Eerlijke reviews over websites, webshops & bedrijven

ROOTS review & ervaringen

ROOTS
Ga naar Rootsdating.nl

Onze expert over ROOTS:

Laatst bijgewerkt: 14 december 2020

Ook voor christelijke singles kan het zoeken naar liefde soms lastig zijn. Een levenspartner vinden is een uitdaging op zichzelf, laat staan een levenspartner met dezelfde visie op het leven. Makkelijker gezegd dan gedaan dus. Juist voor die mensen is er Roots, een datingsite waar christelijke singles elkaar kunnen ontmoeten. Roots heeft een relatief grote ledenbasis, hanteert schappelijke prijzen en biedt genoeg functies om zoekende christenen van dienst te zijn.

Waarom kies je voor ROOTS?
 • Mooie website
 • Visueel georiënteerde profielen
 • Goede appondersteuning
 • Degelijke prijzen
 • Grote ledenbasis voor deze doelgroep
 • Matchend algoritme aanwezig
 • Automatisch gegenereerde profieltekst mogelijk
Ga naar Rootsdating.nl

Inschrijven

Het inschrijfproces is zo overzichtelijk mogelijk gemaakt. Als je naar de site van Roots gaat krijg je na het aanmaken van je account een aantal vragen om te beantwoorden. Ze geven steeds maar een enkele vraag weer per scherm. Deze zijn vaak voorzien van icoontjes. Bovenin staat een progressiebalk die aangeeft hoever je al bent in het inschrijfproces. Die zul je niet echt nodig hebben want er is niet heel veel dat je per se moet invullen. Het gaat dan vooral over algemene informatie, zoals je opleidingsniveau, lengte, beroep en of je kinderen hebt. Omdat het hier gaat om een datingsite met een christelijke oriëntatie wordt ook gevraagd naar je kerkelijke aansluiting.

Daarna is het tijd om je profiel visueel bij te werken. Roots draait vooral om foto’s en filmpjes die je kunt uploaden of linken naar je account. Hieruit ontstaat een collage die laat zien wie jij bent (hier later meer over). Om te beginnen moet je minstens vier afbeeldingen uploaden. Je kunt via de link naar hun zoekmachine foto’s selecteren die je bij jou vindt passen. Filmpjes kun je selecteren van Youtube zonder de site te hoeven verlaten. Je kunt al je beelden en clips voorzien van bijschrift. Uiteindelijk moet de collage een goede impressie geven van wie je bent en wat je belangrijk vindt.

 

Wanneer je een begin hebt gemaakt aan je profiel moet je die activeren. Roots stuurt je een mailtje met een bevestigingslink. Pas nadat je die hebt aangeklikt word je zichtbaar voor anderen.


Hoe ontmoet je mensen via Roots?

Roots gebruikt een beproefde formule om gebruikers in contact met elkaar te brengen. Die bestaat uit twee delen, namelijk Zoeken en Matching. De eerste is handmatig en de tweede doet de site voor je.

Zoeken

Als eerste de zoekfunctie. Dit is een veld waar je volop mee kunt experimenteren. Bij iedere zoekopdracht kun je totaal verschillende wensen opgeven namelijk. Je kunt gewenste profielen samenstellen op leeftijd, woonplaats en afstand en of ze online zijn of niet. De zoekfunctie werkt dus met teleurstellend weinig criteria, maar het zal toch even duren voordat je alle profielen hebt gezien.

Als je de zoekopdracht hebt ingevuld brengt de site je een lijst aan profielen die voldoen aan je wensen. Helaas kun je de resultaten niet ordenen op bijvoorbeeld dichtste bij of van jong naar oud. Dat doet de matchingfunctie beter.

Matching

Tot nu toe heb je eigenlijk geen informatie over je persoonlijkheid hoeven invullen, maar dat kan wel. Daarvoor ga je naar onderen in je overzicht en klik je op de Persoonlijkheidstest. Deze test gaat dieper in op wie je bent en waar je ambities liggen. Vandaaruit kan het Roots algoritme zoeken naar wie goed bij jou zou passen. Deze functie is niet bruikbaar tot je deze test invult. Aangezien dit een van de twee hoofdmanieren is om iemand te vinden zou ik aanraden die zo snel mogelijk in te vullen. Dat kan ook als je een gratis gebruiker bent.

Het algoritme van Roots gaat daarna dagelijks op zoek naar profielen die goed bij de jouwe passen.

Wanneer je de test hebt ingevuld krijg je een automatisch geschreven introtekst gebaseerd op je antwoorden. Hoewel het een echt verhaaltje is, kun je al snel zien dat een computer dit heeft geschreven. Dat zie je vaak ook nog terug bij andere profielen. Deze kun je alsnog altijd zelf aanpassen of overnieuw typen als je wil. Daarmee maak je toch een betere indruk lijkt me.

Omdat de matchingfunctie meer informatie gebruikt dan de zoekfunctie is die waarschijnlijk effectiever in het vinden van interessante gebruikers. De matches krijg je te zien op een aparte pagina. Deze kun je nog filteren op datum, afstand, alfabetische volgorde en nog niet bekeken. Daarnaast kun je bladeren op profielen die jou een like hebben gegeven, of jij een like hebt gegeven, of allebei. Zo kun je direct zien welke matches precies goed voor je zijn.


Wat voor singles vind je op Roots?

De hoofdreden om op deze site te gaan is dat je een christen bent en je verbonden voelt met andere christenen. De aantrekkingskracht is dus vooral de ledenbasis van overtuigde christenen op zoek naar liefde. Daarbij moet gezegd worden dat binnen deze geloofsovertuiging de ledenbasis erg groot is: die is namelijk 20.000 leden sterk. De leden zijn verspreid over België en Nederland.

Vanwege de christelijke insteek wordt natuurlijk gezocht naar serieuze relaties. Bij het aanmaken van je profiel kun je dus beter de shirtloze selfies achter je laten. Het lijkt me ook verstandig om een rustige toon aan te slaan in je berichten en niet te snel een date te verwachten.


Functies

Om je te helpen bij het vinden van je christelijke levenspartner geeft de site je nog een aantal handvaten. Dit zijn er niet heel veel dus je kunt al snel doorstarten.

Mijn profiel

Je profiel kun je blijvend aanpassen en invullen. Een interessante eigenschap is het interviewonderdeel. Die voert automatisch vragen aan bij je profiel. Als je een zo’n vraag beantwoordt, komt jouw antwoord bij je openbare informatie te staan. Als je een aantal vragen afwerkt krijg je een soort quizlijstje die andere gebruikers kunnen doorlezen. Dit zijn open vragen, dus je kan wat van je creativiteit laten zien.

 

Bij je collage kun je extra foto’s en filmpjes toevoegen of aanpassen. Bijschriften zijn mogelijk maar niet verplicht. Daaronder staat al je algemene informatie waar andere profielen op kunnen zoeken. Die kun je nog bewerken als je situatie verandert.

Zoals eerder vermeld krijg je een automatisch gegenereerde profieltekst na het invullen van de persoonlijkheidstest. Deze zal rechts in de balk komen te staan. Ook die kan bijgewerkt of vervangen worden. De hoofdmoot van je profiel blijft de collage natuurlijk.

Inbox

De Inbox is waar al je berichten en contacten komen te staan. Deze houdt ook je gespreksgeschiedenis bij en laat je jouw huidige gesprekken voortzetten.

Account & Notificaties

Bij de instellingen kun je alles regelen rondom je account. Hoe vaak je gemaild mag worden en om welke redenen, wat voor lidmaatschap je hebt, het aanpassen van je wachtwoord en e-mailadres, het ontvangen van nieuwsbrieven en meer.

Het is een goed idee om je account direct te optimaliseren als je van plan bent om langere tijd een lidmaatschap aan te gaan. Zo gaat de eindeloze stroom van mailtjes en meldingen ook niet tegenstaan.

Chatten

Naast dat je berichten kan sturen op de gewone manier kun je ook chatten. Rechts van je profiel zie je welke van jouw matches nu online zijn. Als je een Premiumabonnement neemt kun je met die profielen chatten. In het chatscherm staat een lijst met overeenkomsten tussen jou en dat profiel. De chat geeft dus meteen wat tips waar je het over kan hebben.

Roots Up-to-date

De Roots Up-to-date is de blog van de site. Die is mooi weergegeven maar nog wel wat klein. De focus van de artikelen ligt natuurlijk op het gebruik van Roots. Aan de andere kant is er ook informatie te vinden over hoe je het beste te werk kunt gaan in de online dating wereld. Ik had zelf wat specifieke informatie verwacht over hoe christelijk daten werkt, maar dat komt misschien nog. Hier worden ook succesverhalen gedeeld. Deze kun je insturen naar de site voor publicatie als het je lukt om de liefde te vinden hier. Ook nieuwe aanbiedingen, acties en nieuws over evenementen worden hier medegedeeld.


Gebruiksgemak

Het gebruik van Roots is erg simpel. Dat komt ten eerste omdat er weinig functies aanwezig zijn op de site. Buiten de zoek- en matchingfuncties is er gewoon niet veel te doen op de site eigenlijk.

Ten tweede is alles overzichtelijk ingedeeld. Er wordt niet eindeloos gevraagd naar extra informatie over je fysieke karakteristieken of die ene onderscheidende hobby. Je persoonsbeschrijving is beknopt en bovenal visueel. In een oogopslag kun je je dus al een voorstelling maken van de persoon achter het profiel. Ik ondervond daarom weinig last van de lay-out van de site. Je zult alle functies binnen een uur doorhebben.


Roots’s veiligheid en privacyverklaring

Vanwege de gevoelige aard van je informatie en foto’s is je veiligheid erg belangrijk. Daarom heb ik even uitgezocht wat er te weten is over de veiligheidsmaatregelen.

Nepgebruikers worden geweerd via systematische analyse. Dat gebeurt zowel handmatig als automatisch. Profielen die niet worden vertrouwd worden afgekeurd. De procedure is klaar na maximaal 24 uur, dus de site wordt goed bijgehouden. Mocht je zelf een account tegenkomen die je niet vertrouwt kun je die rapporteren bij de helpdesk.

Zoekresultaten blokkeren

Gebruikers die vervelend doen of die je niet meer wil zien in je matching- of zoekresultaten kun je nog altijd blokkeren. Wanneer je iemand geblokkeerd hebt kun je dat niet zelf terugdraaien, daarvoor moet je mailen naar de helpdesk. Dat is best een hoge drempel voor het opheffen van een blokkade in mijn ogen. Je kunt je profiel ook niet tijdelijk opheffen, dus de enige manier om van iemand af te komen is om die te blokkeren. Roots adviseert dat als je een pauze in wil lassen voor je profiel je zoveel mogelijk informatie moet verwijderen uit je account. Zo stopt de automatische matching vanwege gebrek aan informatie om mee te werken. Dit voelt wat provisorisch aan allemaal.

Privacy

Roots benadrukt dat alle berichtenuitwisselingen tussen gebruikers niet inzichtelijk zijn voor hun medewerkers. Ze delen persoonsgegevens niet met derden en je verschijnt dus ook niet in de zoekresultaten van zoekmachines (wat niet het geval is bij datingsites zoals Badoo). Het is ook niet toegelaten om specifieke persoonsgegevens te zetten op je site, zoals je adres en telefoonnummer.

Net als alle datingsites verzamelt Roots veel persoonsgegevens over gebruikers. Dat gaat van inlogtijden tot IP-adres. Gegevens worden niet doorverkocht maar wel verwerkt om de site te verbeteren. Data worden ook gebruikt om reclame te sturen, meestal via handelspartners. Gebruikersgegevens kunnen dus wel worden doorgestuurd naar legaal toegestane partners. Je kunt de notificaties over reclame dan wel aanpassen, maar je informatie wordt nog steeds verzameld.

Data worden verwerkt en geanalyseerd via externe programma’s zoals Google Analytics. Alle data waar Roots over beschikt worden zes maanden na uitschrijving weer gewist. Fiscale informatie wordt zeven jaar bewaard in overeenkomst met de wet. Daarna wordt die ook verwijderd. Alles in het beleid van Roots is gebruikelijk voor datingservices.

Op Roots staat een extra pagina met informatie over hoe je veilig en anoniem kunt blijven. Dat heeft vooral betrekking op nepprofielen die je geld proberen af te troggelen. Er staan ook tips in over hoe je rode vlaggen kunt herkennen bij gebruikers waar je beter weg van kunt blijven. Dat zijn welkome suggesties, vooral voor mensen die nog maar net komen kijken bij online dating.


Roots app

Roots heeft een eigen datingapp waar je eigenlijk alles mee kan wat je op de site kunt doen. De vormgeving verschilt soms wel nog. Verstandig om door te nemen voordat je hem downloadt dus.

Wanneer je inlogt zie je als eerste een pagina met updates van je matches. Je kunt hier bijhouden wie van je matches nog foto’s heeft geupload of nieuwe tekst heeft geschreven. Het hoofdgebruik draait nog steeds om het bekijken van je matches en het uitvoeren van zoekopdrachten. Om bij die functies te komen moet je eerst de hamburger rechtsboven aanklikken. Dan schuift een menu uit waar je alle functies uit kunt selecteren.

Naast de hamburger staat een praatwolkje. Dit is een shortcut naar je gesprekken (Inbox). Net als op de site zie je bij het icoontje staan of iemand je een berichtje heeft gestuurd. Als je geen zin hebt om zenuwachtig je mobieltje te blijven controleren kun je natuurlijk gewoon je notificaties aanpassen. Je kunt instellen om een pushbericht krijgen als iemand je iets stuurt.

Alle functies zijn aanwezig en zelfs de lay-out is verder niet heel verschillend van de site. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het draait om scrollen in de app. Vrijwel alles staat onder elkaar en de weergave is best groot. Dat betekent dat je best wat heen en weer moet scrollen om te komen waar je moet zijn. Dat kan natuurlijk niet anders, want als de weergave kleiner was kon je niet lezen vanaf je scherm. Al met al is de app prettig in het gebruik.


Roots kosten

Roots biedt ruime keus in het afsluiten van een betaald pakket. Hier heb ik het hele aanbod op een rijtje gezet:

 • 1 maand voor € 15,-
 • 3 maanden voor € 12,50 per maand, gefactureerd in één betaling van 37,50 euro
 • 6 maanden voor € 9,95 per maand, gefactureerd in één betaling van 59,70 euro
 • 12 maanden voor € 8,50 per maand, gefactureerd in één betaling van 102,- euro

De kosten zijn niet erg hoog vergeleken met andere datingsites. Dat maakt het aanbod zeker aanlokkelijker. Opvallend is wel hoe weinig het verschil eigenlijk maakt om een groter of kleiner abonnement te kiezen. De meeste datingsites zijn dan misschien een stuk duurder, maar geven ook grotere kortingen naarmate je een groter abonnement neemt. Dat er een verschil van € 6,50 zit tussen de hoogste en laagste maandprijs is niet echt baanbrekend.

Als koopstrategie raad ik dan ook aan om een abonnement voor drie maanden te kopen. Als de site genoeg bevalt om je abonnement te vernieuwen met een groter pakket heb je uiteindelijk weinig geld verloren. Als Roots niet bevalt ben je ook weer snel van het abonnement af.

Belangrijk om te vermelden is dat je abonnement automatisch vernieuwd wordt wanneer het afloopt. Vanaf dat moment wordt je pakket maandelijks verlengd tegen de standaard prijzen. Om dat te voorkomen kun je 24 uur na aankoop de automatische verlenging stopzetten. Daarvoor ga je naar Instellingen, dan naar Abonnement en kies je Nee bij Automatisch verlengen. Vanaf dan zal je huidige membership aflopen.

Als je wil kun je ook je abonnement afsluiten via de app. Daarvoor download je eerst de app, ga je naar Instellingen en druk je op de Word Full Member-knop. De voorwaarden zijn hetzelfde als wanneer je een abonnement afsluit via de site. Als je via Apple een abonnement afsluit moet je wel weer opzeggen via Apple. Dat verloopt via iTunes. Die kun je dus ook alleen beheren vanuit iTunes. Je abonnement voldoet dan ook aan de Apple gebruikersvoorwaarden en niet die van Roots. Dat kan effect hebben op je privacy en de opslag van je persoonsgegevens. daarnaast zal er geen automatische verlenging zijn van je abonnement wanneer die afloopt.

Wat kun je met een gratis Roots account?

Met een gratis account kun je alle pagina’s bekijken, je profiel compleet maken inclusief de persoonlijkheidstest, profielen zoeken en matches ontvangen. Je kunt ook gebruik maken van de datingapp en likes uitdelen. Je kunt dus vooral rondkijken met een gratis account.

Wat kun je met een betaald Roots account?

Door een van de betaalde pakketten te nemen kun je onbeperkt berichten en likes sturen. Berichten die je ontvangt kun je dan ook lezen. Daarnaast kun je chatten met matches die ook een betaald lidmaatschap hebben. Als laatste krijg je meer zoekfilters om je zoekopdrachten accurater te maken.

Betaalmogelijkheden

Je kunt slechts op twee manieren betalen op Roots, en dat is via iDeal en Mr Cash.


Klantenservice

Je kunt de helpdesk alleen bereiken via e-mail. Als je klikt op de link voor contact word je gelinkt naar je eigen e-mailaccount vanwaar je een bericht kunt sturen. Als je nog niet ingelogd bent op je eigen mail moet je eerst dat doen. Daarom zou een reactieformulier wat prettiger zijn geweest.

Meer contactopties zoals bijvoorbeeld een telefoonnummer zouden ook fijn geweest zijn. Ik kan ook geen uiterste reactietijd vinden voor mailtjes naar klantenservice. De helpdesk voelt daarom een beetje karig aan.

Uitschrijven en abonnement beëindigen

Je kunt je profiel verwijderen door in het menu te gaan naar Instellingen en dan naar Account. Daar kun je je wachtwoord invoeren bij Verwijder mijn account.

Bij het verwijderen van je account word ook je betaalde abonnement per direct stopgezet. Dat heeft een voordeel en een nadeel: je hoeft niet eerst de verlenging stop te zetten om je account te verwijderen. Aan de andere kant worden ook je restdagen opgeslokt. Zelfs als je later hetzelfde profiel aanmaakt (met hetzelfde e-mailadres) kun je die niet weer opnemen. Het is dus een goed idee om je automatische verlenging stop te zetten, je restdagen te gebruiken en daarna pas je account verwijderen.


Conclusie

Als je op zoek bent naar ‘gewoon’ een datingsite kun je vast betere vinden. Als je graag binnen de christelijke kaders zoekt is Roots een uitstekende keus.

Je geloof moet vooropstaan bij het zoeken naar een partner. Als dat niet het geval is kun je meteen verder kijken. Buiten de christelijke oriëntatie zijn zat goede datingsites te vinden, vaak met vergelijkbare prijzen.

Als je het belangrijk vindt om een christen te vinden wordt de site wel interessant. Een degelijke indeling, goede appondersteuning en grote ledenbasis (binnen deze doelgroep) maken Roots een goede keus voor christelijke singles in heel Nederland.

Is Roots het geld waard?

Er zijn meer websites die zich richten op christenen, maar niet heel erg veel. Daarnaast hebben ze vaak niet zo veel leden als Roots. 20.000 mag een stevig getal genoemd worden voor deze doelgroep. Als je zelf op zoek bent naar een christelijke partner voor op de lange termijn is het daarom een aantrekkelijke datingsite. De bescheiden prijzen maken een abonnement des te meer het geld waard. Echter, als geloofsovertuiging je niet uitmaakt kun je beter naar andere datingsites kijken.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Mooie website
 • Visueel georiënteerde profielen
 • Goede appondersteuning
 • Degelijke prijzen
 • Grote ledenbasis voor deze doelgroep
 • Matchend algoritme aanwezig
 • Automatisch gegenereerde profieltekst mogelijk
Minpunten:
 • Weinig betaalopties
 • Karige ondersteuning helpdesk
 • Kleine ledenbasis in vergelijking met andere datingsites
 • Weinig functies
Ga naar Rootsdating.nl
foto auteur Sander Dijkman
Deze review is geschreven door Sander Dijkman

Documenteert zijn zoektocht naar de liefde voor Reviewgo. Probeert alle datingsites uit, zodat jij de datingsite of app kunt vinden die bij jou past. Vind het leuk om een product of dienst helemaal uit te pluizen en zijn bevindingen hierover te delen. Hobby's; wielrennen, actieve vakanties en speciaalbier.

Ervaring inzenden

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beoordeling ROOTS

Website www.rootsdating.nl
Sterren
Ervaringen
Ga naar Rootsdating.nl
© ReviewGo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement