Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips over online webshops, diensten & producten

Vandebron review & ervaringen

Vandebron
Ga naar Vandebron.nl

Onze expert over Vandebron:

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Wil je niet alleen volledig groene energie in huis halen maar het liefste ook zelf kiezen waar jouw stroom precies vandaan komt? Dan is Vandebron voor jou waarschijnlijk de ideale energiemaatschappij.

Hier bepaal je namelijk helemaal zelf waar je energie vandaan komt, omdat je de exacte locatie in Nederland daarvan aan kunt wijzen wanneer je klant wordt. Zo kun je er dus bijvoorbeeld voor kiezen om jouw stoom af te nemen van een lokaal zonnepark of een windmolen in je buurt, In deze review laten we je zien hoe dat werkt en vertellen we je ook over alle andere aspecten die bij het eventueel overstappen naar Vandebron belangrijk zijn.

Waarom kies je voor Vandebron?
 • Zelf kiezen waar je stroom vandaan komt
 • Volledig CO2 gecompenseerd gas
 • Ook voor ZZP en MKB
Ga naar Vandebron.nl

Vandebron in het kort

Vandebron is een groene energiemaatschappij die sinds eind 2019 onderdeel is van Essent maar nog gewoon met zijn eigen merk en missie op de Nederlandse energiemarkt actief is. Het doel dat Vandebron zichzelf heeft gesteld is een volledig duurzaam energienetwerk op te zetten en dat steeds verder uit te breiden.

De naam Vandebron komt voort uit het feit dat je bij deze energieleverancier zelf kunt kiezen waar je stroom vandaan komt. Je kunt dus bijvoorbeeld heel specifiek een windmolen of zonnepark in je eigen regio selecteren. Zo’n locatie kan niet onbeperkt stroom leveren en er moeten dus wel plekjes beschikbaar zijn.

blank


Contractmogelijkheden bij Vandebron

Bij Vandebron kun je kiezen uit de volgende contractmogelijkheden:

Variabel

Het variabele energiecontract beweegt mee met de huidige energieprijzen zodat je minder betaalt als de gas- en/of stroomprijs laag is, maar juist duurder uit bent zodra de prijzen stijgen. Het voordeel is dan echter wel dat je meteen zonder opzegboete over kunt stappen.

1 jaar vast

Het contract 1 jaar vast biedt de zekerheid van vaste tarieven 1 jaar lang zodat je nooit zomaar met een stijging van de kosten te maken krijgt. Dit is bij veel energieleveranciers momenteel het meest gekozen contract. Nadat 1 jaar is verstreken kun je overstappen zonder opzegvergoeding te hoeven betalen.

3 jaar vast

Met het contract 3 jaar vast profiteer je nog langer van vaste tarieven, maar zit je ook langer aan deze energiemaatschappij vast. Tenzij je natuurlijk een opzegvergoeding niet erg vindt of een nieuwe energieleverancier vindt die bereid is die boete weer aan je terug te betalen.

blank


Welkom kortingen (cadeaus en acties)

Hieronder lees je alles over speciale kortingen cadeaus waar je bij deze energieleverancier van kunt profiteren.

Vriendenkorting

Als nieuwe klant krijg je een unieke link die je met je vrienden en familie kunt delen zodat zij ook klant kunnen worden bij Vandebron en van de vriendenkorting kunnen profiteren. Standaard krijgt elke nieuwe klant dan 50 euro korting per product. Maar niet alleen je vrienden en familie hebben dat voordeel, ook jijzelf ontvangt diezelfde korting.

Wanneer je alleen gas of stroom afneemt krijg je 50 euro korting, heb je zowel gas als stroom dan ontvang je zelfs 100 euro korting op je jaarafrekening. Dat geldt voor elke nieuwe klant die zich heeft aangemeld met jouw persoonlijke link. Er is geen limiet aan het totaal aantal mensen dat je naar Vandebron refereert en dus ook niet aan de korting die je kunt opbouwen.


Tarieven en betalingen

Hier lees je alles wat je moet weten over de tarieven en betalingen bij deze energiemaatschappij.

Wat zijn de kosten?

Vandebron is een van de voordeligste energieleveranciers van Nederland, terwijl het ook nog eens een van de meest duurzame is. Een uitstekende combinatie dus wanneer je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee een warm hart toedraagt.

Betalingsmogelijkheden

Je betaalt door middel van automatische incasso. Standaard wordt je termijnbedrag op of rond de 20ste van elke maand afgeschreven. Die datum kun je zelf wijzigen in Mijn Vandebron, maar het kan wel gebeuren dat de aanpassing pas vanaf de volgende maand ingaat.

Betalingsregelingen

Eens per jaar kun je een betalingsregeling treffen voor een bedrag dat je niet meteen in zijn geheel kunt betalen. Dat hoeft niet noodzakelijk de eindafrekening van het jaar te zijn, maar kan ook gaan om een termijnbedrag waar je even niet de financiële middelen voor hebt. Neem contact op met de klantenservice om dit snel te regelen.


Energiebronnen

Bij Vandebron kun je een contract afsluiten voor gas en/of stroom. Hier lees je waar die energie vandaan komt en wat de impact op het milieu is.

Stroom

Zoals je inmiddels hopelijk wel hebt begrepen is de stroom die Vandebron levert volledig duurzaam. Het is afkomstig van windmolens, zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen die zich stuk voor stuk in Nederland bevinden. Om te zien waar die locaties precies zijn kun je gebruik maken van de interactieve kaart op de website. Zo ontdek je ongetwijfeld dat er ook allerlei kleine en grote groene projecten in je eigen omgeving zijn waar je als Vandebron klant gebruik van kunt maken.

Gas

Als klant van Vandebron is de energie die jij gebruikt echt klimaatneutraal, ook wanneer je nog gewoon gas nodig hebt voor warm water of om mee te koken. Ook het gas is namelijk duurzaam, want de volledige CO2-uitstoot ervan wordt gecompenseerd. Om dat te bereiken wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in meer bomen, het behoud van oeroude bossen en het actief vergroenen van dorre landschappen in bepaalde Afrikaanse landen.


 

Hoe groen en duurzaam is Vandebron?

De energie die Vandebron levert is 100% duurzaam en afkomstig uit wind, zon en biomassa. De windenergie komt uiteraard van windmolens en de zonne-energie van zonneparken door heel Nederland. Over biomassa is al een tijd discussie, want dat is lang niet altijd zo duurzaam als het lijkt. Als het wordt opgewekt uit bomen die uit een ander land komen en hier worden opgestookt is het natuurlijk niet groen. Daarom maakt Vandebron alleen gebruik van biomassa wanneer daarbij uitsluitend overbodig groenafval wordt gebruikt (zoals houtsnippers van een meubelmaker en eten dat niet meer verkoopbaar is).

Stroometiket

Het stroometiket van Vandebron is in vergelijking met veel andere energieleveranciers heel eenvoudig. Alle stroom die wordt opgewekt is namelijk 100% duurzaam en afkomstig uit Nederland. Iets meer dan 72% ervan wordt geproduceerd door windmolens, ongeveer 13% door zonnepanelen en iets minder dan 15% van de elektriciteit wordt opgewekt door het vergisten of verbranden van biomassa.

blank


Terugleveren aan Vandebron

Zoals het een echt groene energieleverancier betaamt is het bij Vandebron gewoon mogelijk om de stroom van je zonnepanelen terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dat wordt dan in een verhouding van 1 op 1 met je verrekend, je krijgt dus evenveel voor de stroom die je levert als die je gebruikt. En als blijkt dat je meer stroom terug hebt geleverd dan je hebt gebruikt krijg je daar natuurlijk ook gewoon per kWh een vergoeding voor.

Zakelijk stroom leveren

Wanneer je op grote schaal energie kunt leveren omdat je bijvoorbeeld als agrariër een windmolen hebt geplaatst dan kun je daarvoor ook bij Vandebron terecht. Kies daarvoor onder het kopje Zakelijk voor de link Energiebron worden. Je kunt jouw stroom dan via de energiemarktplaats rechtstreeks aan consumenten gaan verkopen. Dat geldt voor alle niet-particuliere initiatieven (en je hoeft er dus uiteraard ook geen energiecontract bij Vandebron voor te hebben).


Contactgegevens en klantenservice

Hier vind je alle adres- en contactgegevens voor als je graag in contact wilt komen met de Vandebron klantenservice.

Adresgegevens

Vandebron
Herengracht 545
1017 BW Amsterdam

Hoe en wanneer is Vandebron bereikbaar?

Voor algemene vragen kun je heel goed terecht op de website, want er is een uitgebreide vraagbaak met vragen en antwoorden beschikbaar waar je in kunt bladeren of zoeken. Voor specifieke vragen over je eigen contract of aanverwante zaken kun je het beste telefonisch contact opnemen. Dat kan op telefoonnummer 0880 – 444 555. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 19.00, vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 11.00 tot 16.00.

Er is ook een contactformulier op de site aanwezig waarmee je een bericht kunt versturen. Tot slot kun je ook via Twitter of Facebook contact zoeken.

Een storing melden

Wanneer je een storing hebt met gas en/of stroom dan is het niet nodig om met Vandebron te bellen, je kunt de storing het beste direct melden bij het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom op telefoonnummer 0800 – 9009.

blank


Inzicht in je energieverbruik met Mijn Vandebron

Wanneer je een slimme meter hebt kun je op elk gewenst moment je verbruik inzien op Mijn Vandebron. Dat is je beveiligde account op de site van deze energieleverancier, waarmee je nog veel meer kunt doen zoals het aanpassen van je maandelijkse termijn en het doorgeven van een verhuizing.

Maar zoals gezegd is dat dus alleen mogelijk wanneer je een slimme meter hebt en je moet ook speciaal toestemming geven om die meter vaker dan eenmaal per maand uit te lezen.


Wat moet ik doen bij een verhuizing?

Wanneer je gaat verhuizen maar wel graag klant wilt blijven bij Vandebron dan hoef je alleen maar je verhuizing op tijd door te geven. Dat kan makkelijk en snel binnen Mijn Vandebron. Je zult dan op het juiste moment een e-mail ontvangen voor het doorgeven van je meterstanden (als je geen slimme meter hebt tenminste – zo wel, dan gebeurt dit automatisch).


Hoe kun je Vandebron opzeggen?

Je energiecontract bij Vandebron opzeggen is alleen in zeldzame gevallen nodig. Wanneer je alleen maar overstapt naar een andere energiemaatschappij wordt dit namelijk automatisch voor je gedaan. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer de contractant is overleden, gaat emigreren of naar een verzorgingstehuis verhuist.

Opzegtermijn

De opzegtermijn bij Vandebron is niet anders dan wat je wellicht al gewend bent van andere energieleveranciers, je moet je contract namelijk minimaal 30 dagen van tevoren opzeggen. Dat betekent dus in de praktijk dat je gewoon overstapt of opzegt en dat dit pas na 30 dagen in zal gaan. Dat houdt dus ook in dat er na je opzegging toch nog een keer geld afgeschreven kan worden.

Opzegboete

Als je jouw contract te vroeg opzegt, bijvoorbeeld omdat je overgestapt bent, dan moet je een opzegvergoeding betalen. Dat wordt ook wel een opzegboete genoemd en de bedragen zijn als volgt opgebouwd:

 • Resterende looptijd minder dan 18 maanden: € 50,- per product
 • Resterende looptijd tussen 18 en 24 maanden: € 75,- per product
 • Resterende looptijd tussen 24 en 30 maanden: € 100,- per product
 • Resterende looptijd van meer dan 30 maanden: € 125,- per product

Zoals je kunt zien is dit bedrag per product, dus wanneer je zowel gas als stroom afneemt moet je de vergoeding keer twee doen.


Overstappen naar Vandebron

Overstappen naar Vandebron regel je zelf eenvoudig via internet. Op de website kun je jouw adres invullen en (als je dat weet) ook je gemiddelde verbruik. Je ziet dan meteen welke contracten er voor je beschikbaar zijn en hoeveel die je elke maand zullen kosten. Als er een contract bij zit dat je wel aantrekkelijk vindt kun je hem direct afsluiten. Dat kan al binnen een paar minuten geregeld zijn. Heb je toch wat meer hulp of persoonlijk advies nodig? Dan kun je ook gewoon met de klantenservice bellen.

Hoe lang duurt overstappen naar Vandebron?

Overstappen duurt gemiddeld 4 tot 5 weken. Dat is gerekend vanaf het moment dat je het nieuwe contract afsluit, tot de datum dat je daadwerkelijk je stroom via Vandebron krijgt. Je zult gelukkig geen moment zonder stroom zitten want alles wordt voor je geregeld. Zelfs het doorgeven van meterstanden is tegenwoordig vaker niet dan wel nodig dankzij het gemak van slimme meters.

Spoedaanmelding

Het is mogelijk om je bij Vandebron met spoed aan te melden. Daarvoor moet je direct contact opnemen met de klantenservice. Doe dat altijd als je met spoed energie nodig hebt, het maakt niet uit of je wel of niet al bent afgesloten.


Overige energieproducten

Het aantal aanvullende energieproducten naast gas en stroom waar je bij deze energieleverancier uit kunt kiezen is beperkt. De belangrijkste daarvan is het elektrisch rijden en de bijbehorende laadpalen die daarvoor zijn bedoeld.

Wanneer je klant wordt van Vandebron en een elektrische auto hebt kun je bijvoorbeeld een eigen laadpaal krijgen voor thuis (of op kantoor). Je kunt ook profiteren van voordelig laden in Nederland en de rest van Europa met de laadpas. En dankzij de handige app kun je geld besparen op het onderweg opladen van je auto.

blank


Zakelijke contracten

Bedrijven die actief zijn in het middel en kleinbedrijf (MKB) kunnen net als consumenten een energiecontract afsluiten bij Vandebron. Uitgangspunt is dat je een stroomverbruik van minder dan 50.000 kWh en een gasverbruik lager dan 20.000 kubieke meter per jaar hebt. Ook moet er geen sprake zijn van grote pieken in de energiebehoefte.

Bij de zakelijke contracten wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven aan huis (zoals ZZP’ers) en zakelijke klanten met een eigen bedrijfspand. Ook die ontvangen altijd 100% groene stroom en CO2 gecompenseerd gas zodat ze met recht kunnen zeggen dat ze duurzaam ondernemen. En let op: voor ondernemers zijn er soms speciale kortingen mogelijk bij de contracten voor bepaalde tijd.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Zelf kiezen waar je stroom vandaan komt
 • Volledig CO2 gecompenseerd gas
 • Ook voor ZZP en MKB
Minpunten:
  Ga naar Vandebron.nl
  foto auteur Joey de Vries
  Deze review is geschreven door Joey de Vries

  Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

  Ervaringen Vandebron

  Ervaring geschreven door Jim
  26 januari 2021
  Groene stroom deals!

  Groene stroom die ook echt groen is. En dus niet die rare gemengde vormen waar sommige energieleveranciers mee aankomen. Dat is wat Vandebron kiest. De naam van dit bedrijf is ook echt goed gekozen, want het komt ook echt van de bron. Ik vind duurzaamheid wel heel belangrijk, maar ik ben ook wel blij met het comfort dat het biedt. Daarom ben ik dus ook een tevreden klant die dat graag ook even laat horen.

  Ervaring geschreven door Elin de v
  18 januari 2021
  Duurzaam

  Overgestapt naar Vandebron omdat het lekker groen is. Dat vind ik namelijk belangrijk. Daar is inmiddels bijgekomen dat ik de service en de hulp ook gewoon heel goed vind. Sinds alles online en op afstand gaat, is lang niet elk bedrijf even klantvriendelijk gebleken. Vandebron heeft die zaken echter wel gewoon goed op orde.

  Ervaring geschreven door Janne
  18 december 2020
  Geen overstapper meer

  Sinds ik klant ben bij Vandebron ben ik niet meer overgestapt. Vroeger ging ik ieder jaar vergelijken om over te stappen. Tegenwoordig blijf ik liever gewoon bij deze leverancier. Ze maken de beloftes waar en als je vragen hebt krijg je altijd een duidelijk antwoord. Ik weet uit ervaring dat dit lang niet bij alle energiebedrijven de normale gang van zaken is. Ik heb bijvoorbeeld in het begin contact gehad over mijn verbruiksschatting. Daar is toen ook direct werk van gemaakt. Ook vind ik het fijn dat ik veel invloed heb op hoe alles verloopt. Dat maakt het wel zo fijn en overzichtelijk. Ik blijf ook de komende jaren zeker bij Vandebron.

  Ervaring geschreven door Kelly
  27 oktober 2020
  Doet wat het zegt

  Supermooie aanbieding gekregen en direct overgestapt. Eindelijk ook eens een energiebedrijf dat doet wat het zegt!

  Ervaring geschreven door Sasja
  2 oktober 2020
  €200 Vriendenkorting

  Heb met diverse vrienden en familie gedeeld en nu heb ik zelf een aardige korting per jaar. Zo kun je elkaar helpen.

  Ervaring inzenden

  • Minimaal 110 karakters
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Beoordeling Vandebron

  Website vandebron.nl
  Sterren
  Ervaringen
  96% aanbevolen, 5 ervaring(en)
  Deel je ervaring »
  Ga naar Vandebron.nl
  © ReviewGo.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies