investeerder in groene energie. Dat gebeurt in Nederland, maar ook in andere Europese landen als Frankrijk. Ook heeft het bedrijf inmiddels meer dan 15 miljard euro aan milieubelastende energiecentrales uitgeschakeld of verkocht waar fossiele brandstof werd gebruikt.


Terugleveren aan ENGIE

Wanneer je al zonnepanelen hebt (of die via ENGIE laat installeren) kun je natuurlijk stroom terugleveren. Dat gaat middels saldering. Oftewel, de stroom die je terug levert wordt in mindering gebracht op je jaarnota. Daarbij profiteer je 10 jaar lang van de ENGIE Zongarantie. Dat houdt in dat er van tevoren een berekening wordt gemaakt over de minimale opbrengst van je nieuwe panelen. Wanneer je daaronder blijkt te blijven krijg je daar van ENGIE compensatie voor.


Contactgegevens en klantenservice

Bij een vraag of probleem wil je natuurlijk snel geholpen worden door de klantenservice. Hier vind je onder meer hoe en wanneer die bereikbaar is..

Adresgegevens

Dit zijn de adres- en contactgegevens van energiemaatschappij ENGIE:

ENGIE Nederland Retail B.V.
Afdeling Communicatie
Postbus 10087

8000 GB Zwolle

Hoe en wanneer is ENGIE bereikbaar?

ENGIE is het best bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 18.00. Je kunt dan bellen met het nummer 088 444 66 22 en direct met een medewerker spreken. Ook is het mogelijk om tijdens die uren contact op te nemen via Whatsapp of de Facebook Messenger. Natuurlijk kun je ook altijd het contactformulier invullen, waarna je via e-mail een antwoord zult ontvangen. De laatste optie is om meteen e-mail te sturen naar klantenservice@engie.com.

Een storing melden

Om een storing met gas of stroom te melden neem je altijd het beste contact op met het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom op telefoonnummer 0800 – 9009.


Inzicht in je energieverbruik

Bij ENGIE kun je op de volgende manieren inzicht krijgen in je energieverbruik.

1. De ENGIE app

blank

De gratis ENGIE app geeft je eenvoudig inzicht in je energieverbruik. De app is te downloaden voor iedereen met een Android of iOS telefoon. Als je inlogt met je MijnENGIE gegevens kun je meteen je laatste meterstanden bekijken. Ook heel handig is de optie om daarna meteen je maandelijkse termijnbedragen bij te kunnen stellen of eerst je verbruik met dat van vergelijkbare huishoudens te vergelijken.

2. Online met MijnENGIE

Wanneer je inlogt op MijnENGIE kun je ook meteen je energieverbruik inzien. Zo kun je zelf bepaalde patronen ontdekken als je graag energie (en dus ook geld) wilt besparen, maar ook direct je maandelijkse termijn aanpassen.

3. Maandelijks overzicht

Tot slot krijg je van ENGIE elke maand een overzicht met de die maand verbruikte energie. Dat overzicht ontvang je per e-mail.


Wat moet ik doen bij een verhuizing?

Als je gaat verhuizen kun je dat zelf aan ENGIE doorgeven in MijnENGIE. Je moet dan op een bepaald moment de meterstanden zelf online doorgeven. Je krijgt daarvoor een e-mail waarin een opnamenummer staat vermeld. Neem dat nummer over op je meterstandenkaart en stuur die op, of geef je meterstanden meteen online door via de link in de ontvangen e-mail.


Hoe kun je ENGIE opzeggen?

Wanneer je het contract met ENGIE op wilt zeggen kun je dat alleen telefonisch doen op het telefoonnummer 088 – 444 66 22.

Opzegtermijn

De opzegtermijn van je ENGIE energiecontract is 30 dagen. Maar let op: wanneer je een vast contract van 1 of 3 jaar opzegt voor de einddatum kan een opzegboete in rekening worden gebracht.

Opzegboete

Wanneer je een contract voor 1 of 3 jaar te vroeg opzegt ben je aan ENGIE een opzegboete verschuldigd:

  • Resterende looptijd minder dan 18 maanden: € 50,- per product
  • Resterende looptijd tussen 18 en 24 maanden: € 75,- per product
  • Resterende looptijd tussen 24 en 30 maanden: € 100,- per product
  • Resterende looptijd van meer dan 30 maanden: € 125,- per product

Per product betekent in het bovenstaande overzicht dus gas en/ of stroom, afhankelijk van het aantal energieproducten dat je bij ENGIE afneemt.


Overstappen naar ENGIE

Overstappen naar ENGIE is eenvoudig. Je kunt bellen of gewoon meteen via de website het beste contract uitzoeken en afsluiten. Hier lees je alles wat je daar verder over moet weten.

Hoe lang duurt overstappen naar ENGIE?

Overstappen naar ENGIE hoeft helemaal niet lang te duren. Net zoals bij andere energiemaatschappijen kun je het proces in gang zetten door bij ENGIE een contract te kiezen en af te sluiten. Je krijgt dan direct een e-mail met de bevestiging van je aanvraag. Het contract bij je oudere energiemaatschappij wordt ook zo snel mogelijk voor je opgezegd door ENGIE zelf, daar heb je dus geen omkijken naar. Vervolgens word je gevraagd om je meterstanden door te geven en als dat gebeurd is gaat je contract bij ENGIE meteen in. Zo snel mogelijk overstappen betekent dus ook zelf zo snel mogelijk je meterstanden doorgeven.

Spoedaanmelding

Wanneer je binnen 30 dagen een stroom- en/of gasaansluiting nodig hebt is er bij ENGIE sprake van een spoedaansluiting. Het is het beste om daarvoor meteen telefonisch contact op te nemen via het nummer 088 444 66 66. Wanneer het alleen om een verhuizing gaat dan is het voldoende om een kopie van de koopovereenkomst of huurcontract voor de nieuwe woning op te sturen.

Wanneer je een spoedaansluiting nodig hebt omdat je door een andere energieleverancier bent afgesloten, dan kun je ook gewoon binnen korte tijd een aansluiting krijgen. Maar je moet dan wel een waarborgsom betalen van 200 euro per product. Neem je zowel gas als stroom af, dan bedraagt de waarborgsom dus 400 euro. Wanneer je een jaar lang je termijn netjes op tijd hebt betaald krijg je de waarborgsom teruggestort.


Overige energieproducten

Bij ENGIE kun je meteen terecht voor nog veel meer energieproducten dan alleen maar stroom en gas:

1. Zonnepanelen

blank

Je kunt op de website van ENGIE meteen berekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden en hoeveel geld dat op zou kunnen leveren. Wanneer je daar wel blij van wordt kun je ook direct een offerte aanvragen voor installatie.

2. Isolatie

Goed isoleren betekent energie en dus ook geld besparen. Je kunt via ENGIE een energiecheck laten doen om erachter te komen welke isolatie voor jouw woning de gunstigste effecten zou hebben. Voor het daadwerkelijk isoleren van je woning werkt ENGIE samen met andere partijen.

3. Warmtepomp en CV-ketel

Met een klassieke CV-ketel met een hoog rendement of een moderne warmtepomp houd je je woning perfect warm. Bij ENGIE kun je de modernste hr-ketels en waterpompen (maar ook hybride waterpompen) kopen. Installatie van een nieuwe waterpomp of ketel vindt vrijwel altijd in een dag plaats.

4. Laadpalen

blank

Wanneer je een elektrische auto hebt is het natuurlijk ook handig om een eigen laadpunt te hebben. Dat mag je vaak niet zomaar aanleggen, want een kabel over de stoep is niet toegestaan. ENGIE kan je daarom helpen een goedgekeurde laadpaal te kopen en informatie geven over waar en hoe je die moet plaatsen. Dat is niet alleen voor consumenten maar zeker ook voor zakelijke klanten interessant.

5. Home automation en LED verlichting

Met LED-lampen kun je heel veel elektriciteit besparen en ook met behulp van home automation kun je het energieverbruik in je woning efficiënter maken. Bij ENGIE kun je daarom onder meer een Nest slimme thermostaat kopen en allerlei home automation producten bekijken en meteen aanschaffen.


Zakelijke contracten

ENGIE is er ook voor alle zakelijke klanten. Wanneer je een ZZP’er bent en ook als je in het MKB onderneemt kun je vaak meteen al een voordelig energiecontract afsluiten. Vertegenwoordig je een grote zakelijke klant? Dan is het ook heel fijn dat je bij ENGIE terechtkunt voor persoonlijk advies over wettelijke eisen voor energiebesparing. Daar is namelijk een speciale Ondernemersdesk voor opgezet.


Plus & minpunten

Pluspunten:
  • Altijd 100% groene stroom
  • CO2 gecompenseerd gas
  • Geld verdienen met ENGIE Vriendenvoordeel
Minpunten:
    Ga naar Engie.nl
    foto auteur Joey de Vries
    Deze review is geschreven door Joey de Vries

    Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

    Ervaringen ENGIE

    Ervaring geschreven door Nathan
    26 april 2021
    Goede keus

    Engie is gewoon een goede keus geweest, heb ik ervaren. Het is wel zo fijn dat je energieleverancier ook echt biedt wat er beloofd is. Dat blijkt nog al moeilijk te zijn voor sommige leveranciers. Bij Engie is dat gelukkig niet aan de orde. Daar krijg je gewoon precies wat je volgens je contract hebt afgesproken, voor een goede prijs en met veel duidelijkheid. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik ben overgestapt en ik denk dat ik hier ook langere tijd klant zal blijven.

    Ervaring geschreven door Jan Visser
    29 januari 2021
    Blijven hangen bij Engie

    Het is voor mij lange tijd een sport geweest om keer op keer over te stappen naar een andere energieleverancier om zo alles uit de cadeaus en kortingen te halen. Tot ik bij Engie kwam. Daar is alles zo goed geregeld dat ik er maar gewoon ben blijven hangen. Op die manier kan ik er namelijk zeker van zijn dat alles gewoon altijd naar behoren werkt en dat ik daar nooit meer voor moet betalen dan nodig is. Het is precies de manier waarop ik dus grip kan houden op de kosten. Daarom zal ik voorlopig ook nog wel bij Engie blijven. Zeker ook eens overwegen als het voor jou de goedkoopste leverancier is.

    Ervaring geschreven door Bob
    13 november 2020
    blij met Engie :)

    Ik ben erg gelukkig met mijn overstap naar Engie. Ik wilde graag weg bij mijn energieleverancier en was op zoek naar iets heel anders. Het is fijn om direct de juiste te hebben gevonden. Het is ook nog eens zo dat Engie lekker duurzaam is. Dat is natuurlijk net zo belangrijk. Ik wil niet alleen maar weinig betalen, ik wil ook goed zijn voor de wereld. Daarom is Engie zeker aan te raden. Het is ook fijn dat de helpdesk zo gemakkelijk te benaderen is. Dat is ook bij andere maatschappijen niet altijd het geval.

    Ervaring geschreven door Pim
    31 augustus 2020
    Teruglevering geslaagd

    Sinds kort heb ik zonnepanelen. Moest toen het een en ander doorgeven en de teruglevering was die maand daarna meteen te zien. Positieve ervaring met Engie wat betreft telefonisch contact en hulpvragen.

    Ervaring inzenden

    • Minimaal 110 karakters
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Beoordeling ENGIE

    Website www.engie.nl
    Sterren
    Ervaringen
    96% aanbevolen, 4 ervaring(en)
    Deel je ervaring »
    Ga naar Engie.nl
    © ReviewGo.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies