Tips over online webshops, diensten & producten

Opodo review & ervaringen

Opodo
Ga naar Opodo.nl

Onze expert over Opodo:

Laatst bijgewerkt: 18 december 2020

Eens in de zoveel tijd wil je je hoofd even helemaal leegmaken. Dat kan je thuis doen, op de camping in eigen land, maar ook in een ander land. Het is altijd een lekker moment om een reis te boeken en een nieuwe plek te verkennen waar je misschien nog nooit eerder bent geweest. In dat geval ben je op zoek naar een reisorganisatie die je van alle gemakken kan voorzien. Een van die reisorganisaties is Opodo, welke wij in deze review onder de loep nemen. Hoe verhouden hun prijzen zich ten opzichte van de kwaliteit en vind je er alles wat je nodig hebt om een mooie reis tegemoet te gaan? Je leest het hier allemaal!

Waarom kies je voor Opodo?
 • Aanbod zeer uitgebreid en reikt wereldwijd
 • Maak je reis compleet met vlucht, overnachting en auto
 • Scoren vrij aardig op het gebied van prijs
Ga naar Opodo.nl

Opodo in het kort

blank

Opodo is een overkoepelende reisorganisatie met websites in ontzettend veel landen. Denk daarbij aan het grote gros van de Europese landen. Je kunt er niet alleen terecht voor vliegtickets, maar ook voor hotels, autoverhuur en verzekeringen. Vrijwel alle benodigdheden voor een op en top reis, onder één dak. In totaal werkt Opodo samen met 665 luchtvaartmaatschappijen en kunnen ze ruim 1.7 miljoen hotels aanbieden in meer dan 200 landen. Voldoende opties zou je denken. Van origine is Opodo een Britse organisatie, welke is ontstaan in 2001.


Is Opodo een betrouwbare reisaanbieder?

Opodo gaat al sinds 2001 mee en is een zeer grote organisatie dat opereert door vrijwel heel Europa en ze vliegen ook daarbuiten. Van een Nederlandse reisaanbieder ben je normaliter gewend dat ze zijn aangesloten bij het SGR, waardoor je bent verzekerd tegen een faillissement van het bedrijf. In dat geval keert het SGR het aankoopbedrag aan je terug of regelen ze een vergelijkbare reis via een andere aanbieder.

blank

Omdat Opodo geen Nederlandse reisaanbieder is, zijn zij dus ook niet bij het SGR aangesloten. Je zal dus zelf de klantenservice moeten contacteren om tot een oplossing te komen. Datzelfde geldt voor een ANVR keurmerk, alsook het Thuiswinkel Waarborg. Omdat je zaken doet met een buitenlandse reisaanbieder, gelden ook de regels vanuit dat land. Al met al is het dus een betrouwbare partij, maar je beschikt wel over minder mogelijkheden in het geval van problemen.


Klantenservice Opodo

blank

Als je op reis gaat naar een ander land, zijn er veel factoren waarmee je rekening dient te houden. Het vliegtuig moet vertrekken, het hotel moet van je boeking weten of de auto op bestemming dient klaar te staan. Gaat er iets niet helemaal zoals je wilt, dan mag je hopen dat er iemand met verstand van zaken voor je klaarstaat. Wij zochten alvast voor je uit wat je in verschillende situaties moet doen, om geholpen te worden bij Opodo.

Bereikbaarheid

Allereerst wil je graag weten op welke manieren je iemand kunt bereiken. Het is op de website wel even flink zoeken naar de contactmogelijkheden, aangezien we enkel een klantenservice pagina vinden waar veelgestelde vragen staan. Enkel als we Googlen op ‘opodo contact’, vinden we een openbaar telefoonnummer: 0044-2076608892. Dit is een Brits nummer, waardoor je in ieder geval in het Engels geholpen wordt. Voordat we een Nederlands nummer vonden, hebben we flink moeten speuren op de website. Toch vonden we het volgende nummer: 0207219358. Een openbaar mailadres of contactformulier vinden we nergens, wat communicatie erg beperkt maakt. Je zult het dus moeten doen met vooraf neergezette informatie op de website.

Hoe werkt omboeken en wijzigen?

Op voorhand geeft Opodo aan dat ze niet per sé alle reizen kunnen omboeken. Dat verschilt namelijk per situatie, aangezien ze vastzitten aan voorwaarden die worden gesteld door de luchtvaartmaatschappij. Als een wijziging is toegestaan, dan vraagt de luchtvaartmaatschappij je om het prijsverschil tussen het oude en nieuwe ticket nog te betalen. In sommige situaties komt daar ook nog een extra toeslag overheen. Elke willekeurige wijziging via Opodo kost tevens €60,- administratiekosten per ticket, wat vrij fors is. Dit is niet het geval als je op voorhand extra serviceopties bijboekt tegen een meerprijs.

Hoe werkt annuleren?

Enkel als je vliegt met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij, is het mogelijk om je vlucht via Opodo te annuleren. Denk daarbij aan een British Airways, KLM of American Airlines. lieg je met een budgetmaatschappij als Easyjet of Ryanair? Dan dien je zelf rechtstreeks contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij voor een annulering. De meeste tickets zijn voorzien van een ‘gratis annulering’, wat betekent dat je ieder gekocht ticket op de dag van aankoop vóór 0.00 uur kosteloos kunt annuleren.

blank

Ook is het mogelijk om een annuleringsverzekering voor elke reden toe te voegen. Deze annuleringsregeling geldt tot maximaal 24 uur voor de reis en dient telefonisch aangevraagd te worden. Met deze annuerlingsverzekering ontvang je de reserveringskosten van je vlucht terug, min 20% toeslag voor de reserveringskosten. Wat de kosten zijn van deze extra verzekering, staan helaas nergens weergegeven.

Wat te doen bij klachten?

Gaat er iets niet helemaal zoals gewenst? Je bent uit je vliegtuig gezet of je komt aan bij je hotel, maar niemand heeft je reservering staan? Dan is dat niet netjes en is de kans groot dat je een klacht wilt indienen. De klantenservice pagina is voorzien van informatie over annuleringen, wijzigingen, bagage en inchecken. Een aparte afdeling met betrekking tot het indienen van een klacht kunnen we simpelweg niet vinden. Ook als we Google gebruiken om een klacht in te dienen over Opodo, komen we enkel op externe pagina’s om klachten in te dienen. In deze situatie adviseren we je dan ook om contact op te nemen met de klantenservice, zoals hierboven onder het kopje ‘beschikbaarheid’.


Prijs- / kwaliteitverhouding

Zoals je hierboven over de klantenservice leest, moet je voor de meeste informatie flink zoeken bij deze aanbieder. Vandaar dat we eens kijken hoe de prijs zich verhoudt ten opzichte van andere aanbieders. Zodoende testen we twee willekeurige vluchten over eenzelfde periode. Allereerst doen we dat met een retourvlucht Amsterdam – Curacao op een willekeurige heen- en terugdata. Vervolgens met een lokale vlucht vanaf Amsterdam naar Boedapest.

Amsterdam – Curacao

Op het moment van schrijven vinden we een retourvlucht van Amsterdam naar Curacao voor een prijs van €774,33. Dit is een reis via KLM, waarvan de heenreis tien uur duurt en de terugreis negen uur. Als we dezelfde vlucht over dezelfde data door Google halen, vinden we slechts één goedkopere optie dan hier al is aangeboden. Dit is een vlucht boeken via KLM zelf voor dezelfde tijden, waarbij je dan €713,- kwijt bent. Verder vinden we enkel duurdere varianten terug op deze reis.

Amsterdam – Boedapest

Curacao is een flink eind van huis, waar Boedapest een stuk dichterbij ligt. Vandaar dat we ook eens kijken hoe Opodo scoort op een meer lokale vlucht. Via Opodo vinden we, op dezelfde data als de vlucht hierboven, een retourprijs van €353,78. Ook deze vlucht is met KLM. We vinden hiervan twee goedkopere opties dan bij Opodo, waarvan de ene wederom via KLM zelf is. Daar betaal je €309,-. Er is nog één goedkopere optie voor €282,-, echter is dat met Lufthansa en een tussenstop in Frankrijk. Deze reis duurt ruim twee keer zolang als de rechtstreekse vlucht, dus het is maar de vraag of dat ook daadwerkelijk je geld waard is.

Kwaliteit

Op prijs scoort Opodo vrij aardig en zijn ze niet per sé de goedkoopste optie, maar lang niet altijd de duurste. Op het gebied van kwaliteit kijken we dan graag verder en daar zijn de meningen over het algemeen wisselend over. In de meeste situaties lezen we dat vluchten gewoon goed gaan en dat reizen soepel verlopen, van vlucht tot hotel. Echter lezen we ook flink wat situaties waarin iets mis is gegaan en waarbij passagiers in het klantenservice doolhof verstrikt raken. Daarin is Opodo simpelweg niet heel duidelijk en daar kunnen ze flink in verbeteren, om zo het reisgemak van de passagier te verbeteren.

Verborgen kosten

De meeste prijzen die je op Opodo tegenkomt zijn ‘vanaf’ prijzen. In het geval van de reis naar Boedapest zoals hierboven getest, is de basisprijs €353,78 euro. Daarbij mag je 1 stuks handbagage meenemen van maximaal 12KG. Vervolgens is er nog een optie voor €430,26 euro, waarbij je ook een koffer van 23KG mee mag nemen. Met nog een optie extra, voor €515,44, is het mogelijk om ook je eigen stoel te kiezen en te annuleren tot maximaal 24 uur voor vertrek. Je betaalt dus flink extra voor meer bagage, stoelkeuze en voor mogelijkheden tot annuleren.

blank

Zoals al eerder aangegeven vinden we ook nog andere verborgen kosten terug op de website. Zoals flinke administratiekosten bij wijzigingen en bij het annuleren van een reservering ontvang je 20% van het bedrag niet terug, onder het mom van een annuleringstoeslag. Er zullen ongetwijfeld nog wel meer verborgen kosten zijn verborgen bij deze reisorganisatie. We adviseren je dan ook per vlucht, auto of hotel die je boekt om alle kleine lettertjes te lezen. Zo kom je nooit voor onverwachte situaties te staan.

Betaalmogelijkheden en aanbetalingen

Als je op vakantie wilt, dan zal je moeten betalen. Maar daar spaar je dan vaak ook voor. Ook bij Opodo dien je direct te betalen op het moment van reserveren. Dat doe je hier eenvoudig met de welbekende creditcards of via iDeal. Andere opties zijn er op het moment van schrijven niet. Zo is achteraf betalen, met PayPal of in termijnen niet mogelijk. Van de betaling ontvang je tevens direct een factuur in je mailbox als betaalbewijs.


Account mogelijkheden en voordelen bij Opodo

Ook bij Opodo is het mogelijk om een eigen account aan te maken. Daarop houd je vervolgens alle vluchtinformatie van je geboekte vluchten bij. Denk aan de standaardinformatie, zoals vluchttijden, op welke stoel je zit en alle informatie rondom de vlucht. Door enkel in te loggen op je Opodo account heb je dus alles wat je nodig hebt onder een dak. De meeste reisorganisaties bieden ook nog wel eens extra’s aan hun klanten als ze een account aanmaken, maar bij Opodo is dit enkel een praktische invulling voor informatie. Zo ontvang je geen extra voordelen of je nu wel of geen account hebt, want het is ook mogelijk om een reservering te plaatsen als ‘gast’.


Reisaanbod

Dan zijn we nu aanbeland bij misschien wel het belangrijkste kopje van allemaal, namelijk het reisaanbod van Opodo. Zoals in de introductie aangegeven vlieg je met deze reisaanbieder naar meer dan 200 verschillende landen, waardoor je vrijwel overal ter wereld heen vliegt. Vandaar dat we hier meer ingaan op de aparte opties die je hebt op de website.

blank

Hotels en vakantiewoningen

Zodra je ergens heengaat met het vliegtuig, wil je ook een dak boven je hoofd voor de duur van het verblijf. Zo gaan we hier in deze situatie ook weer uit van de reis van Amsterdam naar Boedapest. Als we hier dezelfde reisdata invoeren als van de testvlucht, vinden we meer dan duizend verschillende hotelopties in allerlei verschillende prijscategorieën, volledig afhankelijk van waarnaar je opzoek bent ter overnachting. Naast hotels vind je er ook losse vakantiewoningen, waarop je specifiek kunt filteren. Natuurlijk geef je hier ook aan met hoeveel mensen je komt. Hotels en vakantiewoningen kun je direct tijdens het boeken van de vlucht bijboeken.

Auto

Heb je op reis ook de behoefte om te allen tijde te gaan en te staan waar je wilt? Dan is het mogelijk om naast een vliegreis en hotel ook mogelijk om een auto bij te boeken. Ook hier gaat de zoekmachine de grootste autoverhuurders per land af om op zoek te gaan naar de meest aantrekkelijke optie voor jou. Denk daarbij aan Europcar, Avis of Sixt.

blank

Op het moment dat wij wilden zoeken op specifieke locaties om een auto te huren, was de zoekmachine hiervoor kapot. We konden geen locaties invoeren om op zoek te gaan naar auto. Wel zagen we enkele vooraf ingevulde suggesties waar we gebruik van konden maken. Zo is op het moment van schrijven een auto huren op Mallorca al mogelijk vanaf €7,- per dag en in Rome vanaf €13,-. Meer informatie over wat je daar precies voor krijgt hebben we helaas niet kunnen achterhalen.

Activiteiten

Bovenin het menu vinden we ook nog een knop met ‘activiteiten’, tussen hotels, auto en vluchten. We gingen ervan uit dat het via deze weg mogelijk is om ook extra activiteiten bij te boeken, zodat je iets te doen hebt op de locatie waar je aankomt. Denk daarbij aan een gids huren of rondvaartboot inplannen. Echter, wanneer we op deze knop klikken, komen we simpelweg weer op de hoofdpagina van de website uit om een vlucht te boeken. Deze knop doet in de praktijk dus niets.


Is de website gebruiksvriendelijk?

In principe wijzen de knoppen op de website voor zich. Zo vind je boven de opties ‘Vluchten, hotels, autoverhuur en vakantiewoningen’. Ook vind je hier ‘activiteiten’, maar die knop laten we even los volgens de redenen van het kopje hiervoor. Als je één van deze menuknoppen selecteert kom je op een aparte zoekmachine terecht en ga je op zoek naar hetgeen je nodig hebt. Dit werkt verder erg eenvoudig en je krijgt een heleboel verschillende opties op overzichtelijke wijze voorgeschoteld.

Op het moment dat je op zoek gaat naar de klantenservice, word je doorverwezen naar een aparte pagina met alle klantenservice opties. Zoals daarover aan te geven valt er bij Opodo nog wel flink winst te boeken op het verbeteren van hun klantenservice en informatie verschaffing.


Verzekeringen

Tijdens het boeken van je reis is het mogelijk om diverse verzekeringen toe te voegen. Zo boek je een annuleringsverzekering in het geval van nood en is het mogelijk om je bagage te verzekeren tegen verlies. Afhankelijk van de reis die je boekt, variëren de kosten daarin. Dit staat tijdens de boeking weergegeven. Wil je ook nog een (aanvullende) reisverzekering? Dan dien je dat zelf buiten Opodo om aan te vragen om je te verzekeren tegen allerlei extra’s. Dit gaat vaak via je eigen verzekering.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Aanbod zeer uitgebreid en reikt wereldwijd
 • Maak je reis compleet met vlucht, overnachting en auto
 • Scoren vrij aardig op het gebied van prijs
Minpunten:
 • Klantenservice erg summier
 • Defecte knoppen op de site
 • Pas op voor verborgen kosten
Ga naar Opodo.nl
foto auteur Lars Meijer
Deze review is geschreven door Lars Meijer

Lars houdt van schrijven. Kruipt graag in het hoofd van een ander en zet dat inlevingsvermogen om in woorden. Geef hem een leeg, wit document en hij vult 'm met content waar de lezer blij van wordt. Meer informatie? Bekijk Lurz.nl

Ervaringen Opodo

Ervaring geschreven door Reiziger
4 oktober 2021
Geld niet terug

Vorig jaar een reis geboekt naar Australië, bij twee organisaties. Deel van Opodo nog steeds niet terug. Reageren nergens op. Niet bij boeken dus!

Ervaring geschreven door Matsie
11 maart 2021
Kan niet wachten! :)

Opodo heeft mij echt op de been gehouden tijdens de lockdowns. Ik ben een echte reiziger en ik heb me de hele tijd zitten verbijten dat ik niet kon.

Ook al begrijp ik het natuurlijk wel. Ik heb de tijd daarom maar gebruikt om op zoek te gaan naar plekken die ik zeker nog een keer wil boeken. Waarbij ik dan ook gelijk heb gezocht naar mooie accommodaties op die plekken.

Daar was Opodo dus wel heel geschikt voor om te gebruiken. Het voelde vaak toch een beetje alsof ik op reis was als ik weer eens zat weg te dromen bij een mooie locatie die ik gevonden had bij deze online operator.

Ik kan écht niet wachten tot het allemaal weer kan.

Ervaring geschreven door Noel
8 februari 2021
Geen Klantenservice

Ik wil toch even waarschuwen. De klantenservice is onbereikbaar en als je er toch doorheen komt krijg je een Indiër aan de lijn die veel loze beloften doet. Dus bij problemen zie je je geld niet meer terug.

Ervaring geschreven door Idris
26 januari 2021
Vakanties boeken

Opodo is een prima site om je vakantie te boeken. Zeker wanneer je straks weer gewoon lekker overal naartoe kan. Dat komt omdat het een lokale organisatie in heel veel landen heeft. Die brengt het dan samen op de website. Daardoor is het dus ook wel heel simpel om te zorgen dat je aan een goede accommodatie komt met alles erop en eraan. Ik ben al meerdere keren via deze site naar allerlei leuke plekken in Europa geweest. Ik heb eigenlijk nog nooit ergens te klagen over gehad. Opodo heeft de goede deals op alle leuke plekken.

Ervaring geschreven door Igor
18 januari 2021
De wereld rond

Het fijnste aan Opodo vind ik toch wel dat het zich niet bindt aan één soort reis of één soort bestemming. Je kunt hier van alles vinden in het aanbod. Wat je dan ook nog eens over de gehele wereld brengt. Ik ben dan ook al naar wat uithoeken geweest, zoals Amerika en Australië. Dat je dat zo gemakkelijk thuis op de bank allemaal kan boeken vind ik natuurlijk wel heel fijn. Het heeft het leven er een stuk leuker op gemaakt. Ik heb wel gemerkt dat er wat verschil in de accommodaties zit, dus pas wel op met je verwachtingen.

Ervaring geschreven door Hannah
18 januari 2021
Lekker reizen

Opodo is de plek waar je naartoe moet als je leuke reisjes wilt boeken. Wanneer je bent zoals ik en je liever op pad dan thuis bent, dan is een goede boekingswebsite natuurlijk onmisbaar. De bekende grote namen zijn best wel duur omdat ze je eigenlijk gewoon oplichten. Daardoor ben ik dus bij Opodo terechtgekomen. Je kunt hier allerlei soorten reizen boeken. Ik heb bijvoorbeeld al net zo gemakkelijk een keer een hotel geboekt en ben ook al een paar keer naar leuke campings gegaan dankzij deze site. De hulp is trouwens ook helemaal top! Dat mag ook gezegd worden natuurlijk!

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling Opodo

Website www.opodo.nl
Sterren
Ervaringen
70% aanbevolen, 6 ervaring(en)
Deel je ervaring »
Ga naar Opodo.nl
© ReviewGo.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement