Tips over online webshops, diensten & producten

TUI review & ervaringen

TUI
Ga naar Tui.nl

Onze expert over TUI:

Laatst bijgewerkt: 27 mei 2021

Als je televisiekijkt, dan heb je ongetwijfeld wel eens een reclame langs zien komen van TUI. Helemaal niet gek, aangezien dit een ontzettend grote Nederlandse reisorganisatie is. In Nederland vind je veel verschillende reisorganisaties, waardoor het onderling flink knokken is om jou voor je te winnen. We zochten voor je uit of TUI niet alleen een grote, maar ook een fijne reisorganisatie is. Alle bevindingen over TUI lees je uitgebreid terug in deze review. 

Waarom kies je voor TUI?
 • Zeven dagen per week klantenservice
 • Ontzettend veel verschillende soorten reizen mogelijk
 • Betalen in termijnen mogelijk
Ga naar Tui.nl

TUI in het kort

Tui is een van origine, Nederlandse reisorganisatie. De oudste nog steeds actieve organisatie, zo zeggen ze zelf. De basis van dit bedrijf werd al gelegd in 1876. Dit was nog ruim voordat er ook maar een keer gevlogen is. Uiteindelijk is in 1974 het bedrijf Holland International ontstaan, uit verschillende kleinere organisaties. In de loop der jaren is de naam van het bedrijf meermaals verandert en zijn er telkens andere bedrijven bij in gefuseerd. Zo was het voorheen Arke, Arkefly en KRAS en sinds oktober 2015 is de naam volledig gewijzigd in TUI. TUI Nederland staat hierin als rolmodel binnen de internationale TUI Group, waarmee ze werken aan een wereldwijde naam.


Is TUI een betrouwbare reisaanbieder?

TUI is ondertussen een gigantisch bedrijf geworden. Allerlei kleine organisaties zijn al toegetreden tot deze grote naam. Ze gaan al langer mee dan dat er een vliegtuig in de lucht vliegt. Ze geven zelf aan dat ze de grootste reisorganisatie van Nederland zijn. Al met al moet je je zaakjes goed op orde hebben om al bijna anderhalve eeuw mee te gaan. Veel bedrijven kunnen dat niet zeggen.

Net als veel andere reisorganisaties is ook TUI aangesloten bij de SGR en het ANVR. Dat betekent dat je garantie loopt via deze partijen, als je een boeking plaatst. Boek je een reis bij TUI, dan hoef je je dus geen zorgen te maken dat je je geld weggooit. Ook TUI is aangesloten bij TripAdvisor, waardoor je uitgebreid allerlei reviews terug kunt lezen van ervaringen van anderen.

Faillissementsregeling

Doordat TUI is aangesloten bij het SGR, ben je direct verzekerd tegen een mogelijk faillissement. Ook al gaat TUI al heel erg lang mee, het betekent niet dat ze niet kunnen omvallen. Zal je net zien dat dit gebeurt vlak nadat je je reis hebt geboekt. Gelukkig hoef je dan niet naar je centen te fluiten. Je krijgt het aankoopbedrag van je boeking namelijk terug via het SGR bij een faillissement van het bedrijf.


Klantenservice TUI

Allerlei verschillende factoren kunnen roet in het eten gooien. Ook al lijkt je reis net zo netjes geboekt. Een reis kan uit zoveel verschillende onderdelen bestaan waarvan je wilt dat ze netjes op elkaar aansluiten. Zoals een busreis na landen op bestemming of een reeds geboekt hotel zodra je aankomt. Of heb je simpelweg een vraag vooraf? Dan hoop je dat er iemand met verstand van zaken voor je klaarstaat. We zochten voor je uit hoe de klantenservice van TUI werkt en wat je hier allemaal uit kunt halen.

Bereikbaarheid

Persoonlijk contact is het meest welkom in het geval van klantenservice. Toch hoopt TUI eerst dat je zelf even op onderzoek uitgaat. Zodra je de contact en service pagina opent, dan vind je bovenaan een virtuele assistent. Daar stel je eenvoudig je vraag in de bijbehorende balk, waarna er hopelijk een gepast antwoord naar voren komt. Niet het geval? Dan zijn er nog andere opties om echt in aanraking te komen met een medewerker.

Zo is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met het bedrijf. Van maandag tot en met zaterdag zitten medewerkers voor je klaar tussen 8.00 en 22.00 uur. Op zondag is er gelukkig ook iemand, maar dan van 9.00 tot 22.00 uur. Een uurtje korter. Via social media is het bedrijf ook zeven dagen per week te bereiken, maar dan zelfs van 6.00 tot 22.00 uur. Dit kan via Facebook en Twitter.

Hoe werkt omboeken en wijzigen?

Heb je een reis gepland, maar kan die niet doorgaan zoals je deze in eerste instantie in je hoofd had? Dan wil je je reis graag omboeken. Dat is gelukkig ook gewoon mogelijk bij TUI, maar dat gaat hier helaas wel een beetje omslachtig. Zo is het niet mogelijk om dit zelf te doen, waar dit bij veel andere reisorganisaties wel gewoon kan. Om je reis om te boeken bij TUI dien je zelf contact op te nemen met de klantenservice van het bedrijf, via bovengenoemde manieren. Let er wel op: enkel en alleen de hoofdboeker kan een omboeking aanvragen of een wijziging doorgeven. Of hier kosten aan zijn verbonden is helaas niet bekend. Daar kom je vanzelf achter als je contact opneemt met het bedrijf.

Wat te doen bij klachten?

Heb je een ervaring rondom een vakantie die je niet is bevallen of wil je een claim indienen bij een langdurig vertraagde vlucht? Dan kan je dit na de vakantie altijd doen. Hiervoor kan je ook contact opnemen met de klantenservice, zodat een medewerker direct met je op zoek gaat naar een gepaste oplossing. Ook heb je de mogelijkheid om een melding te maken via het webportaal van de site. Daar log je in met je naam en reserveringsnummer. Vervolgens neemt een medewerker van TUI dan telefonisch contact met je op. Hoe lang het duurt voordat je telefonisch wordt benaderd door het bedrijf is helaas ook niet bekend.


Prijs- / kwaliteitverhouding

Je kunt veel informatie terugvinden op de site van TUI. Op veel vragen waar geen antwoord voor is, daarvoor adviseert het bedrijf je contact op te nemen met de klantenservice. Die is gelukkig zeven dagen per week bereikbaar. Je kunt bij TUI terecht voor allerlei soorten vakantie. Volledige vakanties boek je er of je nu op zoek bent naar een stedentrip, vliegvakantie, kamperen in de buurt of een cruise. Per vakantie ben je weer gebonden aan allerlei andere aanbieders, waardoor het lastig is om iets te zeggen over de algemene kwaliteit. Vandaar dat we enkel losse vakanties uitzetten tegen andere organisaties, met de voornaamste focus op de gehanteerde prijzen.

Busreis naar Hamburg & Lubeck (4 dagen)

Allereerst kijken we naar een busreis van Nederland naar Hamburg en Lubeck in Duitsland. Deze reis duurt in totaal vier dagen, waarbij je een halfpension krijgt gedurende deze tijd. Om maaltijden hoef je je dus geen zorgen te maken. Een vierdaagse busreis op deze manier kost €299,- via TUI. Het gaat hier dan om de eerste week van juli, een populaire en dus vaak duurdere vakantiemaand onder Nederlanders. Dat is toch een vrij fors bedrag. Je kunt namelijk exact dezelfde reis krijgen, inclusief halfpension, voor een aanzienlijk lagere prijs via Effeweg.nl. Daar betaal je namelijk €199,- per persoon. Dat scheelt toch een flinke slok op een borrel.

8-Daagse cruise Noorse Fjorden en Oslo

Altijd al eens naar het Noorden willen trekken op een cruiseschip? Waarom dan niet de Noorse fjorden verkennen op zo’n groot bakbeest? In bijna dezelfde periode als hierboven, halverwege juli, komt de boot weer aan in Nederland. Hiervoor betaal je €999,- per persoon, waarna je je acht dagen lang nergens meer zorgen over hoeft te maken. Dit is een all inclusive cruise. Op Bolderman.nl vinden we dezelfde cruise terug voor €1202,- per persoon en via Noorwegeninfo.nl kost deze cruise €1099,-. Hier komt TUI dus zowaar als winnaar uit de bus.

Amsterdam – Curaçao (een week all-inclusive)

Een week lang op all-inclusive vakantie. Dat is waar veel Nederlanders van houden. Het liefst ook nog met een flinke hoeveelheid zon op je bolletje. Hier gaan we wederom uit van dezelfde periode in juli, waarbij je bij TUI uitkomt op een minimale prijs van €1308,- per persoon voor deze periode. Dat is wel een forse prijs, aangezien deze reis via bijvoorbeeld Corendon gaat vanaf €979,- voor dezelfde periode, ook met een all-inclusive. Dat scheelt ontzettend veel geld. Zoals je ziet verschilt het dus enorm wat voor vakantie je neemt en of TUI er wel of niet als goedkoopste uitkomt.

Verborgen kosten

De prijs die je ziet voordat je begint met reserveren, dat is de basisprijs van iedere vakantie. Daar bovenop kunnen nog allerlei extra kosten komen, maar sommige van die kosten heb je in eigen hand. Zo betaal je in ieder geval altijd nog luchthavenbelasting, boekingskosten, vliegbelasting en een bijdrage aan het calamiteitenfonds. Voor de reis naar Curaçao van hierboven is de luchthavenbelasting €150,-, boekingskosten €27,50, vliegbelasting €16,- en calamiteiteinfonds bijdrage €2,50. Komt er zomaar nog even bovenop.

Vervolgens kan je zelf spelen met optionele verborgen kosten. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van je stoel in het vliegtuig. Ga je voor een comfort stoel? Dan betaal je €30,- per persoon extra bij deze vlucht. Liever een super de luxe stoel? Reken dan maar op €250,- extra per persoon. Vervolgens heb je nog allerlei opties met betrekking tot ruimbagage. Zo betaal je gauw nog 25 tot 30 euro extra om meer bagage mee te nemen dan normaal. Al met al kan een vakantie dus flink oplopen.

Overige vakanties

Via TUI boek je allerlei verschillende vakanties, waardoor de kosten niet allemaal vergelijkbaar zijn met elkaar. We zijn in het voorbeeld uitgegaan van een reis naar Curaçao, wat sowieso al niet een goedkope reis is. Gehanteerde prijzen hier zijn dan ook echt uitersten. Voor cruiseschepen en andere vakanties liggen deze prijzen anders. Je komt er zelf eenvoudig achter door de diverse stappenplannen van de TUI website in te vullen.

Betaalmogelijkheden en aanbetalingen

Vanaf het moment dat jij je boeking plaatst bij TUI, dan zie je direct het verschuldigde bedrag. Dit bedrag betaal je direct als aanbetaling. Zodra je betaling is afgerond, is je boeking compleet. Het is ook mogelijk om reizen in termijnen te betalen (met uitzondering van losse vliegtickets). Vertrek je pas over meer dan zes weken? Dan is enkel een kleine aanbetaling vooraf voldoende. Dit verschilt per reis en reissom, wat ook geldt voor de te hanteren termijnen.

Vervolgens zijn er verschillende manieren om aan die betalingsplicht te voldoen. Zo betaal je online eenvoudig via iDeal of creditcard. Ook vanuit Belgie is het mogelijk om reizen te boeken via TUI. Zij betalen eenvoudig met Bancontact of Mistercash. Liever de betaling in eigen beheer houden? Dan kan dit via een handmatige bankoverschrijving. Dit kan alleen als het nog langer duurt dan 14 dagen voor de reis plaatsvindt.


Accountmogelijkheden en voordelen bij TUI

Het is ook mogelijk om voordat je een boeking plaatst alvast een account aan te maken op de TUI website. Een zogenaamde ‘Mijn TUI’ account, zoals je bij veel andere bedrijven en websites de mogelijkheid hebt. Het voordeel van een eigen Mijn TUI account is:

 • Je kunt al je boekingen bijhouden in je eigen account;
 • Heb je reisideen? Sla ze direct op op je account. Zo kan je in de toekomst snel(ler) handelen;
 • Je hebt je informatie al eens ingevuld. Het is daardoor makkelijker om je volgende reis vanuit deze omgeving te boeken;
 • De omgeving is via verschillende apparaten toegankelijk. Zo kan je er altijd en overal bij via je computer, tablet en / of mobiele telefoon.

Sparen?

Veel reisorganisaties bieden de optie om voor (air)miles te sparen of andere punten, die je in de toekomst weer kunt gebruiken voor kortingen op een volgende boeking. Ondanks dat TUI de, naar eigen zeggen, grootste reisorganisatie is binnen Nederland, hebben zij geen eigen programma. Ze bieden enkel en alleen allerlei vakanties aan die je kunt bijhouden binnen je account. Ook al keer je terug voor een derde reis, je dient het te doen met de prijzen die op dat moment gehanteerd worden.


Reisaanbod

Het reisaanbod op TUI gaat werkelijk alle kanten op. Je regelt er volledige vakanties naar verre oorden, maar je blijft er net zo goed mee in de buurt. Het hangt volledig af van wat je zelf wilt. De mogelijkheden zijn in ieder geval eindeloos. Aangezien het aanbod zeer divers is bij TUI, gaan we de grootste verschillende onderdelen uit het aanbod hier uiteenzetten. Kan je zelf bepalen of er een reis via TUI voor jou in het verschiet ligt.

Vliegvakanties

Als Nederlanders pakken we met veel liefde het vliegtuig en vliegen we de wereld over. Geen plek is ons te gek, zolang de zon er maar schijnt. Voor de meesten in ieder geval. Op TUI kan je terecht voor allerlei verschillende vliegvakanties. Zo heb je de mogelijkheid om naar ieder continent van de wereld te gaan en direct een hotel en eventueel een auto erbij te boeken. Zo koop je een volledige vliegvakantie onder een dak. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een all-inclusive resort op Gran Canaria of dat je in een vakantiewoning in een natuurresservaat in Vietnam wilt. Alle opties vind je terug. Je dient zelf alleen de keuze te maken.

Cruisevakanties

Iedereen is bekend met het verhaal van de Titanic. Toch heeft dit verhaal geen angst ingeboezemd bij Nederlanders, want ook cruisevakanties zijn steeds populairder aan het worden. Vanuit Nederland of omringende landen zijn er veel opties om op een cruiseschip op te stappen. Zo verken je Scandinavie in een week (of twee). Lievere een cruisevakantie in de zon? Er zijn ook opties om naar de Caraïben te vliegen om daar lekker over de zee te dobberen. Bij TUI boek je volledig verzorgde cruisevakanties.

Autovakanties

Liever niet met het vliegtuig omdat je bijvoorbeeld vliegangst hebt? Dat neemt niet weg dat je alsnog verre oorden kunt bezoeken met de auto. Duurt wel wat langer, maar dan heb je in ieder geval de controle in eigen hand. Zo boek je eenvoudig allerlei Europese hotels af, maar dan dien je zelf voor je eigen vervoer te zorgen. Dus stap in de auto en bezoek dat ene resort in Italië, Spanje of Oostenrijk.

Busvakanties

Verschillende plekken verkennen in de regio, maar geen zin om te vliegen of om zelf te rijden? Dan is een busvakantie misschien de uitgelezen optie. Er zijn zat opstaplocaties in Nederland, waarbij je je koffer in het laadruim opslaat. Vervolgens brengt de bus je door allerlei verschillende landen en langs diverse hotels. Zo heb je een unieke vakantie waarbij jij je laat leiden door de buschaffeur.

Excursies en activiteiten

Ga je op vakantie om enkel en alleen op een strandbedje in de zon te liggen? Of wil je ook iets doen? Bij TUI is het mogelijk om direct tijdens het boeken van je vakantie om excursies en activiteiten bij te boeken. Zo kan je direct al beginnen met het inplannen van de bezigheden op je vakantie. Afhankelijk van waar je heen gaat, verschillen de excursies en activiteiten. Zo huur je direct een gids om je mee een lokale berg op te nemen of boek je direct tickets voor dat ene museum in een mooie stad. Kijk maar waar je zin in hebt.


Is de website gebruiksvriendelijk?

De site van TUI is zeker gebruiksvriendelijk. Zodra je op de homepagina komt van deze reisorganisatie, spreekt de site verder voor zich. Je kiest uit het soort vakantie dat je wilt hebben, de mogelijke bestemming, de tijdsspanne en het aantal personen. Vervolgens doet de zoekmachine van TUI het werk.

Heb je een vakantie gevonden die bij je past? Dan helpt de site je stapsgewijs met het boeken van de vakantie en het invoeren van de benodigde informatie. Zo lukt het iedereen, van jong tot oud, om zo een vakantie te boeken via de website. Via de mail ontvang je vervolgens een bevestiging. Al je boekingen houd je verder eenvoudig bij binnen je eigen account, waardoor je het overzicht bewaart. Ook de service en contact pagina van TUI is voorzien van genoeg informatie om je van antwoorden op vragen te voorzien. Verder zit de klantenservice van het bedrijf zeven dagen per week voor je klaar.


Verzekeringen

Boek je een reis via TUI? Dan ben je niet direct verzekerd voor van alles en nog wat. Dat dien je allemaal zelf te doen. Sinds maart 2021 beschikken veel vakanties over een zogenaamede COVID-dekking, dankzij de situatie op de wereld. Deze COVID-dekking dekt eventuele extra reis- en verblijfkosten, mocht de vakantie niet doorgaan.

Verder is het verstandig om zelf reisverzekeringen af te sluiten. Daarbij kan je kiezen voor een kortlopende reisverzekering, voor de duur van je reis. Ook is een kortlopende annuleringsverzekering handig, zodat je altijd zelf de stekker uit je vakantie kunt trekken. Indien dat noodzakelijk is natuurlijk. Anders ontvang je geen geld terug bij een annulering. Ga je vaker op reis? Dan is het misschien verstandig om doorlopende verzekeringen af te sluiten. Denk aan annuleringsverzekeringen of reisdekkingen. Verzerkingen kun je direct bij het boeken afsluiten en gaan vanaf €3,- per dag, per persoon.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Zeven dagen per week klantenservice
 • Ontzettend veel verschillende soorten reizen mogelijk
 • Betalen in termijnen mogelijk
Minpunten:
 • Verzekeringen kosten altijd extra
 • Geen mogelijkheid tot punten sparen voor volgende reizen
 • Verborgen kosten kunnen flink oplopen
Ga naar Tui.nl
foto auteur Lars Meijer
Deze review is geschreven door Lars Meijer

Lars houdt van schrijven. Kruipt graag in het hoofd van een ander en zet dat inlevingsvermogen om in woorden. Geef hem een leeg, wit document en hij vult 'm met content waar de lezer blij van wordt. Meer informatie? Bekijk Lurz.nl

Ervaringen TUI

Ervaring geschreven door Jurre
4 oktober 2021
vaste klant

Ik ben vaste klant bij TUI. Het is een grote organisatie en je kunt er dus ook zeker van zijn dat alles altijd op een goede manier verzorgd is. Het fijne is dat ik hier een eigen account heb waarin alles bijgehouden wordt. Je kunt er bijvoorbeeld ook alvast naar vakanties zoeken en die dan op een later moment echt boeken. In de winter alvast wegdromen bij leuke zomerbestemmingen bijvoorbeeld. Voor mij is dat wel echt een ideale manier van ontspannen. Bijna net zo fijn als de vakanties zelf. Die tot nu toe trouwens allemaal van de beste kwaliteit waren. Oh ja, het boeken gaat ook nog eens veel gemakkelijker vanuit je account. Dat is helemaal top!

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling TUI

Website www.tui.nl
Sterren
Ervaringen
100% aanbevolen, 1 ervaring(en)
Deel je ervaring »
Ga naar Tui.nl
© ReviewGo.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement