Tips over online webshops, diensten & producten

ANWB Camping review & ervaringen

ANWB Camping
Ga naar Anwbcamping.nl

Onze expert over ANWB Camping:

Laatst bijgewerkt: 27 mei 2021

De ANWB is alom bekend onder vrijwel iedere Nederlander. Kenmerkend om jou met pech op de weg zo spoedig mogelijk van hulp te voorzien. Deze dienst gaat al mee sinds mensenheugenis. In totaal al bijna anderhalve eeuw. Naast problemen verhelpen op de weg, hebben ze ook een aftakking naar kamperen. Mensen voorzien van de beste kampeervakanties in binnen en buitenland, daarvoor is het platform ANWB Camping in het leven geroepen. We namen deze reisorganisatie voor je onder de loep.

Waarom kies je voor ANWB Camping?
 • Over het algemeen lage prijzen
 • Direct boeken bij de achterliggende camping
 • Aanbetaling vooraf, deel betalen op locatie
 • Meld je eigen camping aan voor het platform
Ga naar Anwbcamping.nl

ANWB Camping in het kort

De ANWB ken je ongetwijfeld als de wegenwacht in Nederland. Zodra jij problemen hebt met je auto langs de weg, dan bel je de ANWB om je uit de penarie te helpen. Tegenwoordig is de ANWB veel meer dan dat. Zo hebben ze ook al lange tijd een aftakking, speciaal gericht op kamperen. Daarvoor is ook een apart platform het leven ingeroepen: ANWB Camping. Via dit platform vind je allerlei leuke campings en accommodaties in binnen- en buitenland om lekker met de auto naartoe te gaan. Alle campings zijn voorzien van diverse reviews. Enerzijds van de ANWB en anderzijds vanuit bezoekers. Zo kan je precies naar een camping die aan jouw wensen voldoet.


Is ANWB Camping een betrouwbare reisaanbieder?

De ANWB is van origine opgericht in 1883 en is een heus miljardenbedrijf. Alleen al in Nederland heeft de ANWB miljoenen leden. Bij problemen op de weg staan ze zo voor je klaar, maar hoe steekt dat in elkaar bij dit aparte platform? Nou, ook hier hoef je je geen zorgen te maken! ANWB Camping is een betrouwbaar platform als het gaat om kampeervakanties. Ongeacht of je op zoek gaat naar een camping in het binnen- of buitenland. Elke camping is door de ANWB geïnspecteerd en van allerlei beoordelingen voorzien. De ANWB voorziet iedere camping van de volgende scores:

 • Zwemmen
 • Terrein
 • Sanitair
 • Eten en drinken
 • Recreatie

Op basis van al die gegevens komt er een eindscore naar boven, zodat je precies weet wat voor vakantie je kunt verwachten. Naast deze beoordeling vanuit de ANWB, vind je er ook allerlei verschillende reviews van eerdere bezoekers. Dit gaat niet alleen om Nederlandse bezoekers, maar ook Franse, Duitse en Engelse bezoekers. Bouw zelf vooraf het ideale beeld op voor je aanstaande vakantie.

Faillissementsverklaring

Veel reisorganisaties maken gebruik van de ANVR- en SGR-voorwaarden. Dat wil zeggen dat wanneer de reisorganisatie onverhoopt failliet gaat, terwijl jij nog een vakantie uit hebt staan. Dan ontvang je je geld terug vanuit deze stichtingen. ANWB Camping is ook aangesloten bij deze organisaties, maar je ontvangt deze voordelen niet. Dat heeft er mee te maken dat je een vakantie via ANWB Camping rechtstreeks boekt bij de daadwerkelijke camping die je bezoekt. Het platform fungeert hier enkel als verbindingsmiddel tussen consument en camping.


Klantenservice ANWB Camping

Op iedere afzonderlijke campingpagina vind je veel informatie terug van uit de ANWB en eerdere bezoekers. Toch kan het zijn dat je nog informatie mist. In zo’n situatie hoop je in contact te komen met een medewerker van de klantenservice van ANWB Camping. We zochten voor je uit hoe dit in elkaar steekt op dit platform.

Bereikbaarheid

De klantenservice van ANWB Camping is op verschillende manieren bereikbaar. Dat is wel zo fijn, aangezien iedereen een andere voorkeur heeft. Het makkelijkste is om telefonisch contact op te nemen met het bedrijf. Daarvoor bel je naar 088-2692222. Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 18.00 uur. Op zaterdag is deze service desk geopend tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Liever contact opnemen op een andere manier? Geen probleem! Je stelt net zo makkelijk je vraag per mail. Dit doe je door te mailen naar reserveringen@anwb.nl. Ook vind je, zodra je op de pagina ‘klantenservice’ drukt, een uitgebreide FAQ met allerlei vragen en antwoorden. Als je een algemene vraag hebt, kan je eerst daar eens een kijkje nemen.

Hoe werkt omboeken en wijzigen?

Zoals onder het kopje ‘faillissementsverklaring’ aangegeven, werkt ANWB Camping enkel en alleen als doorgeefluik tussen consument en camping. Mocht je zijn verhinderd, waardoor je niet op vakantie kunt? Dan dien je zelf een regeling te treffen met de camping die je bezoekt. Dit gaat buiten het platform om. Zodoende is er geen algemene informatie te vinden over het omboeken van je reis of hoe je een wijziging door kunt geven. Wel lezen we informatie over het feit dat het vaak geen probleem is om een extra persoon mee te nemen op reis. Ook hier staat aangegeven dat je dit aan moet geven bij de camping die je bezoekt.

Hoe werkt annuleren?

Voor het annuleren van je reis gelden in principe dezelfde regels als het omboeken en wijzigen van je reis. Hiervoor dien je contact op te nemen met de camping die je bezoekt en de mogelijkheden te bespreken. Ook kan je bijvoorbeeld bespreken om een plaatsvervanger heen te sturen. De ene camping doet er moeilijker over dan de andere. Bij je boeking ontvang je alle benodigde contactinformatie van de camping, zodat je direct en ruim op tijd kunt schakelen.

Wat te doen bij klachten?

Heb je een klacht over de gang van zaken? Of was de vakantie achteraf totaal niet wat je ervan verwacht had? Dan is het mogelijk dat je een klacht in wilt dienen. Bij ANWB Camping is het enkel en alleen mogelijk om een schriftelijke klacht per mail in te dienen. Deze klacht gaat rechtstreeks naar de ANWB. Het mailadres dat je daarvoor nodig hebt is: privacy@anwb.nl. Hoe lang het duurt voordat je een reactie krijgt op je vraag is helaas niet bekend.


Prijs- / kwaliteitverhouding

Boek je een reis bij ANWB Camping? Dan staat in ieder geval vast dat je gaat camperen. Misschien in een camping op de Veluwe of in Zuid-Frankrijk. Er zijn ontzettend veel opties mogelijk. Zoals eerder in de review aangegeven is elke camping of accommodatie voorzien van veel inspecties en beoordelingen. Dat is erg fijn voor jou als zoekende vooraf. Die kwaliteit verschilt enorm per camping, omdat geen enkele camping hetzelfde is. Hoe de prijzen zijn op het platform? We zochten het voor je uit.

Vakantiepark de Eikenhof, Paasloo, Overijssel

Allereerst kijken we naar een willekeurige camping in Nederland. Zo zijn we uitgekomen bij Vakantiepark de Eikenhof in Paasloo. Dit is een klein dorpje in het noorden van Overijssel, aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De prijs ontvangt bijna de voltallige vijf sterren van de kampeerder en de ANWB, waardoor je in ieder geval naar een kwalitatief goede plek gaat. Deze camping bezoek je al vanaf €114,20 voor een week. Daarvoor ontvang je een camper / tentplaats. Ook hier vind je verschillende opties die oplopen tot maximaal €810,- per week. Daarvoor kom je wel terecht in een zes-persoons bungalow.

Ook hier komt ANWB Camping weer uiterst positief uit de bus. Kijken we op de site van bungalowspecials.nl in dezelfde week, dan vinden we deze camping terug vanaf €315,- per week. Dat is drie keer zo duur als via ANWB Camping. We vinden de camping niet terug bij andere aanbieders.

Camping Midden-Frankrijk

Frankrijk is een geliefd land voor veel Nederlanders om te bezoeken. In Midden-Frankrijk is het heerlijk vertoeven en genieten van allerlei verschillende culturen en architecturen. Een prima plek om een camping te bezoeken. Zo vinden we hier ‘Camping Castel de Fierbois’ terug, waar je via ANWB Camping al heen kunt vanaf €155,- per week. Daarmee ontvang je een staanplaats voor je tent of caravan met water, een afvoer en elektriciteit.  Verder vind je hier nog 30! andere opties om uit te kiezen. Denk aan het huren van een stacaravan, vakantiehuis of zelfs een boomhut. Prijzen lopen op tot €1350,- per week voor een riant vakantiehuis met vijf slaapkamers en drie badkamers.

We kwamen er al vrij vlot achter dat ANWB Camping hier uitzonderlijk goedkoop scoort met haar prijzen vanaf €155,- per week. Dezelfde camping en opties vinden we terug bij andere aanbieders. Op Allcamps.nl gaat dezelfde vakantie voor een week vanaf €430,-, wat bijna drie keer zo duur is. Op Vacanceselect betaal je minimaal €377,- voor dezelfde vakantie.

Kwaliteit

Op het gebied van prijs scoort ANWB Camping zoals je ziet erg goed. Zij zijn als het ware een onafhankelijke aanbieder die als doorgeefluik fungeren voor al die campings. Zo kunnen ze de prijzen laag houden, waar jij als bezoeker van profiteert. Op het gebied van kwaliteit heeft ANWB Camping een heel eigen reviewsysteem. Zo gaat er zelf iemand van het bedrijf naar alle campings toe die zijn vertegenwoordigd op het platform. Op basis van dat bezoek vellen zijn een oordeel over de camping in kwestie. Ook vind je ontzettend veel reviews terug van eerdere bezoekers, waardoor ANWB Camping boordevol bruikbare informatie staat.

Verborgen kosten

ANWB Campings verwijst je als het ware in de meeste situaties direct door naar de website van de achterliggende camping. Zo boek je rechtstreeks bij de camping. Zo zijn er niet echt verborgen kosten waar je rekening mee hoeft te houden. Het kan zijn dat je hier en daar eens toeristenbelasting moet betalen voor een overnachting. Dat hangt ervan af waar je naartoe gaat en hoe duur dat is. Waar je verder nog rekening mee dient te houden is dat je een campingplaats boekt. Je vervoer naar de camping toe, dat dien je zelf nog te regelen. Of je nu het vliegtuig naar het buitenland neemt of zelf in de auto stapt en die kant op rijdt. Die kosten kan je nog bovenop de boeking tellen. Maar ook daar speelt het weer mee hoe groot de afstand is die je moet overbruggen.

Ook zijn er campings aangesloten bij het eigen reserveringssysteem van ANWB Camping. Daar verandert de situatie met betrekking tot verborgen kosten wel iets. Zo is het mogelijk om extra personen aan een vakantie toe te voegen tegen een meerprijs. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een bijzzettent, groter tentoppervlak en het meenemen van een hond toe te voegen. Prijzen varieren hierin per camping, maar kunnen zo oplopen tot €20,- tot €30,- extra per keuze. Ook betaal je eventuele reserveringskosten en de genoemde toeristenbelasting. Deze laatstgenoemde, toeristenbelasting, betaal je pas bij aankomst.

Betaalmogelijkheden en aanbetalingen

Omdat je je reservering grotendeels maakt bij de achterliggende campings, verschillen de betaalmogelijkheden. Toch staat er op de ‘veelgestelde vragen’ pagina dat er wel een paar standaard betaalmethodes zijn die je op vrijwel iedere camping kunt gebruiken. Dit zijn:

 • iDeal
 • Bankoverschrijving
 • VISA
 • MasterCard
 • Maestro

Zodra je al je opties hebt doorgegeven voor de kampeervakantie die je wilt boeken, zie je direct welk bedrag je op het moment van boeken dient te voldoen. Dit is je aanbetaling. Daarnaast zie een restantbedrag, vaak de toeristenbelasting. Dit onderdeel betaal je pas op het moment dat je de camping bezoekt.

Vouchers

Heb je een reis geannuleerd of gaat een reis niet door, dankzij toedoen van de camping? Dan is het mogelijk dat je door de betreffende camping wordt uitbetaald in in een voucher. Deze voucher kan je op een toekomstig moment gebruiken om weer bij die camping te gebruiken. Sommige vouchers geven je het recht om te besteden bij andere campings, zodat je alsnog op vakantie kunt. Het dient hier wel weer om een camping te gaan die bij ANWB Camping is aangesloten. De vouchers zelf gaan buiten het platform om en worden niet door de ANWB verstrekt.


Account mogelijkheden en voordelen bij ANWB Camping

Op veel sites van reisorganisaties is het mogelijk om een account aan te maken. Dit om je boekingen in op te slaan en je reizen bij te houden. Bij ANWB Camping werkt dit iets anders. Je kunt namelijk geen account aanmaken! Zodra jij een reservering afrondt via het eigen reserveringssysteem op de site, dien je simpelweg aan te geven of je wel of geen lid bent van de ANWB. Daarbij is het ook mogelijk om je reservering af te ronden zonder lidmaatschap bij de ANWB. Je kunt er ook direct een lidmaatschap voor een jaar bij toevoegen voor de ANWB tegen een meerprijs van €15,50. Vervolgens geef je je persoonlijke gegevens door, informatie over de wensen en dergelijke van de vakantie en je betaalt. Na betaling ontvang je een bevestiging per mail, wat uiteindelijk leidend is.

Voor de campingeigenaar

Voor campingeigenaren is het wel mogelijk om een account aan te maken op ANWB Camping. Daarbij sluit je je aan bij het zogenaamde ‘Manage my campsite’. Zo voeg je je camping toe aan het campingbestand van het plaform. Zodra jij je aanmeld als campingeigenaar op de camping betaal je een jaarlijkse bijdrage om op het platform te mogen staan. Deze kosten lopen op tot maximaal €250,- per jaar. Vervolgens kan je altijd inloggen wanneer jij wilt. Zo staat je camping direct in de kijker bij gemiddeld 6,5 miljoen bezoekers per maand. Ook zal er in de toekomst iemand van de ANWB langskomen om een rapport op te stellen over je camping. Vervolgens kan je extra investeren in ‘sales pakketten’ om extra zichtbaar te worden op het platform.


Reisaanbod

Het overgrote aanbod van ANWB Camping bestaat uit campings. Lang niet gek als je kijkt naar de naam van het platform. Toch is er meer mogelijk dan dat je op voorhand misschien vermoed. Vandaar dat we hier het totale reisaanbod van de site voor je op een rij zetten. Zo weet je precies in welke situatie(s) jij gebruikt kunt maken van dit platform.

Campings

Goed, het overgrote deel van het aanbod bestaat wel uit campings. Deze vind je in geheel Europa, maar ook gewoon in Nederland. Buiten Europa ga je in ieder geval geen campings vinden. Bovenal niet omdat je geen vliegtickets kunt kopen via het platform. Alle afstanden zijn op andere manieren overbrugbaar. Zo vind je hier campings aan zee, in het bos. Ook vind je een ruime keuze in speciale kindercampings of geniet van een camping gefocust op romantiek. Zolang je in ieder geval wilt amperen, ben je bij ANWB Camping aan het juiste adres.

Naturistencampings

Als kind namen je ouders je hier misschien wel eens mee naartoe. Blootgewoon, dat is het credo van een naturistencamping. Ook via ANWB Camping vind je overal verscheidene naturistencampings. Lekker de hele dag in je blootje rondlopen, zonder dat een ander daarover oordeelt.


Is de website gebruiksvriendelijk?

De site van ANWB Camping is niet moeilijk om te gebruiken. Net als bij veel andere reisorganisaties zie je direct bij het openen van de site een zoekbalk. Hier vul je in in welke regio je een camping zoekt, wanneer je weg wilt en moet hoeveel mensen je bent. Vervolgens filtert de site de beste keuzes voor jou het het grote assortiment campings. Want het zijn er duizenden. Heb je een camping gevonden die je aanstaat? Geef dan alle extra opties door waarin je geinteresseerd bent. Daarna vul je je informatie in en rond je de boeking af. Een kind kan de was doen. Ook de klanteservice zit niet verstopt. Deze vind je bovenin het menu van de site, waar alle contactopties staan uitgelegd. Ook de pagina met meestgestelde vragen, de FAQ, vind je direct onderaan in de footer. Alles om jou van het beste gemak te voorzien.


Verzekeringen

Op het gebied van verzekeringen vinden we niet tot nauwelijks informatie terug bij ANWB Camping. Dit omdat verzekeringen niet lopen via dit platform. Zij zijn enkel het doorgeefluik tussen de camping en de bezoeker. Je dient dus zelf buiten de vakantiekosten om op zoek te gaan naar een eigen verzekering die je wilt afsluiten. Denk daarbij aan standaardverzekeringen als annuleringsverzekeringen of een (kortlopende) reisverzekering. Het hangt er ook vanaf of je een camping in Nederland bezoekt of een reis naar het buitenland maakt. Houd er rekening mee dat dit er allemaal nog extra bij komt kijken.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Over het algemeen lage prijzen
 • Direct boeken bij de achterliggende camping
 • Aanbetaling vooraf, deel betalen op locatie
 • Meld je eigen camping aan voor het platform
Minpunten:
 • Het platform is niet aansprakelijk voor problemen en verzekeringen
 • Responstijd op mail is onbekend
Ga naar Anwbcamping.nl
foto auteur Lars Meijer
Deze review is geschreven door Lars Meijer

Lars houdt van schrijven. Kruipt graag in het hoofd van een ander en zet dat inlevingsvermogen om in woorden. Geef hem een leeg, wit document en hij vult 'm met content waar de lezer blij van wordt. Meer informatie? Bekijk Lurz.nl

Ervaringen ANWB Camping

Ervaring geschreven door Denise Collier
4 oktober 2021
PARADIJS IN FRANKRIJK

Wat een schitterende camping! We zochten een rustige camping op een mooi locatie en hebben het geluk gehad om deze camping te vinden. We hebben een geweldige plek gekregen op het randje van het meer met een prachtige uitzicht over het meer en bos. Volledige privacy met geen inkijk van andere campers omdat er een mooie scheiding (heg) tussen de plekken staat. Peter en Sarah zijn de eigenaren en wat een fantastiche koppel! Niets is te veel. Ze doen er alles aan om je vakantie zo mooi mogelijk te maken.
Sarah is een keuken princesje en zorgt voor een heerlijke diner. Peter zorgt voor de hele camping en is altijd bezig om het in een fantastische staat te houden. De camping is gelegen in veel hectares mooie groen en bomen. De faciliteiten zijn vlekkeloos met mooie ruime douchen en toiletten. We hebben 11 dagen genoten van een kleine paradijsje.

Ervaring geschreven door Erica
4 oktober 2021
Goedkoop en gemakkelijk

Ik ben ooit begonnen met boeken bij ANWB camping omdat de naam lekker vertrouwd klonk. Dat was echter pas het begin van wat er sindsdien allemaal op mijn pad is gekomen. Je kunt er namelijk wel heel veel leuke campings op allerlei plekken boeken. Als je kijkt naar wat je allemaal krijgt, dan kan je ook nog eens stellen dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit wel heel gunstig is. Het is lekker goedkoop om er te boeken. Wat daarnaast vooral ook fijn is, is dat alles zo gemakkelijk gaat als je hier boekt. Vooral het betalen van je boeking. Dat kan je gewoon met iDeal doen als je dat wilt. Wel is er een klein nadeel: het annuleren gaat dan weer niet zo gemakkelijk via ANWB Camping. Dat moet je dan weer met de aanbieder van de campingplaats zelf uitvechten. Dat is wel een jammerlijke misser. Verder niets te klagen en tevreden klant.

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling ANWB Camping

Website www.anwbcamping.nl
Sterren
Ervaringen
90% aanbevolen, 2 ervaring(en)
Deel je ervaring »
Ga naar Anwbcamping.nl
© ReviewGo.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement