Tips over online webshops, diensten & producten

Relatieplanet review & ervaringen

Relatieplanet
Ga naar Relatieplanet.nl

Onze expert over Relatieplanet:

Laatst bijgewerkt: 16 september 2021

Het is altijd een beetje spannend om een profiel aan te maken op een datingsite. Je geeft tenslotte een stukje van jezelf bloot aan de wereld. Daarbij wil je natuurlijk een goede aanbieder die aansluit bij jouw dating doelgroep. Makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het een goed idee om reviews over mogelijke aanbieders eens door te nemen. Met deze review lichten we datingsite Relatieplanet uit.

Met meer dan een half miljoen leden is Relatieplanet al tijden een van de grootste datingsites van Nederland. Ze hebben tien jaar achter elkaar prijzen binnengehaald als de beste datingsite van het jaar, populairste datingsite van het jaar of allebei tegelijk. Ze bestaan al sinds 2002 en zijn daarmee één van de oudste datingsites van het land.

Let op: Relatieplanet is gestopt!
Waarom kies je voor Relatieplanet?
 • Gekeurd als veilig en betrouwbaar
 • Keuze uit een enorm ledenaantal
 • Ondersteunende mobiele dating app die goed werkt
 • man-vrouwverhouding 50/50 boven de 30 jaar
 • Eerlijke prijzen voor premium abonnement
Ga naar Relatieplanet.nl

Hoe werkt inschrijven bij Relatieplanet?

De eerste stap is natuurlijk het aanmaken van een profiel. Op de site zie je meteen het inschrijfformulier staan. Het proces is gratis en wijst zichzelf. Binnen vijf minuten heb je een activatiebevestiging in je mailbox.

Nadat je je persoonlijke informatie hebt ingevuld selecteer je waar je naar op zoek bent. Denk aan geslacht(en), leeftijd, afstand, kinderen of kinderwens, welke religie ze idealiter aanhangen en de soort relatie die je wilt. Je geeft meteen aan in welke categorieën jijzelf valt. Zo kan het systeem profielen aanbieden die bij jouw voorkeuren passen. Hoe meer informatie je opgeeft, hoe meer de computer zijn resultaten kan personaliseren.

Profiel aanvullen met vragen

Bij het oprichten van je profiel krijg je naast multiple choice hokjes een paar open vragen. De site maakt automatisch een profieltekst van je antwoorden. Als het lastig voor je is om over jezelf te vertellen kan dit een uitkomst zijn.

Als laatste mag je jezelf opgeven voor nieuwsbrieven en kortingsacties. Eenmaal bevestigd heb je een gratis profiel aangemaakt en kun je aan de slag.


Hoe ontmoet je mensen via Relatieplanet?

Je kunt de zoekfunctie gebruiken om mensen te vinden die bij je wensen aansluiten. Deze werkt via filters die je kunt blijven aanpassen en verfijnen. Regelmatig krijg je een lijst van goed aansluitende kandidaten in je mailbox. Als je profiel compleet genoeg is krijg je de optie om zogenaamde ‘flirts’ toe te sturen. Lees de details hieronder.

Zoekfilters

De filters zijn uitgebreid: van gewicht tot haarlengte, van religie tot voorkeur in kleding, je kunt zo ongeveer alles aangeven wat je terug wilt zien in je potentiële partner. Op die manier zeeft Relatieplanet potentiële kandidaten sneller dan andere datingsites. Een minpuntje was dat mijn filters vaak bleven resetten. Daarom moest ik continu opnieuw mijn voorkeuren invullen.

De zoekfilters kun je apart instellen voor Nederland en België. De zuiderburen hebben bijvoorbeeld een ander schoolsysteem dan wij, maar Relatieplanet geeft beide weer. Zo kan de site je matchen met je gewenste opleidingsniveau in twee landen.

Profielen bezoeken

Als een interessant profiel bovenkomt kun je die bezoeken door erop te klikken. De foto wordt uitvergroot en voorzien van een profieltekst. Helaas gebruiken veel mensen de automatisch gegenereerde tekst waardoor hun profielen een beetje op elkaar lijken. Extra vervelend als je als gratis gebruiker alleen de profielfoto kunt zien. Gelukkig is meer te vinden bij de antwoorden op de persoonlijke vragen. Kenmerken als lengte en haarkleur worden benoemd, maar ook of er sprake is van een kinderwens, of wat iemand graag doet in zijn of haar vrije tijd. Als de persoon in de smaak valt kun je die een berichtje sturen via het praatwolkje.

Flirten

Je kunt ook gebruik maken van de eerder genoemde ‘flirts’ als je profiel uitgebreid genoeg is. Dan e-mailt de site regelmatig een selectie van singles die bij jouw wensen aansluiten. Deze kun je accepteren door op het groene hartje te drukken of overslaan door op het kruisje te drukken. Toch een beetje als Tinder, behalve dan dat je in eerste instantie de foto van je flirts alleen geblurd te zien krijgt. Je zult dus af moeten gaan op inhoud. Als de ander jouw profiel ook een groen hartje geeft kun je dat zien bij je verstuurde flirts.


Wie zijn de leden van Relatieplanet?

De leeftijd van de gebruikers is grotendeels boven de 35. De gemiddelde leeftijd ligt nog iets hoger. Relatieplanet is een uitermate serieuze datingsite, lijnrecht tegenover luchtige datingapps als Tinder. Een frisse wind in de soms vluchtige online datingwereld. Volgens onderzoek worden minder gesprekken gestart op Relatieplanet dan Lexa, maar de gesprekken op Relatieplanet duren langer. Het publiek hier is op zoek naar echte verbinding.

Grootste datingsite van Nederland

Relatieplanet heeft met ongeveer 670.000 abonnees een indrukwekkende ledenbasis. De Belgische en Nederlandse ledenbasis zijn aan elkaar gekoppeld, wat het enorme ledenaantal gedeeltelijk verklaart. Goed nieuws voor abonnees die dicht bij onze zuiderburen wonen maar weer minder leuk als je in Amsterdam woont. Zoals op alle datingsites is er een overschot aan mannen. Hoe hoger de leeftijd oploopt in de profielen hoe meer dit gelijktrekt gelukkig.

Inactieve leden

De site trekt ongeveer 600.000 bezoekers per maand, dus je zou zeggen dat het leeuwendeel van de gebruikers minstens een keer per maand incheckt. Tegelijk zijn er honderden boze abonnees te vinden op fora die klagen over leden die al in geen jaren hebben ingelogd. Een Google search naar ‘review Relatieplanet’ zal redelijk wat lage klantbeoordelingen laten zien naar aanleiding van deze verdenkingen. Toch gaat het hier om enkele honderden reviews, afkomstig van een ledenbasis van honderdduizenden.


Hoe werkt relatieplanet?

Relatieplanet heeft zijn functies overzichtelijk verspreid over een aantal pagina’s. Ik neem deze kort door.

Mijn overzicht

Deze pagina geeft weer wat er veranderd is sinds de laatste keer dat je bent ingelogd. Je ziet wie je profiel bezocht heeft, hoe vaak je bent uitgeroepen tot iemands favoriet, en hoe compleet je profiel is. De echte waarde laat zich pas zien bij een premium abonnement wanneer je de profielen kunt opzoeken die jou bezocht hebben. Tot die tijd krijg je een geblurde foto zonder naam.

Rechtsboven in de rode balk naast je foto kun je bijhouden wie jij geblokkeerd hebt en wie jou als laatste heeft bekeken. Daarnaast kun je hier je profiel aanpassen of uitloggen.

Berichten

Bij berichten kun je natuurlijk je chatsessies zien en bijhouden met wie je in gesprek bent. Je kunt gebruikers blokkeren, maar als je geen interesse hebt kun je dat ook aangeven met een druk op de knop. Dat is wat minder bot dan negeren en laat mensen niet wachten tot het gevoel van afwijzing bij hen indaalt. Een voordeel van Relatieplanet is dat iemands profiel aangeeft hoe vaak hij of zij reageert op berichtjes.

Zoeken

Hier kun je handmatig je soulmate opzoeken aan de hand van filters. Je kunt meteen zien wie er online is en op volgorde zetten van nieuwste leden als je nieuwsgierig bent naar nieuwkomers.

Favorieten

Hier kun je bijhouden wie jij als favoriet hebt aangemerkt. Handig als je ze niet kwijt wilt raken maar nog een berichtje moet sturen.

Events

Relatieplanet organiseert ook events om andere Relatieplanet-gebruikers te ontmoeten. Onder dit kopje staat wanneer ze plaatsvinden en tegen welke meerprijs je mee mag doen. Je kunt filteren op prijs of datum. De events variëren van single borrels, tot wandelingen en speeddate evenementen.

Blog

Interessant van Relatieplanet is dat ze een uitgebreid blog bijhouden over alles wat te maken heeft met relaties en daten. Het is verzorgd, ordelijk en leest makkelijk weg. Fijn voor degenen die overnieuw beginnen met daten of graag nieuwe tips willen. Je hebt geen premium account nodig om de artikelen te lezen.


Gebruiksgemak

De functies en profielen zijn overzichtelijk ingedeeld. Onder in de balk staat contactinformatie van Relatieplanet, voorzien van links naar hun accounts op Twitter, Facebook en Instagram. Het is een site die niets liever doet dan je bij de hand nemen in het proces van online daten.

Het aanpassen van je profiel en zoekvoorwaarden is makkelijk en snel gedaan. Je hoeft zelden te zoeken naar die ene optie die je nodig hebt. Een verademing vergeleken met veel andere sites.

Zoals eerder vermeld heb ik persoonlijk last van het resetten van de filters, zelfs wanneer ik nog ingelogd ben. Af en toe melden andere gebruikers op fora hetzelfde probleem.


Veiligheid

Nepprofielen zijn een universeel probleem op datingsites. Het is onduidelijk hoeveel het er zijn maar klantenservice moedigt aan om contact met ze op te nemen als een profiel verdacht lijkt. Vervelende gebruikers hoef je niet te vrezen want die kun je gewoon blokkeren. Je kunt ook gesprekken verwijderen of je profiel onzichtbaar maken.


Keurmerken en betrouwbaarheid

Er is een waslijst aan prijzen toegekend aan Relatieplanet. Zo heeft de Consumentenbond hen de hoogste score voor het waarborgen van privacy gegeven voor dit jaar. Gegevens worden veilig opgeslagen en verwerkt, klanten kunnen zich afmelden voor ongewenste commerciële e-mails en de site wordt regelmatig getest met digitale nepaanvallen.

Relatieplanet draagt het Keurmerk Veilig Daten voor hun inspanningen om oplichting en nepprofielen tegen te gaan, om transparant te zijn in hun prijsafspraken en voor het bieden van uitgebreide klantenservice.

De datingsite heeft ook het Thuiswinkel Waarborg certificaat sinds 2013, een keurmerk dat slechts toegekend mag worden aan diensten die transparant, betrouwbaar en veilig zijn. Dat betekent onder andere 14 dagen bedenktijd, het beveiligen van je gegevens en het bieden van een veilige betaalomgeving.


Relatieplanet App

Via de app kun je niet bij de blog of events zoals op de site, verder heb ik geen verschil kunnen vinden. De app steekt grotendeels hetzelfde in elkaar als de site maar is handiger als je graag op je telefoon zit natuurlijk. Deze is gratis te downloaden in de Playstore of App Store.


Wat zijn de kosten van Relatieplanet account?

Relatieplanet biedt zoals veel andere datingdiensten drie abonnementspakketten aan. Je kunt de site een maand lang premium proberen voor € 24,95. Heb je meer vertrouwen in je zaak kun je gaan voor drie maanden tegen € 14,95 per maand, of zes maanden tegen € 9,95 per maand.

De prijzen voor alle pakketten zijn iets goedkoper dan vergelijkbare sites. Let op, want deze worden automatisch met een maand verlengd tegen het maandtarief waarvoor je het abonnement in eerste instantie afnam. Na een abonnement van zes maanden wordt het dus verlengd met nog een maand voor € 9,95. Je kan betalen met iDeal, creditcard en PayPal.

Mogelijkheden met een gratis Relatieplanet account

Zoals bij veel datingsites kun je gratis aan de slag maar met veel beperkingen. Wil je gebruik maken van alle functies moet je toch echt een betaald abonnement nemen. Tot die tijd kun je slechts twee gesprekken starten met andere gratis gebruikers.

Je kunt met een gratis abonnement slechts één foto van anderen bekijken. Voor andere leden met een gratis abonnement geldt natuurlijk hetzelfde wanneer ze jouw profiel zien. Op die manier kun je niet echt pronken met je voorzichtig opgebouwde fotocollage. Het is logisch dat je moet betalen om alles mee te krijgen, maar zelfs als betalend lid kun je niet alles laten zien aan anderen met een gratis abonnement. Je wordt dus gestraft voor iemand anders zijn of haar keuze om geen abonnement te nemen.

Sleutels met een gratis account

De voorwaarden om gesprekken aan te gaan vielen me tegen. Ten eerste moet het gaan om een andere gratis gebruiker, betalende abonnees kun je niet contacteren. Ten tweede werkt de chatfunctie met ‘sleutels.’ Je krijgt er een bij het aanmaken van je profiel, en nog een wanneer je profielfoto is goedgekeurd. Als je een bericht verstuurt komt deze vergrendeld aan. Of jij of de ontvanger moet een sleutel inleveren om je bericht te ontgrendelen en te lezen.

Als eenmaal een gesprek ontgrendeld is kun je zo veel met elkaar praten als je wilt. Je kunt wel altijd reageren op berichten die premium leden je toesturen. Het is een gedoe terwijl andere sites gratis ongelimiteerd contact aanbieden tussen gebruikers.

Mogelijkheden met een premium Relatieplanet account

Vergelijk dat met de voordelen van een premium abonnement. Waar sommige sites meerdere soorten premiums aanbieden (Silver, Gold, Platinum bijvoorbeeld) is er maar één soort betaald abonnement voor Relatieplanet.

Bij het afnemen van premium kun je onbeperkt chatten en berichten sturen, zien wie jouw profiel bekeken heeft, zien wie een premium gebruiker is, alle openbare foto’s inkijken van een profiel, filteren wie jou mag contacteren en deelnemen aan events met korting. Voor marktconforme prijzen heb je een premium abonnement op een van de hoogst onderscheiden datingsites van het land. Een goede deal.


Klantenservice

Het telefoonnummer en e-mailadres van de klantenservice is altijd onder in de balk te vinden op de site. Op de app en de site staat een FAQ onder het kopje ‘Hulp nodig?’. Een e-mail aan klantenservice wordt binnen vierentwintig uur beantwoord.

Relatieplanet opzeggen

Voor het verwijderen van je gratis account heb je verder niemand nodig. Deze kun je opzeggen bij je profielinstellingen. De opzegging moet net als de activatie bevestigd worden via e-mail. Als je als premium lid wilt stoppen moet je eerst je abonnement opzeggen. Dit werkt ook via je profielinstellingen, waarna je op dezelfde manier als een gratis lid kan stoppen. Je kunt het allemaal nog eens nalezen op de site bij de FAQ.


Conclusie

Als je single en op zoek bent naar een serieuze relatie is Relatieplanet waarschijnlijk een van de beste aanbieders. Een groot ledenaantal met marktconforme prijzen, app-ondersteuning en extra events maken deze site degelijk voor alle gebruikers.

Betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk

De site is universeel bekroond als betrouwbaar, veilig, gebruiksvriendelijk en voorzien van meerdere keurmerken. Er zitten echter een paar scherpe randjes aan het gebruiksgemak. Hiermee doel ik op het feit dat de zoekfilters telkens opnieuw worden gereset. Dat het zowel gebeurde op de site als de app betekent dat de fout waarschijnlijk ligt bij Relatieplanet zelf. Hopelijk wordt hier iets voor gevonden. De gratis opties, zoals het maar kunnen inzien van een enkele foto, zijn summier in vergelijking met andere sites. Diensten als Okcupid en Tinder doen dat beter.

Hoewel er (vanzelfsprekend) een overschot is aan mannelijke singles verdwijnt dit met hogere leeftijden. Relatieplanet wil graag uitbreiden naar een jonger publiek en ze hebben ook jonge gebruikers in hun bestand. Echter is vooralsnog het overgrote merendeel de 35 gepasseerd. Je hebt meer te kiezen als je dichter bij België zit, tenzij reizen geen probleem is. Woon je zonder auto in het noorden van het land, slinkt de poel van beschikbare kandidaten aanzienlijk. Dit alles is geen probleem op zich, maar als je als jongere boven de rivieren op zoek bent naar een serieuze relatie moet je dit wel in je achterhoofd houden.

Dus ben je single, voorbij de vijfentwintig en op zoek naar een betrouwbare aanbieder met veel opties? Stop met zoeken en probeer Relatieplanet gerust een maandje uit.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Gekeurd als veilig en betrouwbaar
 • Keuze uit een enorm ledenaantal
 • Ondersteunende mobiele dating app die goed werkt
 • man-vrouwverhouding 50/50 boven de 30 jaar
 • Eerlijke prijzen voor premium abonnement
Minpunten:
 • Merendeel ledenbasis boven de 35
 • Gedeelte ledenbasis is over de grens van België
 • Filters bleven ongevraagd resetten
 • Beperkte opties met gratis account
Ga naar Relatieplanet.nl
foto auteur Sander Dijkman
Deze review is geschreven door Sander Dijkman

Documenteert zijn zoektocht naar de liefde voor Reviewgo. Probeert alle datingsites uit, zodat jij de datingsite of app kunt vinden die bij jou past. Vind het leuk om een product of dienst helemaal uit te pluizen en zijn bevindingen hierover te delen. Hobby's; wielrennen, actieve vakanties en speciaalbier.

Ervaringen Relatieplanet

Ervaring geschreven door Daniël
26 mei 2021
Beste datingsite!

Relatieplanet is echt met afstand de beste datingsite! Ik kan het weten, want ik heb ze wel bijna allemaal gehad. Ik was eigenlijk ook best wel wanhopig dat ik nooit iemand ging vinden. Totdat ik dus bij deze site uitkwam. Het was precies wat ik nodig had. Geen gedoe met swipen en geen blije mensen die je direct al belachelijk maken. Gewoon serieuze meiden die ook op zoek zijn naar een fijne relatie. Ik heb zelfs meer dan één contact gevonden hier. Maar al snel vond ik de vrouw waar ik bij wilde zijn. Gelukkig klikte het zo goed dat zij al snel hetzelfde voelde. Nu zijn we al drie maanden samen en is het leven mooier dan ooit!

Ervaring geschreven door Bodil992
17 mei 2021
Planeet van liefde

Ik was nooit zo’n superheld met daten. Ook niet op internet. Dat kwam ook omdat ik op veel sites het idee had dat er alleen maar opdringerige mannen zaten die helemaal niet voor mij kwamen, maar voor iets heel anders. Nu ik op Relatie Planet zit, heb ik ontdekt dat het gelukkig ook anders kan. Hier kan je namelijk wel gewoon rustig contact opbouwen met leuke mannen die meer willen dan alleen maar even snel met je de kamer in. Ik heb nog even gewacht met afspreken, maar tot nu toe is het contact verder heel leuk. Ik denk dat dat ook wel komt omdat RP je veel makkelijker weet te matchen met mannen die goed bij je passen. Bij andere apps had ik vaak het idee dat die systemen helemaal niet zo goed ingesteld waren. Meestal voelde ik er niks bij, maar nu dus wel. Dat maakt het de lage kosten van het abonnement meer dan waard.

Ervaring geschreven door Koos
26 januari 2021
Beste site

Ik ben ook de jongste niet meer. Dus na mijn scheiding zag ik het niet zo zitten om de kroegen weer in te gaan. Mijn dochter heeft me geholpen met een profiel op Relatieplanet. Ik dacht eigenlijk dat dat alleen leuk zou zijn voor jonge mensen. Maar tot mijn verbazing vind ik er ook allemaal leuke vrouwen van mijn leeftijd. Ik merk wel dat er veel veranderd is sinds de tijd dat ik mijn ex-vrouw ontmoette. Maar ik heb er wel veel plezier in. Ik kan iedereen die ook op latere leeftijd alleen raakt het aanraden om hier eens te kijken hoe de kansen zijn. Je zal echt niet teleurgesteld worden. Dat is veel waard.

Ervaring geschreven door Alice
11 december 2020
uiteindelijk precies wat ik zocht

Ik ben al sinds een paar maanden lid bij Relatieplanet. Het inschrijven vond ik wel spannend. Vooral ook omdat ik het internetdaten nog niet eerder had geprobeerd. Ik ben daarom ook blij dat Relatieplanet zo lekker duidelijk is. Daardoor kon ik al snel wat leuke mensen leren kennen en beginnen met daten. De eerste paar mislukte wel. Daardoor had ik wat minder vertrouwen of het wel goed zou komen. Toch doorgezet en nu wel al een paar leuke contacten opgedaan. Het is vooral zaak dat je er zelf ook mee om leert gaan. Je komt er al snel achter wat je wel leuk vindt en wat niet en zo wordt het daten ook wat gemakkelijker. Nu snap ik dus ook waarom mijn relaties vroeger, voor ik Relatieplanet gebruikte, altijd mislukten. Dus je hebt er als mens ook heel veel aan. Ik ben nog niet de man tegengekomen waar ik bij wil blijven, maar ik blijf zeker nog actief op Relatieplanet.

Ervaring geschreven door Milda
18 november 2020
internetdaten een kans gegeven

Eindelijk internetdaten eens een kans gegeven. Op aanraden van een vriendin gekozen voor Relatieplanet. Het was wel even wennen, maar al snel contact met een leuke man die niet ver weg woonde. Na een paar berichten over en weer toch maar afgesproken in de stad. Ik vond hem wel heel leuk, maar was toch wel voorzichtig. Daarom bleef ik lid bij Relatieplanet en heb daar nog met andere mannen gesproken. Sommige leuk, andere wat minder. Pas wel op met de opdringerige mannen, al kan RP daar natuurlijk niets aan doen. Na enige tijd contact via WhatsApp nog een keer afgesproken. Uiteindelijk sprong de vonk toch helemaal over. Ik ben nu al een tijdje met hem samen en hoop dat dit nog lang zo blijft. Wel jammer dat je je hele abonnement uit moet zitten bij Relatieplanet, maar dat is maar een kleine prijs voor echte liefde.

Ervaring geschreven door Sasja
7 oktober 2020
Serieus daten

Na al het "geswipe" op tinder en happn was ik toe aan een serieus datingplatform. Relatieplanet heeft me geholpen aan een leuke nieuwe vriend. Bij de derde match was het raak. Je moet wel je portemonnee trekken maar het feit dat andere leden dat ook doen betekent automatisch dat het meer serieus daten is.

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling Relatieplanet

Website www.relatieplanet.nl
Sterren
Ervaringen
90% aanbevolen, 6 ervaring(en)
Deel je ervaring »
Ga naar Relatieplanet.nl
© ReviewGo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement