Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips over online webshops, diensten & producten

Ferratum review & ervaringen

Ferratum
Ga naar Ferratum.nl

Onze expert over Ferratum:

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Soms komen alle rekeningen tegelijk en lijkt je volgende salaris ineens wel heel ver weg. Dan is het fijn als je die periode even kunt overbruggen, bijvoorbeeld met een minilening. Daar kun je dan voor terecht bij Ferratum, een geldverstrekker die je ook zonder BKR check aan een kortlopend krediet kan helpen zodat je toch zonder problemen de maand doorkomt. Zodra je weer geld hebt ontvangen betaal je het microkrediet af en heb je er geen omkijken meer naar. In deze review bespreken we alle belangrijke aspecten van de minileningen van Ferratum.

Waarom kies je voor Ferratum?
 • Minilening zonder BKR check
 • Korte looptijd dus weinig risico
 • Snel tot maximaal 1.500 euro lenen
 • Persoonlijke garantsteller mogelijk
Ga naar Ferratum.nl

Wat is Ferratum?

blank

Ferratum is een Spaanse geldverstrekker die ook in Nederland actief is met kleinschalige kredieten en leningen aan particulieren. Wanneer je een minikrediet afsluit bij Ferratum moet je die binnen 1 tot 2 maanden alweer terugbetalen. Ook de bedragen zijn beperkt, want je kunt er terecht voor leenbedragen vanaf € 100,- tot maximaal € 1.500,-.

Het is mogelijk om met een negatieve BKR registratie een klein geldbedrag te lenen wanneer er iemand voor je garant kan staan. Ook kun je tegen aanvullende kosten kiezen voor een externe garantsteller zodat je niemand in je omgeving daarmee hoeft te belasten.


Lening mogelijkheden bij Ferratum

Bij Ferratum kun je gebruik maken van de volgende kleinschalige lening mogelijkheden:

Mogelijke leenbedragen € 100,- tot € 1.500,-
Termijn voor terugbetaling 30 tot 62 dagen
Rentepercentages 8,86% tot 9,71%
Hoe lang duurt een beoordeling? Na het aanvragen gemiddeld 1 dag
Hoe snel heb je het geld? Na goedkeuring binnen 1 dag
Vervroegd aflossen mogelijk? Ja
Kun je de lening ook oversluiten naar een andere partij? Nee
Kun je geld lenen met een BKR registratie? Ja

Minilening en flitskrediet

Zoals al aangegeven biedt Ferratum in Nederland alleen maar heel kleinschalige leningen aan. Het minimumbedrag is 100 euro en de maximale leensom bedraagt 1.500 euro. Die worden in de volksmond wel minileningen, minikredieten, flitsleningen of flitskredieten genoemd.

In Amerika werden deze kleine kredieten als eerste populair, als manier om een gat in het loon op te vangen. Wanneer je kosten moet maken aan het eind van de maand, dus voordat je weer salaris ontvangt, kun je de minilening gebruiken om toch gewoon je rekeningen zonder gedoe te voldoen.


Hoe werkt het aanvragen van een lening?

blank

Het aanvragen van een minilening bij Ferratum is niet ingewikkeld want iedereen kan het probeemloos doorlopen. Er zijn echter wel behoorlijk wat stappen mee gemoeid, vooral wanneer je gebruik wilt maken van een persoonlijke garantsteller. Hier leggen we al die stappen dus alvast in heldere taal uit.

Stap 1: Aanvraagformulier invullen

blank

De eerste stap is het kiezen van een leenbedrag op de site. Door het bedrag kleiner en groter te maken met de schuifbalk kun je eenvoudig zien welke kosten dat met zich meebrengt en welke voorwaarden (zoals de termijn voor terugbetaling) eraan zijn verbonden. Kies het bedrag dat je het beste lijkt en vraag dat aan met een druk op de knop.

Stap 2: Persoonlijke gegevens invoeren

Nu moet je eerst even je e-mailadres en mobiele telefoonnummer invullen want daarmee kan worden geverifieerd wie je bent en weet Ferratum zeker dat het je kan bereiken als dat nodig is. Na de bevestiging van die contactgegevens kom je weer terug in het aanvraagformulier en moet je nog veel meer informatie invullen, zoals je naam, adres, rekeningnummer en allerlei gegevens van je persoonlijke garantsteller wanneer je daarvan gebruik wilt gaan maken.

Stap 3: Alle vereiste bestanden toevoegen

Om de ingevulde gegevens te staven moet je nu een aantal documenten opsturen. Dat zijn bijvoorbeeld een kopie van je identiteitsbewijs en ook allerlei gegevens van je persoonlijke garantsteller wanneer je daarvan gebruik wilt maken. Die persoon moet dan ook een identiteitsbewijs, kopie van een recente salarisstrook en bankafschriften uploaden. Ook een getekende overeenkomst hoofdelijke aansprakelijkheid is belangrijk. Let er wel op dat alle documentatie binnen 5 dagen na de aanvraag binnen moet zijn.

Stap 4: Verificatie van je bankrekening

Voordat Ferratum nu geld op je rekening stort moet het bedrijf wel zeker weten dat die bankrekening inderdaad van jou is. Daarom moet je nu via het platform Trustly een cent overmaken vanaf de rekening die je bij je aanvraag hebt ingevuld. Zodra Ferratum dit heeft geverifieerd kan het leenbedrag naar je worden overgemaakt.


Kan ik terecht met een BKR registratie?

Omdat de leenbedragen bij Ferratum altijd relatief klein zijn en ook maar een korte looptijd hebben worden ze niet aangemeld of vooraf gecontroleerd bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dat betekent dat je er ook gebruik van kunt maken wanneer je daar op dit moment een negatieve notering hebt staan.

Ferratum gebruikt natuurlijk wel een systeem om je betrouwbaarheid te checken, maar dat wordt gedaan aan de hand van een eigen berekening en toetsing. Ook wordt er voor elk afgesloten minikrediet een garantsteller vereist, een persoon of bedrijf dat het geleende bedrag in kan lossen wanneer je daarbij zelf tegen problemen aanloopt.


Aan welke eisen moet je voldoen?

blank

Alhoewel er dus geen check plaatsvindt bij het BKR betekent dat niet dat je zonder enige voorwaarde een minilening aan kunt vragen, want als je gebruik maakt van een persoonlijke garantsteller moet die persoon wel aan een aantal eisen voldoen:

 1. Je garantsteller moet zelf geen lening hebben bij Ferratum of een van de erbij aangesloten geldverstrekkers (zoals SaldoDipje.nl).
 2. Die persoon mag ook niet al garant staan voor andere minileningen bij een van die bedrijven.
 3. De man of vrouw in kwestie moet minimaal 25 en maximaal 70 jaar oud zijn.

Als op een later moment blijkt dat een van die voorwaarden is overtreden betekent dit dat er automatisch een boete in rekening wordt gebracht die op kan lopen tot wel 50% van het leenbedrag.


Contactgegevens & klantenservice

blank

Hier vind je alle belangrijke gegevens over Ferratum en hoe je in contact kunt komen met de klantenservice.

Contactinformatie

Ferratum is een Spaanse geldverstrekker. Dit zijn de actuele adresgegevens van het bedrijf:

Avenida de Brasil número 17, 10, F&G
28020 Madrid, Spanje

Het is niet mogelijk om telefonisch contact op te nemen met Ferratum en er is ook geen e-mailadres bij ons bekend om een bericht naartoe te sturen.

Hoe is Ferratum het beste te bereiken?

Wanneer je tijdens kantooruren contact zoekt met Ferratum is de live chat op de site de beste keus. Die open je door rechtsonder op de website op de knop met de spraakballonnen erop te klikken.

Kies voor de optie Begin Chat om je naam en e-mailadres in te vullen en het chatvenster te openen. Je kunt nu je vraag typen waarna de chatbot alvast voor je op zoek gaat naar antwoorden waar je iets aan zou kunnen hebben. Als dat niet afdoende resultaat biedt kun je ook “Agent” typen en op de Enter toets drukken, waarna je doorverbonden wordt met een echte medewerker.

Het is in een eerder stadium in dit proces ook mogelijk om te kiezen voor de optie om Facebook te openen en via dat platform een hulpvraag te sturen. Ook dat kan een vlotte manier zijn om geholpen te worden.

Vergunning en AFM registratie

Aangezien minileningen zoals die door Ferratum worden aangeboden niet onder de reikwijdte van de Autoriteit Financiële Markten vallen is er op dit moment geen vergunning voor nodig om de kleine kredieten aan te mogen bieden. Dit gaat in de toekomst zeer waarschijnlijk veranderen, maar op dit moment zul je Ferratum nog niet terugvinden op de lijst met financiële dienstverleners met een AFM registratie en vergunning.


Wat als de terugbetaling niet lukt?

Naarmate het leenbedrag hoger wordt neemt de termijn voor terugbetaling ook toe. De minimale termijn die voor de laagste leensommen wordt gehanteerd is 30 dagen, maar als het bedrag toeneemt richting de maximale som van 1.500 euro stijgt ook de betaaltermijn naar maximaal 62 dagen. Je mag van tevoren het hele bedrag zonder extra kosten inlossen, maar als je na de opgegeven datum in gebreke blijft wordt er wel al snel een incassotraject gestart.

Je dossier wordt dan uit handen gegeven aan het externe incassobureau Pactum Collections. Dreig je in de problemen te komen met terugbetalen? Laat dan in elk geval zien dat je van goede wil bent door al van tevoren contact op te nemen met Pactum op e-mailadres debiteurenbeheer@pactumcollections.com of via telefoonnummer 070 – 808 09 95.


Conclusie: Is Ferratum een betrouwbare website?

Voor je een microkrediet afsluit via Ferratum is het goed om te weten dat het bedrijf zijn grootste inkomsten niet genereert uit de rentepercentages die worden berekend. Ook bij het grootste leenbedrag met de langste looptijd bedraagt die rente namelijk slechts enkele euro’s. De meeste winst wordt behaald via de niet-persoonlijke garantiestelling, want daar worden behoorlijk hoge kosten voor gerekend. Ook het incassotraject bij mensen die niet op tijd kunnen terugbetalen levert onder de streep naar alle waarschijnlijkheid meer geld op dan het Ferratum kost.

Dat betekent dat deze kredieten betrouwbaar en ook heel voordelig zijn wanneer:

 • Je gebruik kunt maken van een persoonlijke garantsteller
 • Die persoon aan alle voorwaarden voldoet
 • Je de minilening op tijd terugbetaalt

Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Minilening zonder BKR check
 • Korte looptijd dus weinig risico
 • Snel tot maximaal 1.500 euro lenen
 • Persoonlijke garantsteller mogelijk
Minpunten:
 • Geen Nederlands bedrijf
 • Duur bij externe garantstelling
Ga naar Ferratum.nl
foto auteur Joey de Vries
Deze review is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

Ervaringen Ferratum

Ervaring geschreven door Krista
26 april 2021
Snel lenen

Het is tegenwoordig best duur om een leven op een leuke manier te leiden. Daardoor ben ik maar meer gaan lenen. Ik sluit daarvoor kleine leningen af bij Ferratum. Vooral omdat dat wat kleiner en compacter is. Je leent wat je nodig hebt en betaalt het snel en gemakkelijk weer terug. Dat is wel zo simpel om snel voor elkaar te krijgen. Het scheelt je een hoop gedoe en je kan op een leuke manier aan de slag gaan met je leven. Zeker een reden om voor de mogelijkheden van Ferratum te keuze, wat mij betreft.

Ervaring geschreven door Febe s
8 februari 2021
geen BKR gedoe

Geld lenen is soms de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen voor mij. Dat doe ik tegenwoordig bij Ferratum. Dat doe ik daarom dat ik dan eindelijk af ben val dat BKR gedoe. Ik snap best dat dit bestaat, maar met het oog op de kleine bedragen die ik soms aan het einde van de maand leen, vind ik het soms maar gedoe. Daarom ben ik blij dat het gewoon op deze manier kan. Je hebt er dan veel minder last van en kan gewoon je financiën op een goede manier verzorgen. Dat is dus misschien voor jou ook wel de ideale optie. Ik kan het je in ieder geval wel aanraden uit ervaring. Ik blijf ook in de toekomst de diensten van Ferratum gebruiken.

Ervaring geschreven door Dennis
11 december 2020
Erg tevreden!

Je kan natuurlijk altijd weleens te maken krijgen met geld tekort. Ik had het tijdens de lockdown en had daardoor dus wat geld nodig om de rekeningen te kunne betalen. Gelukkig was daar Ferratum. Daar kon ik een kleine lening afsluiten die snel weer afbetaald kon worden. Dat kost je natuurlijk wel wat, maar zoveel nu ook weer niet. Ik ben in ieder geval uit de problemen gekomen op die manier. Nu ik weet wat meer werk heb, is alles mooi opgelost. Ik kan iedereen Ferratum aanbevelen.

Ervaring geschreven door Mike
25 november 2020
Goede oplossing

Als je even net wat geld tekort hebt, dan is Ferratum wel een goede oplossing. Daar kan je gemakkelijk kleine bedragen voor korte tijd lenen. Ik heb nog weleens aan het eind van de maand geldtekort en dan wil ik toch stappen. Dan leen ik gewoon even 200 euro op deze manier. Het is wel wat duurder omdat de rente wat hoger is. Maar omdat het maar een klein bedrag is, valt het dan uiteindelijk nog altijd best mee. Ik heb nu al een paar keer een lening afgesloten, maar het is met ook altijd goed bevallen.

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling Ferratum

Website www.ferratum.nl
Sterren
Ervaringen
90% aanbevolen, 4 ervaring(en)
Deel je ervaring »
Ga naar Ferratum.nl
© ReviewGo.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies